Ερασμία Μάνου: «Ο νέος μου δίσκος είναι μία πολύπλευρη δουλειά όσο και η προσωπικότητα μου» - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Ερασμία Μάνου: «Ο νέος μου δίσκος είναι μία πολύπλευρη δουλειά όσο και η προσωπικότητα μου»


           Λίγα λόγια για την Ερασμία Μάνου           

Η Ερασμία Μάνου γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα στη δεκαετία του '80 και από τα παιδικά της χρόνια ήταν σαφές για εκείνη και για τους γύρω της, πως το τραγούδι ήταν ο αγαπημένος της τρόπος έκφρασης. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε να μελετάει πιάνο και να τραγουδάει, ενώ μεγάλο ρόλο στη μουσική της παιδεία έπαιξε και η μητέρα της Σοφία Βόσσου. Εκτός από την ερμηνεία της, η Ερασμία Μάνου ξεχωρίζει για τις συνθέσεις, αλλά και τους στίχους που γράφει.

Η παρουσία της στα μουσικά δρώμενα μετράει 15 ενεργά χρόνια, έχοντας κυκλοφορήσει αρκετά τραγούδια, όπως: «Ψυχή», «Ναι», «Ροζ σεντόνια», «Γαλάζια σφαίρα», «Ζήσαμε θαύματα» και άλλα, ενώ έχει βρεθεί στην ίδια σκηνή με γνωστά ονόματα, όπως: Ευρυδίκη, Σοφία Αρβανίτη, Γιώργος Σαμπάνης, Δημήτρης Λιόλιος, Γιάννης Γιαννόπουλος, Ορέστης Τζιόβας, Πωλίνα, Evnus και άλλοι.


Δύο ξεχωριστές στιγμές στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η συνεργασία της με τον σπουδαίο Γρηγόρη Μπιθικώτση σε ηλικία 18 ετών, όταν εκείνος την ξεχώρισε για την ιδιαίτερη χροιά της και την πήρε δίπλα του σε μεγάλη σειρά σημαντικών συναυλιών. Η δεύτερη είναι η πρόσφατη συμμετοχή της στο cd του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη» όπου ερμήνευσε το τραγούδι «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Στα περισσότερα τραγούδια υπογράφει η ίδια τη μουσική ή τους στίχους, οι οποίοι είναι συνήθως ερωτικοί αλλά και με ανατρεπτικό περιεχόμενο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το κομμάτι «Πριν μου γυρίσει το μυαλό» που κυκλοφόρησε πριν περίπου ένα χρόνο σε στίχους δικούς της και μουσική του Δημήτρη Λιόλιου και ερμηνεύουν μοναδικά ο Χρήστος Δάντης μαζί με τον Δημήτρη Λιόλιο.

Follow Ερασμία Μάνου
Facebook: Facebook page
Instagram: Instagram page

Ασχολήθηκες με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Η οικογένεια σου σε ώθησε;
Η μητέρα μου και ο πατέρας μου μυημένοι και οι δύο στα καλλιτεχνικά ο καθένας από τη δική του σκοπιά και με διαφορετικό τρόπο, πάντα ήταν υποστηρικτικοί στις δικές μου μουσικές διαδρομές.  Άλλωστε ήταν σαφές πως και ο δικός μου δρόμος ήταν αυτός.

Ο νέος σου δίσκος με τίτλο «Τι να σου μοιάσει» αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές Μαΐου από την Music Art Lab. Πες μας λίγα λόγια για αυτόν τον δίσκο.
Ο νέος μου δίσκος είναι μία πολύπλευρη δουλειά όσο και η προσωπικότητα μου. Θέλω να πω, πως επειδή έγραψα τη μουσική και στα 9 τραγούδια του δίσκου, θα ακούσει κανείς μέσα από βαλς μέχρι και ζεϊμπέκικο λόγω των ποικίλων μουσικών επιρροών μου. Με έναν τρόπο όμως αυτά δένουν αρμονικά, γιατί έχουν κοινό γνώμονα τη δική μου χροιά και ψυχή, αλλά κυριότερα τους σημαντικούς στίχους της Monique, που υπογράφει τα 8 τραγούδια του δίσκου. Η Monique κατά τη γνώμη μου είναι μία σημαντική, νέα και ανατρεπτική ποιήτρια, που έχει να δώσει πολλά.

Το νέο σου τραγούδι με τίτλο «Γαλήνιος χορός» έχει κυκλοφόρησε εδώ και λίγες βδομάδες. Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για αυτό το τραγούδι;
Είναι ένα ρομαντικό βαλς, που αγαπιέται πολύ μέρα με τη μέρα από τον κόσμο. Στιχουργικά είναι ένα τραγούδι κατά της ομοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά μέσα από τη ματιά ενός διαφορετικού ζευγαριού. Το παράδοξο αλλά και ιδιαιτέρα συγκινητικό για εμάς, είναι πως έχει αγκαλιαστεί και από ανθρώπους εκτός της lgbtq κοινότητας, γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα ερωτικό τραγούδι με μία τρυφερή μελωδία, που άνετα αγγίζει τον καθένα, για αυτό και τυγχάνει τέτοιας αποδοχής.

