Το Artistic Town παρουσιάζει τον φωτογράφο Δημήτρη Πατεράκη - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Το Artistic Town παρουσιάζει τον φωτογράφο Δημήτρη Πατεράκη


           Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Πατεράκη           

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα νότια προάστια της Αθήνας. Η εγγύτητα και η επαφή του με τη θάλασσα και το βουνό αλλά και οι μοναχικοί χειμερινοί μήνες συνέπεια της παραθεριστικής ''ιδιότητας'' σημάδεψαν την παιδική του ηλικία και μάλλον και την καλλιτεχνική του πλευρά.

Η επαφή του με την τέχνη της εικόνας ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία τόσο με τη φωτογραφία, όσο και με την κινηματογραφία. Η κινούμενη εικόνα φάνταζε τότε μαγική στα παιδικά του μάτια και ιδίως η δημιουργική δύναμη που του πρόσφερε το μοντάζ.

Follow Δημήτρης Πατεράκης 
Website
 Facebook: Facebook page
Instagram: Instagram page
 
Σε βάθος χρόνου οι πρακτικές δυσκολίες της κινηματογραφίας στις αρχές του 1970 τον οδήγησαν στην σταδιακή εγκατάλειψη της κινηματογραφίας και στην αποκλειστική ενασχόληση του με τη φωτογραφία.

Η εισαγωγή του στη φωτογραφία με toy cameras, στις οποίες η μοναδική δυνατότητα αισθητικής επέμβασης είναι η επιλογή της στιγμής της λήψης και η επιλογή του κάδρου, τον βοήθησε ιδιαίτερα, ώστε να αναπτύξει αυτές τις δεξιότητες και να διαμορφώσει μια προσωπική αισθητική.

Η απόκτηση μίας SLR κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής στο Πολυτεχνείο ήταν ένα από τα σημεία καμπής στην εξέλιξή του σαν φωτογράφος. Τόσο οι δυνατότητας ελέγχου κατά την λήψη της φωτογραφίας, όσο και οι επιλογές στη διαμόρφωση της τελικής εικόνας που προσέφερε ο σκοτεινός θάλαμος, του άνοιξαν νέους εκφραστικούς ορίζοντες.

Η εισαγωγή του στην ψηφιακή φωτογραφία έγινε πολύ νωρίς, εξαιτίας της ανάγκης να καλύψει με μεγάλο αριθμό φωτογραφιών την εξέλιξη των εργασιών μεγάλων τεχνικών έργων, στα οποία εργαζόταν στην Ελλάδα την δεκαετία του 1990 και του 2000.

Σύντομα η ψηφιακή λήψη και επεξεργασία αντικατέστησε πλήρως το φιλμ σαν μέσο έκφρασης, ενώ από το 2016 ανήκει στην ομάδα των επίλεκτων φωτογράφων της Fujifilm.

Του αρέσει οι εικόνες του, να προκαλούν έντονα συναισθήματα. Το πάθος του είναι το ασπρόμαυρο πορτραίτο. Το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και η ανθρώπινη παρουσία γενικότερα, είναι μοναδικά στο να πλάθουν ιστορίες και να ενισχύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του καλλιτέχνη και του θεατή. Θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο άλλο είδος φωτογραφίας, να επιφέρει παρόμοιο αποτέλεσμα.

Τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα επίσης και με τη φωτογραφία τοπίου. Η ενασχόληση αυτή ξεκίνησε σαν μία απλή προσπάθεια να καταγράψει τις πρωτόγνωρες για εκείνον εικόνες των τοπίων της Μέσης Ανατολής και εξελίχθηκε σε μία ιδιαίτερη σχέση με τα τοπία της ερήμου, με τα παιχνίδια του φωτός και του ανέμου, σε ένα συχνά μοναδικά μεταλλασσόμενο και ζωντανό τοπίο.

Κατά καιρούς έχει ασχοληθεί και με άλλα είδη φωτογραφίας, όπως με τη φωτογράφιση μόδας, αλλά και με τη φωτογράφιση σπορ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Ντόχα.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε μία φωτογραφική αποστολή - οδύσσεια στην Αυστραλία.  Η αποστολή αφορούσε ένα οδοιπορικό 12.000 χλμ. Ο τεράστιος όγκος του υλικού που συγκεντρώθηκε (τοπίο, πορτραίτα και περιβαλλοντική φωτογραφία) είναι υπό επεξεργασία και αρχειοθέτηση.

Πάμε να γνωρίσουμε τον Δημήτρη Πατεράκη και μέσα από τη δουλειά του:





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town