- Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr



Το βιβλίο του συγγραφέα και κριτικού κινηματογράφου Νιλ Σίνγιαρντ, «Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο άρχοντας του σασπένς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Το Μέλλον» σε μετάφραση Πάριδος Μνηματίδη και στο πλαίσιο της σειράς «Με το βλέμμα της κριτικής», αποτελεί ένα αφιέρωμα στη χαρισματική προσωπικότητα και τη συναρπαστική φιλμογραφία του εμβληματικού κινηματογραφικού δημιουργού Άλφρεντ Χίτσκοκ.


«Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο άρχοντας του σασπένς»: Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Χίτσκοκ μετέτρεψε τον φόνο σε μια μορφή τέχνης. Τα θρίλερ του είναι τα πιο βαθυστόχαστα και αυτά που έχουν αντιγραφεί πιο εκτεταμένα στον κινηματογράφο λόγω της επινοητικότητας της πλοκής τους. Ο Χίτσκοκ απολάμβανε τον τίτλο του «Άρχοντα του Σασπένς» αλλά ήταν ειδικός σε πολλά περισσότερα από αυτό.


Πήγε στο Χόλιγουντ το 1939 ύστερα από μια σειρά έξοχων, γεμάτων ζωντάνια ταινιών γυρισμένων στη Βρετανία. Βρήκε αργά τον βηματισμό του κατά την πρώτη δεκαετία εκεί, αλλά γύρισε επιτυχίες όπως η «Ρεβέκκα», «Το Χέρι που Σκοτώνει» και η «Υπόθεση Νοτόριους». Από τον «Άγνωστο του Εξπρές» μέχρι τη «Μάρνι», δεν γύρισε ούτε μία ταινία που να ήταν λιγότερο από άψογη. Ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου», το «Ψυχώ» και τα «Πουλιά» είναι αριστουργήματα.


Ο Χίτσκοκ ήταν ένας ιδιοφυής πλακατζής, αλλά πίσω από αυτό το διάσημο ευγενικό προφίλ βρισκόταν επίσης ένας μηδενιστής, ένας καθολικός ηθικολόγος, ένας φροϋδικός ψυχολόγος της σεξουαλικότητας, κι ένας καλλιτέχνης του οποίου οι ευαισθησίες ήταν έντονα εναρμονισμένες στη σύγχρονή εποχή του άγχους. Ήταν ένας πολύ σπουδαιότερος σκηνοθέτης απ’ ό,τι νόμιζε.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νιλ Σίνγιαρντ (Neil Sinyard, Αγγλία, 1945) είναι συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χαλ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει τιμηθεί με το BP Arts Journalism Award το 1987.


Έχει γράψει περισσότερα από τριάντα κινηματογραφικά βιβλία και μονογραφίες διάσημων σκηνοθετών όπως του Μπίλι Γουάιλντερ, του Στίβεν Σπίλμπεργκ, του Γούντι Άλεν, του Γουίλιαμ Γουάιλερ, του Μελ Μπρουκς, του Κλιντ Ίστγουντ κ.ά. Δίνει διαλέξεις για τον κινηματογράφο, επιμελείται εκπαιδευτικά προγράμματα στο National Film Theatre of London και υπήρξε κριτικός κινηματογράφου της Sunday Telegraph.



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος: Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο άρχοντας του σασπένς

Συγγραφέας: Νιλ Σίνγιαρντ

Μετάφραση: Πάρις Μνηματίδης

Χρονολογία: Σεπτέμβριος 2020

Είδος: Κινηματογράφος

ISBN: 978-618-84695-3-2

Σελίδες: 178

Εκδόσεις: Το Μέλλον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town