MIRfestival 2018 - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

MIRfestival 2018

24 - 30 Νοεμβρίου
 Πολλαπλοί χώροι
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από 6€

Πάλας /// Υμηττού 109, Παγκράτι

Rabbithole Art & Performance Space /// Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

 Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν /// Χρυσάφης 34, Βύρωνας

Χώρος Εταιρίας Θεάτρου Χώρος /// Πραβίου 6 και Ορφέως, Βοτανικός

TRES /// Ζωοδόχου Πηγής 3, Εξάρχεια

Απαράμιλλον /// Παράσχου 87, Γκύζη

Project 8 /// Βουτσαρά 8, Βοτανικός

σε ένα λεωφορείο

και σε φανταστικές διαδρομές μέσα στην πόλη

MIRfestival 2018

συναρπαστικό, ευρηματικό, μαγικό,

το MIRfestival είναι εδώ!

Απρόσμενο, ευρηματικό, μαγικό, το MIRfestival προσγειώνεται για έκτη φορά στην Αθήνα με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με δεκατέσσερα έργα. Φέρνει μαζί του μοναδικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ από τον χώρο όπου η περιπέτεια ανάμεσα στη σκηνή, στην εικόνα, στον ήχο, στους ερμηνευτές, στους «θεατές», στις ιδέες, στην πόλη και στους πολίτες ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και γεννά το νέο στις παραστατικές τέχνες. Κι ακόμα φέρνει στο φως μυστικές δραματουργίες, κρυμμένες δυνάμεις, γοητευτικές και αόρατες ιστορίες των πολιτών της Αθήνας αλλά και του κόσμου, και αναδεικνύει την ανάγκη μας για μια επανατοποθέτηση σε σχέση με τη Φύση και την Τέχνη, καθώς το βλέμμα των καλλιτεχνών πέφτει πάνω στην πραγματικότητα και τη μεταμορφώνει.

Το 6ο MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας σε ασυνήθιστους αλλά και σε ιστορικούς χώρους, να ανακαλύψει την πιο σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή.

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις του, έτσι και στη φετινή, το MIRfestival προσκαλεί Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με όραμα και άποψη, να δουν και να φωτίσουν τη ζωή μας με τον δικό τους τρόπο, αποδεικνύοντας ότι η σύγχρονη τέχνη δεν είναι κάτι απόμακρο που δεν μας αφορά, αλλά, αντίθετα, κάτι που μας αφορά βαθιά, μια γενεσιουργός δύναμη που πρέπει να την εμπιστευτούμε. Τα έργα του προγράμματος, το οποίο έχει επιμεληθεί η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, αναδεικνύουν τις πιο σύγχρονες τάσεις στις παραστατικές τέχνες, ανοίγοντας λίγο τη χαραμάδα από την οποία το MIRfestival κρυφοκοιτάζει, όπως πάντα, το μέλλον τους και φέρνοντας τη σύγχρονη δημιουργία πιο κοντά στο ευρύ κοινό.

Το MIR 2018 είναι ένα φεστιβάλ λίγο πιο πολυσυλλεκτικό από τα προηγούμενα, γιατί, εκτός από τους καλλιτέχνες που το κοινό θα ανακαλύψει για πρώτη φορά, επανέρχονται σε αυτό και καλλιτέχνες που το έχουν ήδη επισκεφθεί όμως ήθελαν να επανέλθουν για να κάνουν ένα έργο ειδικά το για MIR και για

τον εορτασμό των 10 χρόνων του. Μια μεγάλη γιορτή, λοιπόν, θα είναι το MIRfestival 2018· μια γιορτή αναδυόμενων καλλιτεχνικών πρακτικών και γλωσσών· ένα φεστιβάλ πρωτόγνωρων, ανατρεπτικών και συγκινητικών εμπειριών.

Τα δεκατέσσερα έργα του προγράμματος ανοίγουν έναν χώρο για να κατοικήσει η ευθραυστότητα, η ποιητική, η ευαλωτότητα, ως θέση επαναστατική μέσα σε μια όλο και πιο σκληρή πραγματικότητα. Ο πολιτικός λόγος αναμασά μια ρητορική της δύναμης. Και παρότι ο κόσμος και το ανθρώπινο γένος κινδυνεύει απ’ αυτή τη ρητορική και απ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης, ο αντίλογος είναι μια ηχώ της ίδιας ρητορικής. Αν όντως οδεύουμε προς μια μοιραία σύρραξη, μόνο η παραδοχή της ευαλωτότητάς μας θα ήταν κάποιο ανάχωμα. Αυτός είναι ο χώρος όπου η τέχνη ανοίγει μια χαραμάδα για να εισβάλει το συναίσθημα: η μόνιμη υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι, η μοναδική βεβαιότητα στον ωκεανό μιας απύθμενης αβεβαιότητας. Εκεί, στο σημείο μηδέν ανοχής της βίας, της υπεροχής της ισχύος και του δικαίου της ζούγκλας, εκεί ακριβώς ανοίγεται ο χώρος όπου μπορούμε να κατανοήσουμε το λάθος και, αν το αποφασίσουμε, να το αντιστρέψουμε. Αυτός ο χώρος της ευθραυστότητας είναι το πρόγραμμα του φετινού MIRfestival: ο χώρος της αντίστασης, της διεκδίκησης μιας πραγματικότητας που να μας ταιριάζει· ένας χώρος ανθρωπιάς, αναστοχασμού, ενατένισης και χαράς, ένας χώρος μοιρασμένων εμπειριών και κατάθεσης οραμάτων για το μέλλον της τέχνης, για το μέλλον του κόσμου.

Είναι η στιγμή της μεταμόρφωσης ή της μύησης, η στιγμή που συναντιέσαι με το «απερίγραπτο» της τέχνης. Είναι η στιγμή μιας ενηλικίωσης που την έχεις για καιρό αρνηθεί, είναι η στιγμή που συνειδητοποιείς τη δύναμη ενός βλέμματος· είναι η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι κατασκευάζεις ένα μέλλον για να μπορέσεις να κατανοήσεις ένα παρόν που σου διαφεύγει· είναι η στιγμή που νιώθεις να μεγαλώνει μέσα σου ένα δάσος. Είναι η μαγεία ενός ταξιδιού σε μιαν Αθήνα που ταυτόχρονα υπάρχει και δεν υπάρχει· είναι η μαγεία του να είσαι τουρίστας στα όνειρά σου ταξιδεύοντας μέσα σ’ ένα λεωφορείο σε μια εμπειρία πρωτόγνωρη που κάτι μέσα σου αλλάζει.

To MIRfestival είναι και αυτή τη φορά διαφορετικό. Παλλόμενο όπως πάντα· από και για τους πολίτες αυτής της πόλης και του κόσμου· ενσωματώνοντας την αθηναϊκή πραγματικότητα· φωτίζοντάς την για μια στιγμή.



Το πρόγραμμα του MIRfestival 2018 με μια ματιά

Το MIRfestival είναι γνωστό για την ιδιότητά του να φέρνει στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που ρέουν υπόγεια στην πόλη. Αυτό θα συμβεί και στην πρεμιέρα του. Μέσα σ’ έναν παλιό κινηματογράφο της Αθήνας, στο Πάλας Παγκρατίου, σ’ έναν χώρο συνδεδεμένο με το φαντασιακό πεδίο της πόλης από το 1925 –ιδανικό χώρο νοσταλγίας του μέλλοντος– το MIR προσκαλεί δύο Έλληνες καλλιτέχνες να εγκαινιάσουν το φεστιβάλ στις 22 Νοεμβρίου, σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός. Το πρόγραμμα ανοίγει μια εκπρόσωπος της πολύ νέας γενιάς, η Φωτεινή Σταματελοπούλου, με ένα site-specific έργο επιστημονικής φαντασίας – και όχι μόνο: Ο Οδηγός για να είσαι τα πάντα είναι μια περιπέτεια πιθανοτήτων, προσδοκιών και ερωτηματικών όπου ο φόβος για το μέλλον συναντά τον ενθουσιασμό για το καινούργιο που έρχεται. Η Φωτεινή Σταματελοπούλου είναι –με τα δικά της λόγια– «εξελισσόμενη χορεύτρια, χορογράφος και ψυχολόγος». Στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα, λίγο πιο αργά, ο Κώστας Τσιούκας μάς προσφέρει ένα γκαλά άνευ προηγουμένου: ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ. Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια τεράστια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Επί σκηνής οι The Callas, Coti K, Abyss-X, Larry Gus, αλλά και μια ατέλειωτη σειρά ονομάτων του ελληνικού θεάτρου και χορού, εικαστικοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές – με δυο λόγια όλη η Αθήνα...

Μοναδικός στο είδος του, ο Ελβετός Massimo Furlan, με εμφανίσεις και διακρίσεις στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές, φτιάχνει κόσμους από παράξενες εικόνες που ακόμα και στις πιο μελαγχολικές τους εκδοχές εμποτίζονται με το ιδιόμορφο και ανατρεπτικό χιούμορ του. Το MIR παρουσιάζει την αθηναϊκή εκδοχή του έργου του Travelling, ενός έργου-περιπέτειας και εμπειρίας. Το Travelling είναι ένα μαγικό και μυστικό ταξίδι που εκτυλίσσεται μέσα κι έξω από ένα λεωφορείο. Οι θεατές, σαν επισκέπτες σε ένα είδωλο της πόλης που γνωρίζουν, ανακαλύπτουν μια άγνωστη εικόνα της καθώς ταξιδεύουν μέσα στο λεωφορείο σε μέρη που συνήθως δεν επισκεπτόμαστε, ενώ έξω από τα παράθυρα εκτυλίσσονται μικρές σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Μια αξέχαστη νυχτερινή περιπέτεια, ένα ταξίδι σε έναν κόσμο ονειρικό, μια εμπειρία μοναδική.

Από τη Βαρκελώνη που είναι η βάση της, η ισπανική ομάδα με το περίεργο όνομα El Conde de Torrefiel κατακτά τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές σκηνές τα τελευταία χρόνια. Με τη χαρακτηριστική κι ολόδική τους θεατρική γλώσσα λένε πάντα την τελευταία λέξη στη διαμόρφωση του σύγχρονου θεάτρου αποκαλύπτοντας το μέλλον του. Στην Ελλάδα τούς γνωρίσαμε στο MIRfestival 2016 με το GUERRILLA, μια παράσταση σαρωτική και αποκαλυπτική για τον πόλεμο που συμβαίνει ερήμην μας μέσα μας και γύρω μας. Με αφορμή το MIR και την παραμονή τους στην Αθήνα ξεκίνησαν το μεγάλο τους πρότζεκτ MC, «παράγωγα» του οποίου παρουσίασαν με διαφορετικές μορφές σε πολλές πόλεις, και ένα από αυτά ήταν και το LA PLAZA που είδαμε το καλοκαίρι στην Αθήνα. Επειδή το MC ξεκίνησε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2017 με αφορμή το MIR, η ομάδα επανέρχεται δυο χρόνια σχεδόν μετά για να κλείσει τον κύκλο με ένα έργο που θα γίνει ειδικά για το MIR, με τον τίτλο Unir Todo. Σε αυτό, τρία κορίτσια γεννημένα τον 21ο αιώνα βουτούν σε μια δίνη από εικόνες επινοώντας μια πραγματικότητα που θα έρθει αναπόδραστα. Στα έργα των El Conde de Torrefiel ο χρόνος παραμένει αινιγματικός καθώς η δράση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στο παρελθόν και το μέλλον, όμως αυτός είναι ο τρόπος τους να προσεγγίζουν ένα παρόν που μας διαφεύγει, ακατανόητο και ζωτικό συνάμα.

