Έφη Μουζουράκη: «Μου αρέσει να δίνω έμφαση στο βλέμμα των ανθρώπων, εκεί που αποτυπώνεται ο ψυχικός μας κόσμος» - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Έφη Μουζουράκη: «Μου αρέσει να δίνω έμφαση στο βλέμμα των ανθρώπων, εκεί που αποτυπώνεται ο ψυχικός μας κόσμος»


           Λίγα λόγια για την Έφη Μουζουράκη           

Η Έφη Μουζουράκη είναι καταξιωμένη ζωγράφος και αξιόλογη μητέρα 2 παιδιών. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο και κατάγεται από τα Χανιά. Οι σπουδές της επικεντρώνονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά η επερχόμενη καριέρα της ταυτίζεται απόλυτα με τις τέχνες, τον πολιτισμό και με την απεικόνιση τοπίων και αντικατοπτρίσεων. Η σκληρή δουλειά και η επιμονή της ανταπέδωσε την επιμέλεια μεγάλων εκθέσεων ζωγραφικής, ενώ τα έργα της κοσμούν ιδιωτικές συλλογές σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως είναι η Αμερική και η Αυστραλία.

Εκθέσεις που έχει συμμετάσχει:

• Εικαστική παρέμβαση στο συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη, με τη στήριξη των εκδόσεων Μίνωας, της γκαλερί Αγκάθι Κartάλος και του Πάνου Μουζουράκη.

• «Μινωικός πολιτισμός και Μνημεία της Κρήτης», με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Unesco Κνωσού.

Follow Έφη Μουζουράκη
Facebook: Facebook profile
Instagram: Instagram profile

Πότε και πως προέκυψε η ζωγραφική στη ζωή σου;
Η ζωγραφική ήρθε στη ζωή μου ξαφνικά πριν από μερικά χρόνια, όταν διασταυρώθηκε ο δρόμος μου με την εικαστικό και μέντορα μου Φρόσω Χατζηαγγελάκη, σε μια περίοδο της ζωής μου που αποζητούσα τον τρόπο, για να εξωτερικεύσω έντονα συναισθήματα. Στη συνεχεία μαθήτευσα δίπλα και σε άλλους καταξιωμένους ζωγράφους, όπως είναι η Ντανιέλα Σταματιάδη, η Νατάσα Βλαχάκη, η Αλεξάνδρα Μπάρη και άλλοι.

Ξεχωριστές στιγμές στην καλλιτεχνική σου πορεία ήταν η έκθεση που οργάνωσες και επιμελήθηκες στην γκαλερί Αγκάθι Κartάλος και η συμμετοχή σου στην ομαδική έκθεση «Μινωικός πολιτισμός και Μνημεία της Κρήτης». Πες μας περισσότερα για αυτά.
Η έκθεση στην γκαλερί Αγκάθι Kartάλος ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου και αυτό γιατί ήταν μία πρωτοποριακή έκθεση. Μία ομαδική έκθεση 29 συμμετεχόντων βασισμένη πάνω στο συγγραφικό έργο του Σπύρου Πετρουλάκη, δεν ήταν εύκολη υπόθεση να την οργανώσει και να την επιμεληθεί ένας και μόνο καλλιτέχνης. Αυτά γίνονται μόνο στη χώρα μας. Αυτό που με εξίταρε, ώστε να γίνει η έκθεση αυτή, ήταν ο θαυμασμός μου προς τον συγγραφέα και στο πλήθος εικόνων που περιλαμβάνουν τα βιβλία του και το γεγονός ότι τα μυθιστορήματα ξυπνούν έντονα συναισθήματα. Ο κόσμος ήταν απρόσμενα πολύς, τόσος που έφτανε μέχρι τον δρόμο, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Όσον αφορά την έκθεση «Μινωικός πολιτισμός και Μνημεία της Κρήτης», ήταν μεταφορά της επιτυχημένης έκθεσης του Παγκρήτιου Εικαστικού Συλλόγου Τεχνόκυκλος, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική πινακοθήκη Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Unesco Κνωσού πριν από ένα χρόνο, στην πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου. Η αγάπη μου προς τη γενέτειρά μου και το γεγονός ότι είμαι η Γενική Γραμματέας του συλλόγου, ήταν οι λόγοι της οργάνωσης. Η εν λόγω έκθεση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο θεάμων κοινό και θα μεταφερθεί και στο εξωτερικό.

Ποια μηνύματα θέλεις να μεταδώσεις από τα έργα σου;
Η αξία για την τέχνη και για τον άνθρωπο, είναι η ελευθερία της βούλησης και της έκφρασης. Έχει πολλούς χαρακτήρες η τέχνη, όπως κοινωνικό, επικοινωνιακό, ψυχαγωγικό και άλλα. Εγώ εκφράζομαι και εξωτερικεύω την ψυχική μου διάθεση. Μου αρέσει να δίνω έμφαση στο βλέμμα των ανθρώπων, εκεί που αποτυπώνεται ο ψυχικός μας κόσμος. Λατρεύω να ζωγραφίζω τα μάτια των ανθρώπων, είναι αυτό που αισθάνομαι τη δεδομένη στιγμή. Αυτά είναι τα μηνύματα των έργων μου, η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων σήμερα. Η ανασφάλεια, η θλίψη και ο πόνος που βιώνουν.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που σε εμπνέουν;
Με εμπνέουν κυρίως τα βιβλία, όπως είναι τα μυθιστορήματα και τα ποιήματα, διότι είναι απελευθερωτική η δύναμη ενός συγγραφέα, κοινό στοιχείο με έναν ζωγράφο που με την οξυδέρκεια και την ευαισθησία, δημιουργεί και μετατρέπει το έργο του σε φωνή διαμαρτυρίας και αναζήτησης της δικής του ελευθερίας. Όταν αποτυπώνω στον καμβά ήρωες μυθιστορημάτων, αυτό είναι μία μέθεξη, μία μυσταγωγία για μένα και έχω άμεση ταύτιση με τους αναγνώστες, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ηρώα ή την ηρωίδα που ζωγράφισα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μου εκμυστηρεύονται, ότι έτσι ακριβώς τον ή την είχανε φανταστεί.

Έφη μου, πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια;
Θα ήθελα καταρχάς να είμαι υγιής και να μπορώ να ζωγραφίζω ασταμάτητα. Επίσης, θα ήθελα να εμφυσήσω την τέχνη, όχι μόνο της ζωγραφικής, στις νεότερες γενιές. Θα ήθελα να βοηθήσω ώστε τα μικρά παιδιά να αποκτήσουν καλλιέργεια και μόρφωση πολιτιστική. Ακόμη μία παράμετρος κομβική για τη σχέση των νέων με τον πολιτισμό, που έχουν διαμορφώσει μία γενιά παιδιών βουτηγμένων στον θυμό, στην επιθετικότητα και στην αδυναμία επαφής τόσο με το περιβάλλον όσο και με τον εαυτό τους. 8 στα 10 παιδιά δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ ένα μουσείο, ενώ μεγάλο είναι επίσης και το ποσοστό παιδιών που δεν διαβάζουν βιβλία, που δεν πηγαίνουν θέατρο ή κινηματογράφο και είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό. Οι τέχνες είναι η δύναμή μας και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι.

Έφη μου, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη, που μας παραχώρησες.

Πάμε να γνωρίσουμε την Έφη Μουζουράκη και μέσα από τη δουλειά της: 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town