Πως προέκυψε η γνωριμία σου με την ποιήτρια Monique;
Εντελώς τυχαία ένα βράδυ σε ένα bar ενός κοινού φίλου, πιάσαμε τη συζήτηση για τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες και δραστηριότητες και το ίδιο βράδυ μπήκα στη σελίδα με τα ποιήματα της στο Facebook. Από εκείνη τη στιγμή και για 5 συνεχόμενους μήνες, δούλευα πάνω στα ποιήματα αυτά, έτσι ώστε να βρω τις κατάλληλες εμπνεύσεις, για να ντύσω μουσικά τα εξαιρετικά αυτά ποιήματα. Η γραφή της Monique είναι ιδιαίτερη και ήθελα με την ίδια ιδιαιτερότητα να αντιμετωπιστεί και από τη δική μου μουσική γραφή και ερμηνεία.

Δύο ξεχωριστές στιγμές στην καλλιτεχνική σου πορεία ήταν η συνεργασία σου με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και η συμμετοχή σου στο cd του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη». Πες μας περισσότερα για αυτό.
Η πρώτη ήταν σε ηλικία 18 ετών, όταν ο μεγάλος Γρηγόρης Μπιθικώτσης με ξεχώρισε ως παιδί "θαύμα" και με πήρε κοντά του σε μεγάλη σειρά συναυλιών που έκανε τότε, ένα πραγματικό φωνητικό διαμάντι. Θυμάμαι τη στιβαρότητα του και την αγωνία που είχα κάθε φορά σε κάθε μας συναυλία, αλλά και το θαυμασμό που τον παρακολουθούσα, ακούγοντας τον να τραγουδά αλλά και να διηγείται ιστορίες. Η δεύτερη είναι πρόσφατη, μετράει μια διετία, που είχα την τιμή να συμμετέχω με τη διασκευή του τραγουδιού «Το τρένο φεύγει στις οχτώ» από τον Δημήτρη Λιόλιο, στο cd που υπογράφει ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης με τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας τον Μίκη». Τι να πω. Και οι δυο αυτές συνεργασίες είναι δύο μεγάλες σφραγίδες στην πορεία μου, που με γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια.


Εκτός από το να τραγουδάς και να γράφεις μουσική, γράφεις και στίχους, έτσι με αυτή τη στιχουργική σου ιδιότητα συνεργάστηκες και με τον Χρήστο Δάντη. Πως ήταν αυτή η στιγμή;
Μαγική. Ο Χρήστος Δάντης είναι από τους Έλληνες τραγουδιστές που έχω σαν φωνητικό και ερμηνευτικό ιερό, αν και πολλές φορές διαφωνώ με τις επιλογές του ρεπερτοριακά, αυτό δεν αλλάζει το φωνητικό μεγαλείο του. Έτσι λοιπόν, είχα την τύχη να τραγουδήσει το τραγούδι «Πριν μου γυρίσει το μυαλό» σε στίχους δικούς μου και σε μουσική του Δημήτρη Λιόλιου.

Ποια είναι τα πρότυπα σου και με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες, να συνεργαστείς στο μέλλον;
Η αλήθεια είναι, πως δεν έχω πρότυπα. Πιστεύω στη μοναδικότητα του κάθε τραγουδιστή και έτσι ψάχνω τη δική μου. Δεν θέλω να μιμούμαι των άλλων τη μαγική μοναδικότητα. Συνεργασίες πολλές θέλω να κάνω κυρίως συνθετικά. Αγαπημένοι μου είναι η Ελένη Δήμου, η Ελένη Βιτάλη, η Τζώρτζια από τους Μπλε, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και πολλοί άλλοι.

Πόσο δύσκολο είναι ένας καλλιτέχνης, να σκέφτεται το επόμενο δισκογραφικό του βήμα τη σημερινή εποχή;
Πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο σε πολλές περιπτώσεις, για αυτό και δεν βλέπουμε πλέον ολοκληρωμένες δουλειές παρά μόνο singles. Χρειάζεται χρόνος, έμπνευση, αγάπη και χρήμα, για να κάνεις μία δουλειά, παλεύοντας με τα θηρία σε μία ''γκετοποιημένη'' Ελλάδα στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Δυστυχώς στη χώρα μας η τέχνη είναι πολύ κοντά με το ''δημοσιοϋπαλληλίκι'' με την κακή έννοια του όρου. Θέλει στομάχι, πίστη και κυρίως αγάπη για αυτό που κάνεις για να επιβιώσεις. Αν επιβιώσεις.

Πως ονειρεύεσαι το μέλλον σου στη μουσική τα επόμενα χρόνια;
Δεν ονειρεύομαι μεγαλεία, άλλωστε δεν είναι για μένα αυτά. Ονειρεύομαι να έχω ανθρώπους που αγαπούν τον τρόπο έκφρασης μου, τόσους όσους να μπορώ, να υπάρχω καλλιτεχνικά. Ακόμα όμως και αν δεν τα καταφέρω, ονειρεύομαι τον εαυτό μου σε ένα μικρο νησί, να έχω ένα δικό μου ταβερνάκι που θα μαγειρεύουμε και θα τραγουδάμε με φίλους χαζεύοντας τη θάλασσα.

Ερασμία μου, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη, που μας παραχώρησες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town