Από τη Βαρκελώνη έρχεται και η κολεκτίβα Nyamnyam με το πρότζεκτ της Comida, 8000 χρόνια μετά. Οι Nyamnyam προτείνουν μια διαδραστική περφόρμανς μέσα σε μια εγκατάσταση περιδιαβαίνοντας την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ανθρωπολογία του φαγητού (comida) και διερευνώντας τις απαρχές της γεωργίας ως καθοριστικής αφετηρίας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Μαθαίνοντας από το τοπικό, χρησιμοποιούν την τέχνη ως όχημα για να πυροδοτήσουν το παγκόσμιο ενεργοποιώντας ή αποκαθιστώντας τρόπους συσχέτισης μέσα σ’ έναν ιδιόμορφο συνδυασμό από παραστατικές τέχνες, παραγωγή σκέψης, κοινωνική διάδραση και διατροφή. Δημιουργώντας επιστημονική φαντασία με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μοιράζονται ιστορίες, εμπειρίες, μαγειρέματα, μουσικές και φαγητό με τους θεατές ψάχνοντας να βρουν έναν άλλο δρόμο στη σχέση μας με τη Φύση. Μια πραγματική πρόταση από μια από τις πιο πρωτοποριακές κολεκτίβες της σύγχρονης σκηνής της Βαρκελώνης.

Η Φύση πρωταγωνιστεί και στην παράσταση Traces της Rósa Ómarsdóttir, μιας νέας χορογράφου με καταγωγή από την Ισλανδία που όμως δραστηριοποιείται στην αβανγκάρντ σκηνή των Βρυξελλών κατακτώντας σταδιακά τα θέατρα της Ευρώπης. Στο Traces οι θεατές γίνονται μέρος ενός ονειρικού τοπίου που αλλάζει συνεχώς γύρω τους, μέσα στο οποίο άνθρωποι και αντικείμενα ανταλλάσσουν ρόλους σε μια διαρκή ροή. Οι θεατές καταδύονται στην ανάμνηση ενός κόσμου που έχουν ζήσει στα όνειρά τους ή βαθιά στις απαρχές του χρόνου και ο οποίος παραμένει ζωντανός στο DNA τους. Τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα θολώνουν και ο θεατής γίνεται μέρος αυτού του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

Βραβευμένη με το βραβείο νέου χορογράφου στο διάσημο ImPulsTanz της Βιέννης φέτος το καλοκαίρι, η Σουηδή Ofelia Jarl Ortega είναι μια αποκάλυψη... Στο Forever, το παιχνίδι της γοητείας γίνεται παιχνίδι εξουσίας. Υπερσεξουαλικοποίηση, αργό twerking, όλο νόημα ματιές, beat τραγούδια με βαριά auto-tuned φωνή και το παιχνίδι του βλέμματος ανάμεσα σε αυτόν που πουλάει την εικόνα του και αυτόν που του αποδίδει έναν ρόλο... Το Forever, μια περφόρμανς ανάμεσα σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής και σε παράσταση χορού, το συνέλαβαν μαζί με τον/τη μουσικό Patrik Patsy Lassbo και το παρουσίασαν σε διάφορες εκδοχές, σε συμβατικούς ή λιγότερο συμβατικούς χώρους. Στην Αθήνα θα παιχτεί σε ένα σύγχρονο κλαμπ σε μια ακόμα αξέχαστη βραδιά MIR με προεκτάσεις συναυλίας electro, αφού θα ακολουθήσει ένα live set από τον/την FlökosH.

Το 2016 αγαπήσαμε όλο το πρόγραμμα του MIR, όμως μια παράσταση έκλεψε τις καρδιές των θεατών: η Παγωμένη εικόνα της Παναγιώτας Καλλιμάνη, με 15 παιδιά από το Φυτώριο της ΚΣΟΤ να κινούνται αργά μέσα στο σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη στον Λυκαβηττό. Ο Τύπος τη χαρακτήρισε μια από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές της χρονιάς. Τότε πολύς κόσμος ευχήθηκε να είχε συνέχεια αυτό το πρότζεκτ. Το MIR άκουσε αυτές τις ευχές, και έτσι η Παναγιώτα Καλλιμάνη συνεργάζεται και πάλι με τα παιδιά, που τώρα είναι πια στην εφηβεία, για να κάνουν την παράσταση Ζενερίκ. Όπου εμείς, περίεργοι και γοητευμένοι, κρυφοκοιτάζουμε τον ακατανόητο κόσμο των κοριτσιών στην εφηβεία... Η παράσταση θα γίνει στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν στον Βύρωνα, στο σπίτι όπου έζησαν στη νεότητά τους, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ισιδώρα Ντάνκαν και ο αδελφός της Ραϋμόνδος.

Με σπουδές και καριέρα στο Άμστερνταμ, η Εύα Πυρνοκόκη είναι μια σχετικά άγνωστη στο αθηναϊκό κοινό Ελληνίδα περφόρμερ που σπάνια έχουμε την τύχη να δούμε στα μέρη μας αφού τη μονοπωλεί η ευρωπαϊκή σκηνή. Για το MIR 2018 θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση-περφόρμανς μακράς διάρκειας με τον τίτλο ...και ξαφνικά... στην οποία οι ολιγάριθμοι θεατές που θα εισέρχονται κάθε φορά θα έχουν δικαίωμα να μείνουν όσην ώρα επιθυμούν. Μέσα στο σκοτεινό κουτί, με την παρουσία των άλλων θεατών και των ερμηνευτών, θα βιώσουν συνθήκες που θα φέρουν στην επιφάνεια την ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης μπροστά στο ξαφνικό γεγονός – μια κατάσταση απόλυτης ευαλωτότητας αλλά και απόλυτου ανοίγματος στην ποίηση της στιγμής.

Παλιά γνώριμη του φεστιβάλ, ανατρεπτική και στοχαστική, η Μαριέλα Νέστορα είχε ταράξει τα νερά των site-specific περφόρμανς στην Αθήνα με την παρέμβασή της everybodies στην Πλατεία Εξαρχείων στο MIRfestival 2010, στο πλαίσιο των δράσεων εδώ/τώρα. Επανέρχεται στο φεστιβάλ με τη Διάβρωση, μια περφόρμανς-εμπειρία που αλλάζει τα δεδομένα των βεβαιοτήτων μας ενεργοποιώντας τις άλλες μας αισθήσεις (εκτός από την όραση). Πώς αντιλαμβανόμαστε τα διαφορετικά σώματα – το δικό μας, ενός αντικειμένου,  ενός φυτού;  Έχουμε άλλον τρόπο να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ένα σύμπαν πέρα από τη δεδομένη λειτουργία της γλώσσας;

Παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ είναι επίσης ο David Weber Krebs, από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς περφόρμανς της βελγικής σκηνής, και ο Sébastien Roux, από τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους μουσικούς  της Γαλλίας. Ο David Weber Krebs, που εξέπληξε το κοινό της Αθήνας στο MIR 2014 με το καταπληκτικό συμμετοχικό του πρότζεκτ Tonight, lights out!, επανέρχεται στο εορταστικό MIR 2018 με τη διάλεξη-περφόρμανς The actual event. Αναμειγνύοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία μετατοπίζει το καλλιτεχνικό γεγονός σε κάτι άλλο που μάλλον δεν είναι αυτό για το οποίο έχουμε συναντηθεί σε αυτή την αίθουσα. Πώς θα αντιδράσουν οι θεατές απέναντι στο άγνωστο; Λίγα πράγματα γνωρίζουμε ακόμα γι’ αυτή την περφόρμανς που δημιουργείται αυτή την περίοδο και που το MIR θα είναι ο πρώτος της σταθμός. Την ίδια βραδιά και στον ίδιο χώρο ο Sébastien Roux, διάσημος μουσικός της σύγχρονης σκηνής, που το 2010 είχε δημιουργήσει τη μουσική μιας ταινίας του Βέλγου Kurt d’Haesseleer ειδικά φτιαγμένης για το MIR, θα παρουσιάσει ένα «live αποκλειστικής ακουστικής διαδικασίας» (séance d’écoute) με συνθέσεις του.

Τέλος, σε πνεύμα και διάθεση εντελώς MIR, ο David Helbich (ο οποίος είχε ενσαρκώσει το βιβλίο Τρόμος και Παράνοια στο Λας Βέγκας στο πρότζεκτ της Μette Edvardsen στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο MIR 2012) μας προτείνει μια νυχτερινή περιήγηση στην πόλη της Αθήνας – όχι βέβαια μια απλή περιήγηση... Ήδη ο τίτλος Drag and drop - hit and run - making love - just for fun μας προετοιμάζει γι’ αυτή την ασυνήθιστη χορογραφική και συμμετοχική περιπλάνηση στη νυχτερινή Αθήνα, στην οποία ο καθένας είναι, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο περφόρμερ και ο θεατής του εαυτού του. Ένα βίωμα πρωτόγνωρο, σε μια πόλη που δεν αφουγκραστήκαμε ποτέ αρκετά. Αλλά και μια εμπειρία σε σχέση με την ελευθερία: πού να κρύβεται άραγε, στην ανωνυμία του πλήθους ή στην μοναχική έκθεση του καθενός;

Όλες οι ελληνικές παραστάσεις κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο MIRfestival.

Οι ομάδες και οι καλλιτέχνες Cie Massimo Furlan-Numéro23Prod., Ofelia Jarl Ortega, Rósa Ómarsdóttir, David Helbich, Nyamnyam  παρουσιάζουν έργα τους ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ οι El Conde de Torrefiel, David Weber Krebs και Sébastien Roux είχαν παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δουλειά τους σε προηγούμενο MIR.

To MIRfestival το ίδρυσε και το διευθύνει καλλιτεχνικά η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, η οποία επιμελείται και τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό.

Αναλυτικές πληροφορίες: www.mirfestival.gr

Εισιτήρια θα προπωλούνται από τη viva.gr

Έναρξη προπώλησης: 6 Νοεμβρίου



Δυο λόγια για το MIRfestival

Το MIRfestival είναι ένα διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης που εστιάζει στο σημείο συνάντησης των παραστατικών τεχνών και του οπτικοακουστικού πολιτισμού. Φιλοξενεί ευρηματικές και πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες στα όρια των τεχνών, εκεί όπου η σκηνή συναντά την εικόνα, εκεί όπου γεννιούνται οι νέες μορφές των παραστατικών τεχνών, και αναδεικνύει δημιουργούς με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό όραμα, το οποίο συνδιαλέγεται με πρωτότυπο τρόπο με την καθημερινή πραγματικότητα της Αθήνας. Δανείζεται το όνομά του από τον διαστημικό σταθμό ΜΗΡ και φιλοδοξεί να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνάντησης, ανταλλαγής και δημιουργικής σκέψης για τους καλλιτέχνες και για το κοινό, αλλά και μια πλατφόρμα ανάδειξης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Λόγω της ταυτότητας και του περιεχομένου του, αλλά και λόγω της σχέσης του με την πόλη και την ανερχόμενη καλλιτεχνική σκηνή της, το MIRfestival είναι ένα μοναδικό φεστιβάλ στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας.

Στον διαδικτυακό μας τόπο www.mirfestival.gr μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές πληροφορίες για την ταυτότητα του φεστιβάλ καθώς και αρχειακό υλικό από τις διοργανώσεις του 2008, του 2010, του 2012, του 2014 και του 2016.



10 xρόνια MIR!

6 MIRfestival σε αριθμούς:

81 Πρότζεκτ

123 Καλλιτέχνες-δημιουργοί των πρότζεκτ

44 Χώροι

38 Παγκόσμιες πρεμιέρες

81 Ελληνικές πρεμιέρες

26 πρότζεκτ ειδικά για την Αθήνα

25 πρότζεκτ στο δημόσιο χώρο ή σε αντισυμβατικούς χώρους

286 Αθηναίοι πολίτες επί σκηνής

24 παιδιά

1 σκύλος

… και συνεχίζουμε να μετράμε!

