Ένα βιβλίο που παραμένει άθικτο εδώ και 13 αιώνες - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Ένα βιβλίο που παραμένει άθικτο εδώ και 13 αιώνες


Το παλαιότερο βιβλίο που έχει βρεθεί άθικτο στην Ευρώπη είναι ένα από τα αντικείμενα που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι επισκεφτούν τη Βρετανική Βιβλιοθήκη από τις 19 Οκτωβρίου 2018 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2019, στο πλαίσιο μίας έκθεσης για τα αγγλοσαξονικά βασίλεια.

Πρόκειται για το Ευαγγέλιο του Στόνιχερστ, ένα χειρόγραφο του Ευαγγελίου του Ιωάννη γραμμένο στα λατινικά, που βρέθηκε μέσα στο φέρετρο του ερημίτη μοναχού Οσίου Κουθβέρτου (St. Cuthbert). Σύμφωνα με τον θρύλο, το σώμα του μοναχού παρέμενε άθικτο επί δεκαετίες μετά τον θάνατό του και πολλοί πιστοί επισκέπτονταν το σκήνωμά του για να αφήσουν εκεί τάματα. Ένα από τα αντικείμενα που αφέθηκαν στο φέρετρό του ήταν και αυτό το βιβλίο, πιθανότατα κάπου γύρω στο 700 μ.Χ., ενώ τέσσερις αιώνες αργότερα το βιβλίο μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό του Ντάραμ (Durham), απ’ όπου το απέκτησε το 2012 η Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Το βιβλίο παραμένει σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα, χωρίς ζημιές στο δέσιμό του ή στις σελίδες του, ενώ η Βρετανική Βιβλιοθήκη το έχει ψηφιοποιήσει και μπορεί κανείς να το δει στην ιστοσελίδα της.

Πηγή: diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town