Διεθνή δίκτυα και ελληνικές συμπαραγωγές

Το MIRfestival, χάρη στο πρόγραμμά του, γεμάτο συναρπαστικές καλλιτεχνικές δημιουργίες, ελληνικές και ξένες, αποτελεί πόλο έλξης ξένων προγραμματιστών και διευθυντών φεστιβάλ. Μέσω των επίσημων και ανεπίσημων ευρωπαϊκών δικτύων στα οποία συμμετέχει, πολλοί Ευρωπαίοι καλλιτεχνικοί διευθυντές και προγραμματιστές θεάτρων και φεστιβάλ θα παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του MIRfestival 2018, μεταξύ των οποίων και τις παγκόσμιες πρεμιέρες των ελληνικών παραγωγών, κάποιες από τις οποίες είναι συμπαραγωγές του MIR. Η συμπαραγωγή και προώθηση των ελληνικών έργων στα δίκτυα στα οποία ανήκει είναι μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του MIRfestival, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα και δεν αφορά μόνο την περίοδο του φεστιβάλ.



Συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ

Φέτος το MIRfestival το στηρίζει για πρώτη φορά με μια μικρή σχετικά επιχορήγηση το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η απόφαση του ΥΠΠΟΑ να εντάξει στους επιχορηγούμενους φορείς ένα από τα πιο πρωτοποριακά φεστιβάλ της Αθήνας αποτελεί ένα ευτυχές γεγονός και συμβολικά μια αναγνώριση του έργου που παράγει συστηματικά το φεστιβάλ, με συνέπεια, πρωτοτυπία και ευαισθησία, τα τελευταία δέκα χρόνια. Το MIRfestival εύχεται να έχει συνέχεια αυτή η συνεργασία.

Γραφείο Tύπου

Γιώργος Κατσώνης

6974 651 213

yiorgos@mirfestival.gr

press@mirfestival.gr



MIRfestival 2018



Διοργάνωση

MIR – Εταιρία για τη μελέτη, διάδοση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης

Αστική Μη Κερδοσκοπική



με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με την ευγενική υποστήριξη των:

Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

pro helvetia

INAEM - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας

AC/E Programme for the Internationalization of Spanish Culture (PICE)

Flemish Authorities

Swedish Arts Council & the Swedish Arts Grants Committee

Καλλιτεχνικοί Συνεργάτες:

ΚΣΟΤ

Griffon

Ντάνκαν

To MIRfestival 2016 το υποστηρίζουν και το φιλοξενούν στους χώρους τους:

Κινηματογράφος Πάλας /// Υμηττού 109, Παγκράτι

Rabbithole Art & Performance Space /// Γερμανικού 20, Μεταξουργείο

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν /// Χρυσάφης 34, Βύρωνας

Χώρος Εταιρίας Θεάτρου Χώρος /// Πραβίου 6 και Ορφέως, Βοτανικός

TRES /// Ζωοδόχου Πηγής 3, Εξάρχεια

Απαράμιλλον /// Παράσχου 87, Γκύζη

Project 8 /// Βουτσαρά 8, Βοτανικός

Χορηγοί φιλοξενίας

(η οριστική λίστα των χορηγών φιλοξενίας θα ανακοινωθεί σύντομα)

Χορηγοί επικοινωνίας

(η οριστική λίστα των χορηγών επικοινωνίας θα ανακοινωθεί σύντομα)

Χορηγοί επικοινωνίας

(η οριστική λίστα των χορηγών επικοινωνίας θα ανακοινωθεί σύντομα)

ERT

vice.com/gr

news247.gr > 88,6

news247.gr

tospirto.net

ipolizei.gr

e-daily.gr

e-daily.gr/agenda

e-radio.gr

allaboutfestivals.gr

dancepress.gr

artplay.gr

theatermag.gr

kromamagazine.com


MIRfestival 2018: Πρόγραμμα

Η πρεμιέρα του MIRfestival 2018

22 Νοεμβρίου 2018, 20:30 | Πάλας Παγκρατίου

 είσοδος ελεύθερη



Φωτεινή Σταματελοπούλου (GR)

Οδηγός για να είσαι τα πάντα

20:30 | 60’



Κώστας Τσιούκας

ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ

22:00 | 60’



Μαριέλα Νέστορα (GR)

Διαβρώσεις / Erosions



23 & 24 Νοεμβρίου, 20:30 & 22:00 - 25 Νοεμβρίου, 22:00 | 45’

Rabbithole Art & Performance Space

μόνο για 40 άτομα κάθε φορά

στην παράσταση ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και η αγγλική γλώσσα



εισιτήρια: 10€, 8€ (φοιτητικό) 6€ (άνεργοι, ατέλειες)



Massimo Furlan (CH)

Travelling



24, 25, 26, 27, 28, 29 & 30 Νοεμβρίου, 20:30 | 120’

Κάπου στην Αθήνα, σε μέρος μυστικό.

Αφετηρία και τέρμα: Rabbithole Art & Performance Space



εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος

πολύ περιορισμένες θέσεις



Παναγιώτα Καλλιμάνη (GR)

Ζενερίκ

24 & 25 Νοεμβρίου, 18:00, 19:00, 20:00 & 21:00 | 30’

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Βύρωνας



είσοδος ελεύθερη, περιορισμένες θέσεις

υποχρεωτική κράτηση θέσεων στο 210 7706068



MIRnight 1



David Weber Krebs (ΒΕ)

The actual event

25 Νοεμβρίου, 20:00 | 45’



>Sébastien Roux (FR)

Séance d’écoute

25 Νοεμβρίου, 21:00 | 45’



Χώρος της Εταιρίας Θεάτρου ΧΩΡΟΣ

Πραβίου 6, Βοτανικός



εισιτήρια: 10€, 8€ (φοιτητικό), 6€ (άνεργοι, ατέλειες) και για τις δύο παραστάσεις ή

εισιτήρια: 7€, 6€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ατέλειες) για τη μία παράσταση



Εύα Πυρνοκόκη (GR)

Και ξαφνικά...

26 & 27 Νοεμβρίου 19:00-22:00

Εγκατάσταση-περφόρμανς μέσα στην οποία ο θεατής μπορεί να μείνει όσο χρόνο θέλει και μπορεί να βγει και να ξαναμπει.

Rabbithole Art & Performance Space



εισιτήρια: 7€, 6€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ατέλειες)



David Helbich (DE/BE)

drag and drop - hit and run - making love - just for fun

27 & 29 Νοεμβρίου, 23:00 | 60’

σημείο εκκίνησης

είσοδος ελεύθερη



MIRnight 2



Ofelia Jarl Ortega & Patrik Patsy Lassbo (SE)

Forever

27 Νοεμβρίου, 22:00 | 45’



>FlökosH  (GR)

27 Νοεμβρίου, 23:00 | 45’

TRES club, Εξάρχεια

εισιτήρια: 10€, 8€ (φοιτητικό), 6€ (άνεργοι, ατέλειες) και για τις δύο παραστάσεις ή

7€, 6€ (φοιτητικό), 5€ (άνεργοι, ατέλειες) μόνο για τη μία



Nyamnyam: Iñaki Alvarez & Ariadna Rodríguez (ES)

Comida, 8.000 años después / Comida, 8.000 χρόνια μετά

28, 29 & 30 Νοεμβρίου, 20:30 | 60’

Απαράμιλλον | Παράσχου 87, Γκύζη

εισιτήρια: 10€, 8€ (φοιτητικό), 6€ (άνεργοι, ατέλειες)



El Conde de Torrefiel (ES)

Unir Todo

28 & 29 Νοεμβρίου, 22:00 | 60’

Rabbithole Art & Performance Space

εισιτήρια: 10€ γενική είσοδος



Rósa Ómarsdóttir (IS)

Traces

30 Νοεμβρίου, 19:00 | 60’

project8, Βοτανικός

είσοδος ελεύθερη



Προπώληση εισιτηρίων:

www.viva.gr

Rabbithole Art & Performance Space



Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο MIRfestival 2018 αναλυτικά:

Η πρεμιέρα του MIRfestival 2018

22 Νοεμβρίου 2018, 20:30 | Κινηματογράφος Πάλας Παγκρατίου | είσοδος ελεύθερη

Το MIRfestival είναι γνωστό για την ιδιότητά του να φέρνει στην επιφάνεια τις καλλιτεχνικές δυνάμεις που ρέουν υπόγεια στην πόλη. Αυτό θα συμβεί και στην πρεμιέρα του. Μέσα σ’ έναν παλιό κινηματογράφο της Αθήνας, στο Πάλας Παγκρατίου, σ’ έναν χώρο συνδεδεμένο με το φαντασιακό πεδίο της πόλης από το 1925 –ιδανικό χώρο νοσταλγίας του μέλλοντος– το MIR προσκαλεί δύο Έλληνες καλλιτέχνες, τη Φωτεινή Σταματελοπούλου και τον Κώστα Τσιούκα, να εγκαινιάσουν το φεστιβάλ στις 22 Νοεμβρίου, σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός. Το οποίο βέβαια θα το ακολουθήσει το παραδοσιακό πάρτι με το κρασί της πρεμιέρας του MIR.

ni Stamatelopoulou (GR)

Οδηγός για να είσαι τα πάντα / A guidebook on being anything



22 Νοεμβρίου 2018, 20:30 | 60’

Κινηματογράφος Πάλας Παγκρατίου

©Tάσος Χατζής

Το πρόγραμμα ανοίγει μια εκπρόσωπος της πολύ νέας γενιάς, η Φωτεινή Σταματελοπούλου, με ένα site-specific έργο επιστημονικής φαντασίας – και όχι μόνο. Κίνηση, κινούμενη εικόνα (των Tάσου Χατζή και Ευγένιου Χασιώτη) και ήχος συνθέτουν ένα ταξίδι στο μέλλον με τα μάτια μιας ομάδας εικοσάρηδων του σήμερα. Τι αναζητούν; Μια ιδανική συνθήκη επιβίωσης και συσχέτισης. Θα την βρουν άραγε;

Ο Οδηγός για να είσαι τα πάντα είναι μια περιπέτεια πιθανοτήτων, προσδοκιών και φόβων για το μέλλον. Τρεις παρατηρητές (και άλλοι τόσοι), σε ένα διαγαλαξιακό ταξίδι, παρατηρούν τρεις διαφορετικές (ή μήπως περισσότερες;) συνθήκες ύπαρξης και εκδοχές προσαρμογής. Ο οδηγός αυτός αντλεί στοιχεία από την περιέργεια, τον ενθουσιασμό και τον φόβο για το καινούργιο όπως τα βρίσκουμε στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960 και του 1970.

Η Φωτεινή Σταματελοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Είναι εξελισσόμενη χορεύτρια, χορογράφος και ψυχολόγος. Σπούδασε χορό και ψυχολογία, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Αθήνα. Ασχολείται ερευνητικά με την performance psychology και την ενδυνάμωση χορευτών. Η ενασχόλησή της με τη χορογραφία ξεκίνησε το 2014 στο σεμινάριο site-specific performance του Stephan Koplowitz (Calarts). Έκτοτε καταπιάνεται ενεργά με τον αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Έχει παρουσιάσει έργα της σε φεστιβάλ στον κινηματογράφο Τριανόν, στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο θέατρο Βράχων.

Ο Ευγένιος Χασιώτης (Dqua) είναι εικαστικός και dj.  Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας και ασχολείται με την παραγωγή μουσικής, το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Ο Τάσος Χατζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993, σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Γλασκώβη και ασχολείται με τη σκηνοθεσία, το σενάριο και τη φωτογραφία.



Χορογραφία: Φωτεινή Σταματελοπούλου

Ερμηνεία-Κίνηση: Δανάη Βορβίλα, Ηλέκτρα Βόσσου, Δάφνη Δούλη, Αλεξάνδρα-Δομνίκη Δρανδάκη

Σκηνοθεσία video: Tάσος Χατζής, Ευγένιος Χασιώτης

Κείμενα: Ευριπίδης Μακρής

«Παρατηρητές» & Σχεδιασμός φωτισμού: Φωτεινή Σταματελοπούλου, Ευγένιος Χασιώτης, Τάσος

Χατζής

Σχεδιασμός ήχου: Ευγένιος Χασιώτης

Μίξη ήχου: Δημήτρης Σιδέρης

Σχεδιασμός κουστουμιών: Στέλλα Παπακώστα

Κατασκευή κουστουμιών: Στέλλα Παπακώστα, Αναστασία Καρατζά

Παραγωγή: Φωτεινή Σταματελοπούλου

Συμπαραγωγή: MIRfestival

Παγκόσμια πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου 2018, MIRfestival.

Κώστας Τσιούκας

ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ

22 Νοεμβρίου 2018, 22:00 | 60’

Κινηματογράφος Πάλας Παγκρατίου

©Γιώργος Ρηγούτσος

Ο δεύτερος προσκεκλημένος καλλιτέχνης της πρεμιέρας του MIRfestival 2018 είναι ο Κώστας Τσιούκας.

Από τους πιο ιδιαίτερους χορογράφους της ελληνικής σκηνής, ο Κώστας Τσιούκας προσκαλεί στη σκηνή μια τεράστια ομάδα από μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς, βοηθούς σκηνοθέτη, ταλαντούχα παιδιά και κυρίες της διπλανής πόρτας για να γιορτάσουν την επιστροφή στην πιο καθαρή μορφή χορού: στον χορό που εκφράζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Επί σκηνής μια ατέλειωτη σειρά ονομάτων του ελληνικού θεάτρου και χορού, εικαστικοί, μουσικοί, κινηματογραφιστές – με δυο λόγια όλη η Αθήνα...

Καθώς αυτές οι γραμμές γράφονται πριν ολοκληρωθεί το έργο, παραμένει ανοιχτή η πιθανότητα να δούμε στη σκηνή κάτι που θα μας εκπλήξει... Η ιδέα της παράστασης βασίζεται σε μια απλή δομή στην οποία χοροί, ατομικοί ή ομαδικοί, διαδέχονται ο ένας τον άλλον: μια παράταξη μη υπαρκτών έως τώρα χορευτικών συνθέσεων που εμπνέεται όμως από τις υπαρκτές και παίρνει ως δεδομένο ότι ο κάθε χορός, νέος ή παλιός, πρέπει να έχει ως λόγο ύπαρξης μια πραγματική ανθρώπινη ανάγκη, κατάσταση, συναίσθημα, στιγμή ή σκέψη. Όπως στο παρελθόν δημιουργήθηκαν χοροί για τον γάμο, την πίστη, τη συγκομιδή ή τη βροχή, έτσι και τώρα δημιουργούνται καινούργιοι για άλλους λόγους, διαφορετικού βάρους και ποιότητας. Αυθεντικό συναίσθημα, ομαδική χαρά και λύπη, συμμετοχή σε μια κοινότητα – κι ίσως κάπου στο βάθος να υπάρχει κρυμμένο αυτό το κάτι που ψάχνουμε, οι άνθρωποι που έφυγαν και μας λείπουν και το καράβι που θα μας πάει πιο πέρα στη ζωή μας. Άραγε θα χωρέσουμε όλοι;

Ο Κώστας Τσιούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στους Σοφάδες Καρδίτσας.

Είναι χορευτής και χορογράφος. Είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ανάμεσα στα έργα που έχει χορογραφήσει συγκαταλέγονται τα: Collective Exhibition for a single body (Documenta 14, 2017), Squash (σε συνεργασία με την Anthea Hamilton, Serpentine Gallery, 2017), Όταν ξύπνησα τα νύχια μου ήταν κομμένα (Circuits & Currents, 2016), Πρώτο Ρομαντικό Ξέσπασμα (του Ευθύμη Φιλίππου, Ρομάντζο, 2016), Τα ημερολόγια του Νιζίνσκυ (Από Μηχανής Θέατρο, Green Park, 2015), Roomba Ballet (Biennale Interieur, Kortrjik, Βέλγιο, 2015), Ant Farms Kabuki (σε συνεργασία με την Anthea Hamilton, British Art Show 8, 2015), Astral Dances (ImPulsTanz Vienna International Dance Festival , 2014), Λυρικό Ντελίριο (θέατρο Δίπυλον, 2010), Λευκό πάτωμα πάνω από το έδαφος (MIRfestival 2010), Πινόκιο (Φεστιβάλ Αθηνών, 2007), The dance of the Dance (θέατρο Περοκέ, 2006) κ.ά. Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες, έχει εργαστεί ως βοηθός χορογράφου και έχει συνεργαστεί ως χορογράφος σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες. Το 2013 κέρδισε την υποτροφία χορού DanceWeb με τη στήριξη του ιδρύματος ΝΕΟΝ. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό σε φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών με το πρόγραμμα DAAD, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Ζυρίχης και στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Διδάσκει σύγχρονο χορό στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν.

Χορογραφία: Κώστας Τσιούκας

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Ντόρα Οικονόμου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Συμμετέχουν οι: Abyss-X, Δήμητρα Αγγέλου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Αλέξη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Βασιλική Αντωνοπούλου, Άννα Απέργη, Σωτήρης Βασιλείου, Φίλιππος Βασιλείου, Ελένη Βεργέτη, Βασίλης Βηλαράς, The Callas, Παντελής Γιαννάκης, Larry Gus, Μαργαρίτα Δάκου, Λήδα Δάλλα, Χρήστος  Δαυίδογλου, Θωμάς Διάφας, Γιώργος Ευθυμίου, Πέγκυ Ζάλη, Ντίνα Ζωγράφου, Anthea Hamilton, Λίνα Ιωαννίδου, Jason-Antigone, Coti K., Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Γκέλυ Καλαμπάκα, Εύη Καλογεροπούλου, Άγγελος Καλτσής, Θοδωρής Καστέλης, Fleur Khani, Anja Kirschner, Μυρτώ Κοντονή, Εμμανουέλα Κορκή, Τάσος Κουκουτάς, Σοφία Κουρκουλάκου, Macklin Kowal, Βίκυ Κυριακουλάκου, Βάνα Κωσταγιόλα, Lowtronik, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Κατερίνα Μαρκοπούλου, Δήμητρα Μητροπούλου, Λένα Μοσχά, Μαρίνα Μπάμπαλη, Χρήστος Μπιράκος-Βασιλάκος, Μαριέλα Νέστορα, Γιάννης Νικολαΐδης, Ντόρα Οικονόμου, Μαριλένα Λου Ορφανού, Ραλλού Παναγιώτου, David Panos, Λουκιανή Παπαδάκη, Μαριλένα Πετρίδου, Ιωάννα Πιατά, Άγγελος Πλέσσας, Βάιος Πολύζος, Προφήτης, Απόλλων Ρέτσος, Στέλιος Σαλής, Βαλίνια Σβορώνου, Βάσω Σηφοστρατουδάκη, The Singing Head, Βαγγελιώ Σκιαδά, SOPHIE, Βασιλική Σουρρή, Εύη Σούλη, Όλγα Σπυράκη, Κατερίνα Σπυροπούλου, Σtella, Ελισάβετ Σφυρή, Βενέτα Σώζου, Βαγγέλης Τελόνης, Ιωάννα Τουμπακάρη, Μαρία Τράκα, Κώστας Τσιούκας, Voltnoi, Γιώργος Φασόλης, Δημήτρης Χαρλαύτης κ.ά.

Παραγωγή: ΕΑΡ 17 – Κώστας Τσιούκας

Συμπαραγωγή: MIRfestival
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Παγκόσμια πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου 2018, MIRfestival

Massimo Furlan (CH)

Travelling

24-30 Νοεμβρίου, 20:30 | 120’

Κάπου στην Αθήνα, σε μέρος μυστικό.

Αφετηρία και τέρμα: Rabbithole Art & Performance Space

Ο Ελβετός Massimo Furlan, με εμφανίσεις και διακρίσεις στις πιο μεγάλες ευρωπαϊκές σκηνές, φτιάχνει κόσμους από παράξενες εικόνες που ακόμα και στις πιο μελαγχολικές τους εκδοχές εμποτίζονται με το ιδιόμορφο και ανατρεπτικό χιούμορ του. Το MIR παρουσιάζει την αθηναϊκή εκδοχή του έργου του Travelling, ενός έργου-περιπέτειας και εμπειρίας. Το Travelling είναι ένα μαγικό και μυστικό ταξίδι που εκτυλίσσεται μέσα κι έξω από ένα λεωφορείο. Οι θεατές, σαν επισκέπτες σε ένα είδωλο της πόλης που γνωρίζουν, ανακαλύπτουν μια άγνωστη εικόνα της καθώς ταξιδεύουν μέσα στο λεωφορείο σε μέρη που συνήθως δεν επισκεπτόμαστε, ενώ έξω από τα παράθυρα εκτυλίσσονται μικρές σκηνές μεγάλης συναισθηματικής φόρτισης. Μια αξέχαστη νυχτερινή περιπέτεια, ένα ταξίδι σε έναν κόσμο ονειρικό, μια εμπειρία μοναδική.

Είτε φορά τη φανέλα του Πλατινί (Numéro 10, Prolongation, Foot), είτε τρέχει στους δρόμους με τη στολή του Σούπερμαν (Slow Life), είτε οργανώνει μια βόλτα διανοουμένων σ’ ένα καρουζέλ (Après le fin, le congrès), η δουλειά του Massimo Furlan εμπεριέχει το στοιχείο του χιούμορ. Συχνά εμπνέεται από τις αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας, αρχής γενομένης από την εποχή που ήταν ένα παιδί μεταναστών από την Ιταλία στην Ελβετία της δεκαετίας του 1960, και διερευνά το συλλογικό υποσυνείδητο, τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης γενιάς, συνδυάζοντας εικόνα και περφόρμανς, μπουρλέσκ και φιλοσοφία, εικόνες γεμάτες ποίηση και ποπ αισθητική. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Λωζάνης, όπου διδάχθηκε τις κλασικές μορφές τέχνης, και συνεχίζει να εκθέτει ως εικαστικός σε γκαλερί και μουσεία στην Ελβετία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως το ενδιαφέρον του στράφηκε από νωρίς στην περφόρμανς και άρχισε να συνεργάζεται με ομάδες χορού και θεάτρου ως σκηνογράφος. Το 2003 ίδρυσε τη δική του ομάδα, την Compagnie Numéro23Prod., με την οποία διερευνά τα όρια της περφόρμανς αρτ αντλώντας από κάθε μορφή τέχνης. Για τα σκηνικά του έργα προσκαλεί χορευτές και άλλους περφόρμερ να συμμετάσχουν σε αυτό που αποκαλεί «εικόνες μακράς διάρκειας», σαν να πρόκειται για κινηματογραφικά τράβελινγκ (απ’ όπου και ο τίτλος του έργου που παρουσιάζουμε στο MIR).

Ιδέα & σκηνοθεσία/ Concept & staging: Massimo Furlan
Δραματουργία/ Playwriting: Claire de Ribaupierre
Τεχνικός διευθυντής/ Technical director: Antoine Friderici
Διοίκηση/ Administration: Claudine Geneletti
Προώθηση, Οργάνωση/ Promotion, Producer: Jérôme Pique

Στην Αθήνα συμμετέχει η Ηλέκτρα Αγγελοπούλου/ Elektra Angeloppoulou

Stage Manager: Βάσω Στεργίου/ Vasso Stergiou

Παραγωγή/ Production: Numéro23Prod.

Η ομάδα Compagnie Numéro23Prod. υποστηρίζεται από κοινού από την Πόλη της Λωζάνης, το Καντόνι του Βω και την Pro Helvetia – Swiss Arts Council

/ Compagnie Numéro23Prod. benefits from a joint support agreement between the City of Lausanne, The State of Vaud and Pro Helvetia – Swiss Arts Council

Χρήσιμη πληροφορία για τους θεατές:

Φορέστε παπούτσια για περπάτημα και ένα ζεστό μπουφάν, γιατί ένα μέρος του έργου συμβαίνει σε εξωτερικό χώρο.

Στο τέλος της παράστασης το λεωφορείο θα επιστρέψει τους επιβάτες στο Rabbithole.

El Conde de Torrefiel (ES)

Unir Todo

28 & 29 Νοεμβρίου, 22:00 | 60’

Rabbithole Art & Performance Space



Από τη Βαρκελώνη που είναι η βάση της, η ισπανική ομάδα με το περίεργο όνομα El Conde de Torrefiel κατακτά τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές σκηνές τα τελευταία χρόνια. Με τη χαρακτηριστική κι ολόδικη τους θεατρική γλώσσα λένε πάντα την τελευταία λέξη στη διαμόρφωση του σύγχρονου θεάτρου αποκαλύπτοντας το μέλλον του. Στην Ελλάδα τούς γνωρίσαμε στο MIRfestival 2016 με το GUERRILLA, μια παράσταση σαρωτική και αποκαλυπτική για τον πόλεμο που συμβαίνει ερήμην μας μέσα μας και γύρω μας. Με αφορμή το MIR και την παραμονή τους στην Αθήνα ξεκίνησαν το μεγάλο τους πρότζεκτ MC, «παράγωγα» του οποίου παρουσίασαν με διαφορετικές μορφές σε πολλές πόλεις, και ένα από αυτά ήταν και το LA PLAZA που είδαμε το καλοκαίρι στην Αθήνα. Επειδή το MC ξεκίνησε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2017 με αφορμή το MIR, η ομάδα επανέρχεται δυο χρόνια σχεδόν μετά για να κλείσει τον κύκλο με ένα έργο που θα γίνει ειδικά για το MIR, με τον τίτλο Unir Todo. Σε αυτό, τρία κορίτσια γεννημένα τον 21ο αιώνα βουτούν σε μια δίνη από εικόνες επινοώντας μια πραγματικότητα που αναπόδραστα θα έρθει. Στα έργα των El Conde de Torrefiel ο χρόνος παραμένει αινιγματικός καθώς η δράση εκτυλίσσεται ταυτόχρονα στο παρελθόν και το μέλλον, όμως αυτός είναι ο τρόπος τους να προσεγγίζουν ένα παρόν που μας διαφεύγει, ακατανόητο και ζωτικό συνάμα.

«Φανταζόμαστε την Αθήνα σαν μια σκηνή, να χρησιμοποιούμε την πόλη σαν ένα σκηνικό ενός σύμπαντος από ταμπλώ-βιβάν, αντικείμενα και υπέρτιτλους όπου τρέχει ένα κείμενο απίστευτου βάθους και σαφήνειας, ώστε να βρούμε τον τόπο να μιλήσουμε για τις ζωές μας στο παρόν. Πίσω και μπρος στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, κι ο χρόνος να παραμένει αινιγματικός. Όμως όλα συγκλίνουν σ’ ένα παρόν που μας αφορά».

Έχοντας σπουδάσει θέατρο και φιλοσοφία, η Tanya Beyeler και ο Pablo Gisbert που δημιούργησαν το πρότζεκτ El Conde de Torrefiel επιχειρούν να κατανοήσουν τον τρόπο σύνδεσης της λογικής και του νοήματος των πραγμάτων όπως καθορίζεται από τη γλώσσα. Ο χρόνος, η διάρκεια, η στιγμή και οι δυνατότητες της εποχής μας να ζήσει ένα παρόν είναι η αφετηρία της αναζήτησής τους. Τα πιο πρόσφατα έργα τους επικεντρώνονται στον 21ο αιώνα και ιδιαίτερα στη σχέση ανάμεσα στο προσωπικό και στο πολιτικό· πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις νέες μορφές ολοκληρωτισμού και στη διανοητική αποξένωση, ανάμεσα στην έννοια της ευθύνης και στην προσωπική ελευθερία.

Τα έργα των El Conde de Torrefiel χαρακτηρίζονται από έντονο καλλιτεχνικό στίγμα, τη δική τους θεατρική γλώσσα και ευφυή κείμενα και δραματουργία. Έργα τους έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα και σημαντικά φεστιβάλ.

Ιδέα και επινόηση: El Conde de Torrefiel

Κείμενο: Pablo Gisbert

Δραματουργία: Tanya Beyeler

Ήχος: Adolfo García

Παραγωγή: MIRfestival, El Conde de Torrefiel

Με την υποστήριξη του INAEM - Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας

Rósa Ómarsdóttir (IS)

Traces

30 Νοεμβρίου, 19:00 | 60’

project8, Βοτανικός

© Rósa Ómarsdóttir

Η Φύση πρωταγωνιστεί στην παράσταση Traces της Rósa Ómarsdóttir, νέας χορογράφου με καταγωγή από την Ισλανδία, που όμως δραστηριοποιείται στην αβανγκάρντ σκηνή των Βρυξελλών. Στο Traces οι θεατές γίνονται μέρος ενός ονειρικού τοπίου που αλλάζει συνεχώς γύρω τους, μέσα στο οποίο άνθρωποι και αντικείμενα ανταλλάσσουν ρόλους σε μια διαρκή ροή. Οι θεατές καταδύονται στην ανάμνηση ενός κόσμου που έχουν ζήσει στα όνειρά τους ή βαθιά στις απαρχές του χρόνου και παραμένει ζωντανός στο DNA τους. Τα όρια ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα θολώνουν και ο θεατής γίνεται μέρος αυτού του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου.

H Rósa Ómarsdóttir είναι Ισλανδή χορογράφος που ζει και δημιουργεί στις Βρυξέλλες. Σπούδασε χορό και χορογραφία στην Ισλανδική Ακαδημία Τεχνών και στην P.A.R.T.S. των Βρυξελλών απ’ όπου αποφοίτησε το 2014. Συνεργάστηκε με την Inga Huld Hákonardóttir σε διάφορα πρότζεκτ, και για την παράστασή τους The Valley (2015) βραβεύτηκαν με το Ισλανδικό Θεατρικό Βραβείο για τη Χορογραφία της Χρονιάς. Μαζί έκαναν επίσης και το Da Da Dans (2016) με ανάθεση από την Ομάδα Χορού της Ισλανδίας για τον εορτασμό των εκατό χρόνων του κινήματος dada. Στο έργο τους διερευνούν τη σχέση μεταξύ ήχου, κίνησης και αντικειμένων επικεντρώνοντας στην αμφισημία. Στο πρόσφατο έργο της

Traces (2017) συνεχίζει την έρευνά της πάνω στη σχέση σώματος και ήχου. Μαζί με τους

Magnúsdóttir και Alexander Roberts διευθύνουν το Secondhand Knowledge, ένα ερευνητικό πρότζεκτ για τις κοινότητες χορού της περιφέρειας και για τη σχέση τους με την ιστορία του χορού και την έννοια της γνώσης σε δεύτερη χρήση.

Χορογραφία: Rósa Ómarsdóttir

Ερμηνεύουν: Inga Huld Hákonardóttir, Rósa Ómarsdóttir, Jeanne Colin και Siet Raeymaekers.

Δημιουργήθηκε με τους: Inga Huld Hákonardóttir, Katie Vickers, Kinga Jaczewska and Tiran Willemse

Σκηνογραφία: Ragna Ragnarsdóttir

Κοστούμια: Ragna Ragnarsdóttir & Wim Muyllaert

Μουσική, ήχος: Sveinbjörn Thorarensen

Σχεδιασμός φωτισμών: Elke Verachtert

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Dries Doubi

Παραγωγή: Kunstenwerkplaats Pianofabriek

Συμπαραγωγή: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Kunstencentrum Buda, Teaterhuset Avant Garden και MTD Stockholm.

Με συγχρηματοδότηση από τους: Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Nordisk Kulturfond, Nordic Culture Point and Reykjavík Culture Fund.

Με την υποστήριξη των: Beursschouwburg, Stuk και WpZimmer.

Ευχαριστίες στους: Sinta Wibowo, Jeanne Colin, Sandy Williams, Dianne Weller, Hákon Pálsson και Elke Lotens

Παναγιώτα Καλλιμάνη (GR)

Ζενερίκ

24 & 25 Νοεμβρίου, 18:00, 19:00, 20:00 & 21:00 | 30’

Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, Βύρωνας

© Ole Marius Jøergensen

Το 2016 αγαπήσαμε όλο το πρόγραμμα του MIR, όμως μια παράσταση έκλεψε τις καρδιές κριτικών και θεατών: η Παγωμένη εικόνα της Παναγιώτας Καλλιμάνη, με 15 παιδιά από το Φυτώριο της ΚΣΟΤ να κινούνται αργά μέσα στο σχολείο του Δημήτρη Πικιώνη στον Λυκαβηττό. Ο Τύπος τη χαρακτήρισε μια από τις κορυφαίες θεατρικές στιγμές της χρονιάς. Τότε πολύς κόσμος ευχήθηκε να είχε συνέχεια αυτό το πρότζεκτ. Το MIR άκουσε αυτές τις ευχές αφού γιορτάζει τα δέκα χρόνια του, και έτσι η Παναγιώτα Καλλιμάνη συνεργάζεται και πάλι με τα παιδιά, που τώρα είναι πια στην εφηβεία, για να κάνουν την παράσταση Ζενερίκ. Όπου εμείς, περίεργοι και γοητευμένοι, κρυφοκοιτάζουμε τον ακατανόητο κόσμο των κοριτσιών στην εφηβεία... Η παράσταση θα γίνει στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν στον Βύρωνα, στο σπίτι όπου έζησαν στη νεότητά τους, στις αρχές του 20ού αιώνα, η Ισιδώρα Ντάνκαν και ο αδελφός της Ραϋμόνδος. Όπως και το 2016, τα παιδιά στο φως του φεγγαριού θα καταφέρουν να ανοίξουν τις καρδιές μας για να φέρουν στην επιφάνεια τον πιο ευάλωτο, τον πιο ωραίο εαυτό μας.

Η Παναγιώτα Καλλιμάνη είναι χορεύτρια και χορογράφος. Ζει στο Παρίσι και στην Αθήνα. Σπούδασε χορό στο Παρίσι, στις Κάννες και στην Ανζέ και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς χορογράφους, όπως με τους Bouvier-Obadia, τον Josef Nadj, τον Nasser Martin-Gousset, την Carlotta Ikeda κ.ά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με τη χορογραφία. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο εξωτερικό αλλά και στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ιδέα: Παναγιώτα Καλλιμάνη/Panagiota Kallimani

Χορογραφία: Παναγιώτα Καλλιμάνη και οι μικρές χορεύτριες

Σχεδιασμός ήχου: Παναγιώτα Καλλιμάνη, Γιώργος Λουκρέζης και οι μικρές χορεύτριες

Σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτα Καλλιμάνη & Γιώργος Λουκρέζης

Ερμηνεύουν: Υακίνθη Αλεξανδρίδου-Ζηλάκου, Μυρτώ Γιαννάκου, Αρασέλι Γκόμεζ, Αθηνά Κατσίμπρα, Μάγδα

Λύτρα, Μαρία Μεσσήνη, Βασιλική Μπουστα, Ηλέκτρα Σούλιου, Ελίζα Τιμοθεάτου

Παραγωγή/Production: Les productions de la Seine Florence Francisco

Συμπαραγωγή/Co-production: MIRfestival

Με την υποστήριξη των/Kindly supported by: Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης/State School of Dance, Κέντρο

Μελέτης Χορού Ντάνκαν/ Duncan Dance Center.

Nyamnyam: Iñaki Alvarez & Ariadna Rodríguez (ES)

Comida, 8.000 años después

/ Comida, 8.000 χρόνια μετά

28, 29 & 30 Νοεμβρίου, 20:30 | 60’

Απαράμιλλον | Παράσχου 87, Γκύζη

©Nyamnyam

Η πλατφόρμα Nyamnyam έρχεται από τη Βαρκελώνη. Με το πρότζεκτ τους Comida, 8000 χρόνια μετά οι Iñaki Alvarez και Ariadna Rodríguez προτείνουν μια διαδραστική περφόρμανς μέσα σε μια εγκατάσταση περιδιαβαίνοντας την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ανθρωπολογία του φαγητού (comida) και διερευνώντας τις απαρχές της γεωργίας ως καθοριστικής αφετηρίας για τον σύγχρονο πολιτισμό. Μαθαίνοντας από το τοπικό, χρησιμοποιούν την τέχνη ως όχημα για να πυροδοτήσουν το παγκόσμιο ενεργοποιώντας ή αποκαθιστώντας τρόπους συσχέτισης μέσα σ’ έναν ιδιόμορφο συνδυασμό από παραστατικές τέχνες, παραγωγή σκέψης, κοινωνική διάδραση και διατροφή. Δημιουργώντας επιστημονική φαντασία με βάση τα ιστορικά δεδομένα, μοιράζονται με τους θεατές ιστορίες, εμπειρίες, μαγειρέματα, μουσικές και φαγητό, ψάχνοντας να βρουν έναν άλλο δρόμο στη σχέση μας με τη Φύση. Μια πραγματική πρόταση από μια από τις πιο πρωτοποριακές κολεκτίβες της σύγχρονης σκηνής της Βαρκελώνης.

H Nyamnyam είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε το 2012 από τους καλλιτέχνες Iñaki Alvarez και Ariadna Rodríguez. Το έργο τους ενώνει τις γνώσεις που απέκτησαν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα που τους διαμόρφωσαν (ή τους παραμόρφωσαν) σε διάφορους τομείς και προωθεί τη δημιουργία, τον αναστοχασμό, την ανταλλαγή γνώσης και τον πολιτισμό μέσω συμμετοχικών πρακτικών που στόχο έχουν να προκαλέσουν διάλογο. Χρησιμοποιούν δυναμικές και εργαλεία της καλλιτεχνικής παραγωγής για να προτείνουν παρεμβάσεις σε κάθε γεωτοπικό πλαίσιο όπου δημιουργούν.

Έχουν μοιραστεί τα έργα τους με το κοινό στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ και την Κολομβία. Στην Ελλάδα έρχονται για πρώτη φορά.

www.nyamnyam.net

MIRnight 2

Ofelia Jarl Ortega & Patrik Patsy Lassbo (SE)

Forever

27 Νοεμβρίου, 22:00 | 45’

FlökosH  (GR)

27 Νοεμβρίου, 23:00 | 45’

TRES club, Εξάρχεια

Το Forever, μια περφόρμανς ανάμεσα σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής και παράσταση χορού, των Ofelia Jarl Ortega και Patrik Patsy Lassbo, είναι μέρος της έρευνας που οδήγησε την Ofelia Jarl Ortega  με το Β.Β. στο βραβείο Νέου Χορογράφου στο ImPulsΤanz της Βιέννης. Το έχουν παρουσιάσει σε διάφορες εκδοχές, σε συμβατικούς ή λιγότερο συμβατικούς χώρους. Στην Αθήνα θα παιχτεί σε ένα σύγχρονο κλαμπ, σε μια ακόμα αξέχαστη βραδιά MIR, με προεκτάσεις συναυλίας electro, αφού θα ακολουθήσει ένα live set από τον/την FlökosH.



Ofelia Jarl Ortega & Patrik Patsy Lassbo (SE)

Forever

27 Νοεμβρίου, 22:00 | 45’

TRES club, Εξάρχεια

© David Wohlschlag

Βραβευμένη με το Βραβείο Νέου Χορογράφου στο διάσημο ImPulsTanz της Βιέννης φέτος το καλοκαίρι, η Σουηδή Ofelia Jarl Ortega έχει ήδη αρχίσει να κατακτά τις ευρωπαϊκές σκηνές με βάση της τη Στοκχόλμη. Στα έργα της επανέρχεται στην ευαλωτότητα και τη θηλυκότητα, μερικές φορές χρησιμοποιώντας την υποβλητική και γεμάτη υπονοούμενα αισθητική του ερωτισμού όπως τη βρίσκουμε σε άλλα πλαίσια. Τον τελευταίο καιρό ο πυρήνας της έρευνάς της είναι η έννοια της «εθελούσιας υποταγής και αντικειμενοποίησης».

Στο Forever το παιχνίδι της γοητείας γίνεται παιχνίδι εξουσίας. Υπερσεξουαλικοποίηση, αργό twerking, όλο νόημα ματιές, beat τραγούδια με βαριά auto-tuned φωνή και το παιχνίδι του βλέμματος ανάμεσα σε αυτόν που πουλάει την εικόνα του κι αυτόν που του αποδίδει έναν ρόλο... Το Forever, μια περφόρμανς ανάμεσα σε συναυλία ηλεκτρονικής μουσικής και παράσταση χορού, το συνέλαβαν μαζί με τον/την μουσικό Patrik Patsy Lassbo και το παρουσίασαν σε διάφορες εκδοχές, σε συμβατικούς ή λιγότερο συμβατικούς χώρους. Στην Αθήνα έχουν προσκαλέσει στη σκηνή και τη χορεύτρια Alexandra Tveit. Η παράσταση θα παιχτεί σε ένα σύγχρονο κλαμπ σε μια ακόμα αξέχαστη βραδιά MIR με προεκτάσεις συναυλίας electro, αφού τη μοιράζεται με τον/την FlökosH.

H Ofelia Jarl Ortega είναι χορογράφος και περφόρμερ με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Είναι κάτοχος Master Χορογραφίας από το DOCH (University of Dance and Circus) της Στοκχόλμης. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ ανάμεσα στα οποία τα ImPulsTanz (Βιέννη), MDT (Στοκχόλμη), Inkonst (Μάλμε), Les Urbaines (Λωζάνη), Manifesta11 (Ζυρίχη). Το 2018 της απονεμήθηκε το Βραβείο Νέου Χορογράφου στο ImPulsTanz (Vienna International Dance Festival), για το έργο της B.B.

https://ofeliajarlortega.com/

Ο/Η Patrik Patsy Lassbo είναι συνθέτης και σχεδιαστής/τρια φωτισμών με έδρα τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Εργάζεται στο χώρο των παραστατικών τεχνών από το 2011. Το 2017 πήρε το πτυχίο του/της στον σχεδιασμό ήχου από την Ακαδημία Δραματικών Τεχνών της Στοκχόλμης. Με την Ofelia Jarl Ortega έχουν συνεργαστεί μέχρι τώρα σε τρία έργα: Forever (2016), Shredder (2018) και B.B. (2018).

Είναι μέλος της καλλιτεχνικής συνεργασίας Sticky Drama και έχει δημιουργήσει έργα κατόπιν ανάθεσης από πολιτιστικούς οργανισμούς της Στοκχόλμης, όπως από το Kulturhuset Stadsteatern και το UngaTur.

Χορογραφία, ιδέα, χορός/περφόρμανς: Ofelia Jarl Ortega

Μουσική, ιδέα, χορός/περφόρμανς: Patrik Patsy Lassbo

Χορός/περφόρμανς: Alexandra Tveit

Παραγωγός: Alexandra Olsson

Συμπαραγωγή: MDT (Stockholm)

Με την υποστήριξη των: Swedish Arts Council, The Swedish Arts Grants Committee



FlökosH  (GR)

27 Νοεμβρίου, 23:00 | 45’

TRES club, Εξάρχεια

Τη σκυτάλη στη βραδιά του MIR στο club TRES μετά τους Ofelia Jarl Ortega και Patrik Patsy Lassbo παίρνει ο/η FlökosH.

Ταυτόχρονα με τους αγώνες του/της να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος, ο/η FlökosH καταφέρνει να δομήσει ένα εντελώς δικό του ηχητικό οικοσύστημα μέσω της αινιγματικής, αντιθετικής και αμφιπρόσωπης φύσης του και του τρόπου ζωής του. Αυτό το ηχητικό οικοσύστημα κατοικείται από διαστημόπλοια, τέρατα που συναντάς στα video games και συγκρουόμενους πλανήτες. Όλα αυτά ενσωματώνονται σε ένα πείραμα, σαν μέσα σε ένα μπλέντερ μουσικής, όπου αναμειγνύονται τα διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα είδη, τέμπο, στιλ και διαθέσεις. Ο ήχος του συνδυάζει αβίαστα Grime, Jungle, Trance, Hardcore και Electronica μαζί με ένα απόκοσμο μετα-κυβερνοπάνκ / technoir ρομαντικό στιλ. Στη μουσική του βάζει τα πάντα, ό,τι προκύπτει στο μονοπάτι της ζωής του στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: από μουσικά είδη και BPMS μέχρι την αντίθεση φύσης και την τεχνολογία, μέχρι τις αμφιλεγόμενες και κοσμογονικές αποφάσεις της ζωής ή τα ανθρώπινα συναισθήματα, τα αισθήματα και τη συνειδητοποίησή τους που καθημερινά συγκρούονται αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις που μας κάνουν αυτό που είμαστε.



MIRnight 1

David Weber Krebs (ΒΕ)

The actual event

25 Νοεμβρίου, 20:00 | 45’

Sébastien Roux

Séance d’écoute

25 Νοεμβρίου, 21:00 | 45’

Χώρος της Εταιρίας Θεάτρου ΧΩΡΟΣ

Πραβίου 6, Βοτανικός

Ο David Weber Krebs, από τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς περφόρμανς της βελγικής σκηνής, και ο Sébastien Roux, από τους πιο διακεκριμένους σύγχρονους μουσικούς της Γαλλίας, είναι παλιοί γνώριμοι του φεστιβάλ. Ο David Weber Krebs, που εξέπληξε το κοινό της Αθήνας στο MIRfestival 2014 με το καταπληκτικό συμμετοχικό του πρότζεκτ Tonight, lights out!, επανέρχεται στο εορταστικό MIR 2018 με τη διάλεξη-περφόρμανς The actual event. Την ίδια βραδιά και στον ίδιο χώρο ο Sébastien Roux, που δημιούργησε τη μουσική μιας ταινίας του Βέλγου Kurt d’Haesseleer ειδικά φτιαγμένης για το MIR 2010, θα παρουσιάσει ένα «live αποκλειστικής ακουστικής διαδικασίας» (séance d’écoute) με μουσικές δημιουργίες του.

David Weber Krebs (ΒΕ)

The actual event

25 Νοεμβρίου, 20:00 | 45’

Aπό τους πιο ιδιαίτερους δημιουργούς περφόρμανς της βελγικής σκηνής, o David Weber Krebs, διερευνά διάφορα πλαίσια στα οποία ανατρέπει την παραδοσιακή σχέση ανάμεσα στο έργο τέχνης και το κοινό του.

Στο The actual event, αναμειγνύοντας πραγματικότητα και μυθοπλασία, μετατοπίζει το καλλιτεχνικό γεγονός σε κάτι άλλο που μάλλον δεν είναι αυτό για το οποίο έχουμε όλοι μας συναντηθεί σε αυτή την αίθουσα. Οι θεατές έχουν φτάσει για να ακούσουν κάποιον να μιλά. Αλλά σύντομα θα καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι όπως νόμιζαν. Η συγκέντρωση μετατρέπεται σταδιακά σε ένα γεγονός που δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν ούτε βέβαια να ελέγξουν. Πώς θα αντιδράσουν οι θεατές απέναντι στο άγνωστο; Λίγα πράγματα γνωρίζουμε ακόμα γι’ αυτή την περφόρμανς που δημιουργείται αυτή την περίοδο και που το MIR θα είναι ο πρώτος της σταθμός, είναι όμως βέβαιο πως ο David Weber Krebs θα μας γοητεύσει και πάλι.

©David Weber Krebs

O David Weber-Krebs είναι καλλιτέχνης και ερευνητής και ζει στις Βρυξέλλες. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Φριμπούρ στην Ελβετία και στο Amsterdam School of the Arts στην Ολλανδία. Κάνει έργα για τη θεατρική σκηνή, όπως οι πρόσφατες περφόρμανς Tonight, lights out! (2011-2013, το οποίο είδαμε στο MIRfestival 2014), Balthazar (2011-2015) καιThe Guardians of Sleep (2017), αλλά και εγκαταστάσεις όπως το Immersion (2014) για το Weltkulturen Museum της Φρανκφούρτης και το The Earthly Paradise (2017) για το Museum für Neue Kunst του Φράιμπουργκ. Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με καλλιτέχνες και θεωρητικούς και συχνά διευθύνει πρότζεκτ ή συνεργάζεται ως μέντορας με σχολές εικαστικών ή παραστατικών τεχνών – σε αυτές συγκαταλέγονται οι Das Graduate School, the Dutch Art institute (DAI) και το τμήμα περφόρμανς της KASK. Είναι επίσης μέλος του THIRD!, της ομάδας έρευνας τρίτου κύκλου του Das Graduate School.

Είναι διδακτορικός ερευνητής στο KASK & Conservatory / School of Arts. Το ερευνητικό του πρότζεκτ χρηματοδοτείται από το Arts Research Fund του University College της Γάνδης.



Sébastien Roux (FR)

Séance d’écoute

25 Νοεμβρίου, 21:00 | 45’

©Sébastien Roux

O Sébastien Roux (γενν. το 1977) συνθέτει και παρουσιάζει ηλεκτρονική μουσική σε διάφορα φορμά, από CD και δίσκους μέχρι δημόσιες συνθήκες ακουστικής απόλαυσης, ηχητικές εγκαταστάσεις, ηχητικούς περιπάτους και έργα ραδιοφώνου. Πειραματίζεται με τις συνθήκες στις οποίες ακούμε, με την ιδέα του ηχοτοπίου και με τη σύνθεση που χρησιμοποιεί διάφορους μορφολογικούς περιορισμούς. Το 2011 άρχισε να αναπτύσσει μια σειρά ερευνητικών έργων με βάση τις αρχές της «μετάφρασης» αναλύοντας τη δομή έργων τέχνης που ήδη υπήρχαν (εικαστικών, μουσικών ή λογοτεχνικών) και μεταγράφοντάς την σε μουσικές παρτιτούρες νέων έργων. Αυτή η διαδικασία οδήγησε στη δημιουργία των έργων Quatuor (2011) και Nouvelle (2012). Η πιο πρόσφατη εκδοχή αυτής της «μεταφραστικής» διαδικασίας είναι το Inevitable Music, μια μακρόπνοη έρευνα και ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη μεταγραφή σε ήχο των αρχών και των μέσων που χρησιμοποιούσε στα επιτοίχια έργα του ο Sol Lewitt.

Ταυτόχρονα με τη σόλο καριέρα του, ο Sébastien Roux διατηρεί σημαντικές συνεργασίες. Συχνά συνεργάζεται με τη συγγραφέα Célia Houdart και το σκηνογράφο Olivier Vadrot σε πολυμεσικά in-situ πρότζεκτ. Έχει επίσης δημιουργήσει το ηχητικό περιβάλλον για χορογραφικά έργα των DD Dorvillier, Sylvain Prunenec και Rémy Héritier.

Έχει εργαστεί στο IRCAM, στο Παρίσι, ως βοηθός των Γιώργου Απέργη, Bruno Mantovani και Gérard Pesson, και υπήρξε βοηθός του Morton Subotnick στο Parades and Changes, replays των Anne Collod και Anna Halprin.

Του έχουν ανατεθεί έργα και έχει προσκληθεί σε residencies από τους οργανισμούς Westdeutscher Rundfunk, Groupe de Recherches Musicales, Muse en Circuit, National Centre of Music Creation, Paris, CESARE, National Centre of Music Creation, Reims, Groupe de Musique Expérimental de Marseille, και Issue Project Room. Έχει βραβευτεί με την επιχορήγηση Villa Médicis hors-les-murs του Institut Français (USA 2012). Υπήρξε νικητής του Rome Prize και φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης  για το 2015-2016.

Μαριέλα Νέστορα (GR)

Διαβρώσεις / Erosions

23, 24 Νοεμβρίου 20:30 (Ελληνικά) & 22:00 (Αγγλικά) & 25 Νοεμβρίου, 22:00 (Αγγλικά) | 45’

μόνο για 30 άτομα κάθε φορά.

Rabbithole Art & Performance Space

©Μαριέλα Νέστορα

Aνατρεπτική και στοχαστική, η Μαριέλα Νέστορα είχε ταράξει τα νερά των site-specific περφόρμανς στην Αθήνα με την παρέμβασή της everybodies στην Πλατεία Εξαρχείων στο MIRfestival 2010, στο πλαίσιο των δράσεων εδώ/τώρα. Επανέρχεται στο φεστιβάλ με τη Διάβρωση, μια περφόρμανς-εμπειρία που αλλάζει τα δεδομένα των βεβαιοτήτων μας ενεργοποιώντας τις άλλες μας αισθήσεις (εκτός από την όραση). Πώς αντιλαμβανόμαστε τα διαφορετικά σώματα – το δικό μας, ενός αντικειμένου,  ενός φυτού;  Έχουμε άλλον τρόπο να γνωρίσουμε και να γνωριστούμε με ένα σύμπαν πέρα από τη δεδομένη λειτουργία της γλώσσας; Η διάβρωση της  βεβαιότητας είναι ίσως ένα σημείο εκκίνησης.

Η σκηνή παραδοσιακά απευθύνεται κυρίως στην όραση, αλλά στην περφόρμανς αυτή το φως περιορίζεται και ο θεατής αναθεωρεί τις απόψεις του για τον χορό ως αντικείμενο θέασης ανακαλύπτοντας την κίνηση και τη χορογραφία της σκέψης. Παράλληλα η συνύπαρξη στο σκοτάδι ανοίγει το πεδίο των δυνατοτήτων προς μια διαφορετική αντίληψη του χρόνου, του προσανατολισμού και της ιεράρχησης του ίδιου του χώρου.

H Μαριέλα Νέστορα γεννήθηκε στην Αθήνα. Πριν από την ενασχόλησή της με το χορό σπούδασε Βιολογία (B.Sc., Queen Mary and Westfield, Λονδίνο) και Μοριακή γενετική (M.Sc. St.Mary’s Medical School, Imperial College, Λονδίνο). Σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School καθώς και εικαστική σύνθεση για τον χορό στο Laban Centre, στο Λονδίνο. Εργάζεται ως χορογράφος και περφόρμερ, επιμελείται την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις και διδάσκει χορογραφία. Διδάσκει επίσης κίνηση με το σύστημα Feldenkreis. Αυτό το διάστημα κάνει έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Masters in Media, Art & performance στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.



Ιδέα: Μαριέλα Νέστορα

Των και με τις: Μαριέλα Νέστορα, Νικολέτα Καρμίρη, Κατερίνα Γεβετζή.

Ευχαριστίες στους: Κατερίνα Δρακοπούλου, Λουίζο Ασλανίδη, ILIOS, Αντώνη Βολανάκη, Μαρία Παπαδοπούλου.



David Helbich (DE/BE)

drag and drop - hit and run - making love - just for fun

27 & 29 Νοεμβρίου, 23:00 | 60’

σε φανταστικές διαδρομές μέσα στην πόλη

σημείο εκκίνησης: Πλατεία Καρύτση, μπροστά από το Θέατρο Μουσούρη

©David Helbich

Σε πνεύμα και διάθεση εντελώς MIR, ο David Helbich (ο οποίος είχε ενσαρκώσει το βιβλίο Τρόμος και Παράνοια στο Λας Βέγκας στο πρότζεκτ της Μette Edvardsen μέσα στο αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο MIR 2012), μας προτείνει μια νυχτερινή περιήγηση στην πόλη της Αθήνας – όχι βέβαια μια απλή περιήγηση...

Τα έργα του David Helbich παρουσιάζονται σε σκηνές, στο χαρτί, στο διαδίκτυο και στον δημόσιο χώρο. Κινείται ταυτόχρονα ανάμεσα στην αναπαράσταση και τη διάδραση, σε ολόκληρα έργα και απλές παρεμβάσεις, σε εννοιολογικά έργα και δράσεις.

Πολλά από τα έργα του απευθύνονται στο κοινό ως συγκεκριμένες σωματικές και κοινωνικές εμπειρίες. Συχνά επανέρχεται στην άμεση συμμετοχική περφόρμανς με ένα κοινό που είναι το ίδιο ο ερμηνευτής. Τα έργα του συχνά εμφανίζονται και τυπωμένα, σε βιβλία με φωτογραφίες και σχέδια που είναι σαν παρτιτούρες με χορογραφημένες πορείες, ή σαν audio guides.

Ήδη ο τίτλος Drag and drop - hit and run - making love - just for fun μας προετοιμάζει γι’ αυτή την ασυνήθιστη χορογραφική και συμμετοχική περιπλάνηση στη νυχτερινή Αθήνα, στην οποία ο καθένας είναι, σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, ο περφόρμερ και ο θεατής του εαυτού του. Ένα βίωμα πρωτόγνωρο, σε μια πόλη που δεν αφουγκραστήκαμε και ίσως δεν αγγίξαμε ποτέ αρκετά. Αλλά και μια εμπειρία σε σχέση με την ελευθερία: πού να κρύβεται άραγε, στην ανωνυμία του πλήθους ή στην μοναχική έκθεση του καθενός;

O David Helbich (γενν. στο Βερολίνο το 1973) ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες από το 2002. Σπούδασε σύνθεση στο Άμστερνταμ και στο Φράιμπουργκ.

Τα έργα του παρουσιάζονται σε σκηνές, στο χαρτί, στο διαδίκτυο και στον δημόσιο χώρο. Μετακινείται ανάμεσα σε αναπαραστατικά και διαδραστικά έργα, σε ολόκληρα έργα και απλές παρεμβάσεις, σε εννοιολογικά έργα και δράσεις. Έργα του έχουν πρόσφατα παρουσιαστεί στο Martin-Gropius-Bau (Βερολίνο), στο Palais de Tokyo (Παρίσι), στο Oude Kerk (Άμστερνταμ), στο Queens Museum και στο UnionDocs (Νέα Υόρκη).

Διδάσκει στα Διεθνή Θερινά Μαθήματα για τη Νέα Μουσική στο Ντάρμσταντ. Eίναι συγγραφέας δύο πολύ δημοφιλών βιβλίων με φωτογραφίες, των Belgian solutions, τόμος 1 και 2 (Luster, Αμβέρσα).

Χρήσιμες πληροφορίες για τους θεατές:

Φορέστε παπούτσια για περπάτημα και ζεστά ρούχα που σας επιτρέπουν να κινείστε ελεύθερα

Εύα Πυρνοκόκη (GR)

Και ξαφνικά...

26 & 27 Νοεμβρίου 19:00-22:00

Rabbithole Art & Performance Space

Εγκατάσταση-περφόρμανς μέσα στην οποία ο θεατής μπορεί να μείνει όσο χρόνο θέλει,

και μπορεί να βγει και να ξαναμπεί.

Με σπουδές και καριέρα στο Άμστερνταμ, η Εύα Πυρνοκόκη είναι μια σχετικά άγνωστη στο αθηναϊκό κοινό Ελληνίδα περφόρμερ. Για το MIR 2018 θα δημιουργήσει μια εγκατάσταση-περφόρμανς μακράς διάρκειας με τον τίτλο ...και ξαφνικά... στην οποία οι θεατές θα έχουν δικαίωμα να μείνουν όσην ώρα επιθυμούν. Μέσα στο σκοτεινό κουτί, με την παρουσία των άλλων θεατών και των ερμηνευτών, θα βιώσουν συνθήκες που θα φέρουν στην επιφάνεια την ευθραυστότητα της ανθρώπινης φύσης μπροστά στο ξαφνικό γεγονός – μια κατάσταση απόλυτης ευαλωτότητας αλλά και απόλυτου ανοίγματος στην ποίηση της στιγμής.

«Το έργο … και ξαφνικά… είναι μια εγκατάσταση/περφόρμανς για το απροσδόκητο. Ξεκινώντας από τη θεωρία ότι αναπτύσσουμε το προσωπικό μας εννοιολογικό σχήμα και μέσα από αυτό αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τον κόσμο, η παράσταση θέτει ερωτήματα για το ποιοι είμαστε όταν συναντιόμαστε με το αναπάντεχο, το ασταθές, το ξένο, το απροσδόκητο, το ασυντόνιστο, το ποιητικό, το ακαθόριστο, το σκοτεινό, το διπλανό, το μακρινό, το άλλο από εμάς. Αυτό που με ενδιαφέρει στο συγκεκριμένο έργο δεν είναι να ερευνήσω πώς είναι τα πράγματα γύρω μας αλλά κυρίως πώς αλληλεπιδρούν.»

Εύα Πυρνοκόκη

Η Εύα Πυρνοκόκη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Γρήγορα δημιουργεί δικές της παραγωγές και πειραματίζεται μεταξύ χορού, θεάτρου και σκηνικής εγκατάστασης. Το 2014 πηγαίνει στο Άμστερνταμ για να σπουδάσει στο ερευνητικό Cure Master of Fine Arts τoυ Sandberg Instituut. Ακολουθούν συνεργασίες με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Ντίσελντορφ, στη Βενετία και στο Λβιβ. Το 2017 ιδρύει την ομάδα Eva Pyrnokoki Arts με σκοπό να συνεργαστεί και να κάνει συμπαραγωγές με διάφορους φορείς. Η τελευταία της δουλειά Observatorium παρουσιάστηκε στη Βενετία και στο Άμστερνταμ με την υποστήριξη του Amsterdams Fonds voor de Kunst. To έργο ...και ξαφνικά… δημιουργήθηκε ειδικά για το MIRfestival.



10 χρόνια MIR



Οι καλλιτέχνες και τα έργα που έχουμε παρουσιάσει:

 MIRfestival 2008

Περφόρμανς: Poster του Cristian Chironi (IT), Nothing και While walking της Milena Ugren Koulas (SR/CY), Οι Ηλικίες του Κόσμου: Exile 2008 της Jessica Hénou (FR/GR), DÉBUT – In Memory of Coming της Mala Kline (SI), Η σιωπή του Παπαγάλου της ομάδας fingersix σε χορογραφία Σοφίας Μαυραγάνη (GR).
Site specific performances: Man[o]euvre της pedestrian (GR), Απαγγελία της Αγγελικής Αυγητίδου (GR), και [non++] των eekuipoiz (FR/GR) & Motus Terrae (GR),
Περφόρμανς με βίντεο και πειραματικό ήχο: CuTTer oFF του Yann Leguay (FR), Misty recollections του Absent without leave (GR), Europevessel Afrika των KINE & Queen Makita (GR) και των ηχητικών περφόρμανς των Free Piece of Tape (GR), MiniΜaxiΜuΜ ImproVision (GR), Μαρίνου Κουτσομιχάλη - Γιώργου Πούλιου (GR), Χρήστου Παπακωνσταντίνου (GR), Mecha/Οrga (GR), Novi_Sad (GR), The Spectors (GR), Me of curse (GR) και Palindrom (GR), στο πλαίσιο του MIRfestival 2008.
Έκθεση Mαγική εικόνα με διαδραστικά έργα και εγκαταστάσεις των Bruno Elisabeth (FR),
Yaron Lapid (IL/UK),
Αλέξανδρου Μιστριώτη (GR), Κώστα Μπεβεράτου (GR),
Ελένης Πανουκλιά (GR),
Benjamin Sabatier (FR),
Jacki Storey (UK),
Devis Venturelli (IT),
Personal Cinema & The Erasers (GR)
http://www.mirfestival.gr/08/el/programma.html





MIRfestival 2010:

περφόρμανς / media performances: Hauts Cris (Miniature) του Vincent Dupont (FR), Dream Chamber του Ane Lan (NO), BEAR της Anyshiye Yarnell (UK), Dance Piece No.2, Landscape No.3 και Riot του Matthias Fritsch (DE) σε συνεργασία με τους Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου (GR), NatryX & ACTE VIDE (GR), Γιώργο Πούλιο (GR), Στάθη Χρυσίδη (GR) και Λάμπρο Πηγούνη (GR), now+here=nowhere της Χριστίνας Βασιλείου (GR), Λευκό πάτωμα πάνω από το έδαφος του Κώστα Τσιούκα (GR), 1,1,2,3, των Αντώνη Π και Ανδιάνας TooΤ (GR), BAGDEAD FM του Biomass (GR), Séance d’écoute του Sébastien Roux (FR), Ciné-Concert των Sébastien Roux (FR) και Kurt d’Haesseleer (BE), Presbyacusis 2 2 20.000 Hz των Repulsive Society (FR), everybodies των Yelp-Μαριέλας Νέστορα (GR), και Συμβάντα 2010 του Δημήτρη Αληθεινού (GR)
Έκθεση Εδώ; Τώρα; με έργα των Παναγιώτας Αποστολοπούλου(GR), Κυριακής Γονή (GR), Μανώλη Ηλιάκη (GR), Δημήτρη Παπουτσάκη (GR), Ηώς Μυρτώς Χαβιαρά (GR) και Gerald Zahn (AT), στο πλαίσιο του MIRfestival 2010.
http://www.mirfestival.gr/10/el/programma.html



MIRfestival 2012

περφόρμανς / media performances: Symphony of a Missing Room των Lundahl & Seitl (SE/UK), Time has fallen asleep in the afternoon sunshine της Mette Edvardsen (NO/BE) Autour de la Table/ Around The Table των Loïc Touzé (FR)/ Kom.post (DE)/ Cati (TR), Play back των Vasistas (GR) σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, Γαύδος: Το σπίτι των Ευθύμη Θέου, Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, Ανθής Ευστρατιάδου (GR), Ανάμεσα της Άρτεμης Λαμπίρη (GR).
Αφιερώμα στον Ray Bradbury και το βιβλίο του Fahrenheit 451, που περιλάμβανε
συζήτηση με τους Σταύρο Πετσόπουλο, εκδότη, Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, συγγραφέα,
Βασίλη Δουβίτσα, μεταφραστή,
Δημήτρη Εμμανουηλίδη, σκηνοθέτη κινηματογράφου και σεναριογράφο και Mette Edvardsen, χορογράφο και εικαστικό,

προβολή της ομώνυμης ταινίας του François Truffaut

και περφόρμανς ηλεκτροακουστικής μουσικής του Ευθύμη Θέου (GR).

http://www.mirfestival.gr/12/el/index.html



MIRfestival 2014

περφόρμανς: Lecture for Every One της Sarah Vanhee (BE), Tonight, Lights Out! του David Weber-Krebs (BE), Reindeer Safari των Other Spaces (FI), Atlas_Athina των Ana Borralho & João Galante (PT), Hérétiques της Ayelen Parolin (BE), The paradox of a future in the occidental paradigm των Fingersix (GR, ARG, ES/AUT, USA/GER, IT/GER), Transforming Me: a bilingual solo της Μέντης Μέγα (GR), Πλυντήριο του Αχιλλέα Χαρίσκου (GR),
Μουσική περφόρμανς The Man from Managra του Coti K. (GR)
http://www.mirfestival.gr/el/programma.html

MIRfestival 2016

Περφόρμανς: GUERRILLA των El Conde de Torrefiel (ES), The art of a Culture of Hope των J & J - Jessica Huber & James Leadbitter, (CH/UK), Παγωμένη εικόνα - Arrêt sur image της Παναγιώτας Καλλιμάνη (GR), Moving parts της Ίριδας Καραγιάν (GR), Periodonero των Cosmesi (IT), Το Βλέμμα και το Τέρας - Look and the Beast της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου (GR), Someone Who Isn’t Me, των Someone Who Isn’t Me (S.W.I.M) (GR), με τους Σtella (GR) και Coti (GR).
Στο πλαίσιο του The art of a Culture of Hope των J & J - Jessica Huber & James Leadbitter, (CH/UK) παρουσιάστηκαν περφόρμανς των Jeremy Wade (UK), Alina Dheere Babaletsos (GR/UK), Nikos & Luca (GR/CH), Τζένη Αργυρίου (GR), Άρτεμις Λαμπίρη (GR), Ελπίδα Ορφανίδου (GR), Κώστας Τσιούκας (GR) και μια εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου (GR).
http://www.mirfestival.gr/el/programma.html

MIRfestival 2018

Περφόρμανς: Travelling του Massimo Furlan (CH) Unir Todo των El Conde de Torrefiel (ES)
Traces της Rósa Ómarsdóttir (IS), Forever των Ofelia Jarl Ortega & Patrik Patsy Lassbo (SE) Comida, 8.000 años después των Nyamnyam: Iñaki Alvarez & Ariadna Rodríguez (ES) Οδηγός για να είσαι τα πάντα της Φωτεινής Σταματελοπούλου (GR), ΧΟΡΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΕΙ ΜΑΣ του Κώστα Τσιούκα (GR), Ζενερίκ της Παναγιώτας Καλλιμάνη (GR),  The actual event του David Weber Krebs (ΒΕ),

drag and drop - hit and run - making love - just for fun του David Helbich (DE/BE), Διαβρώσεις της

Μαριέλα Νέστορα (GR) • Εγκατάσταση-περφόρμανς: Και ξαφνικά... της Εύας Πυρνοκόκη (GR)

μουσικές περφόρμανς Sébastien Roux (FR), FlökosH (GR
Όλες οι ελληνικές παραστάσεις ήταν παγκόσμιες πρεμιέρες και όλοι οι ξένοι καλλιτέχνες παρουσίασαν έργο τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.



Για την εκδήλωση MIRfestival 2018: Και ξαφνικά… της Εύας Πυρνοκόκη (GR) στις 26 & 27/11 η είσοδος και έξοδός σας γίνεται οποιαδηποτε στιγμή από τις 19:00 έως τις 22:00ψ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town