O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

O Άρης Σερβετάλης ξανασυναντά τον Δον Κιχώτη


Για ακόμα μια φορά, η εικαστικός και σκηνοθέτις Έφη Μπίρμπα επιχειρεί να νοηματοδοτήσει το παρόν μέσα από την επανανάγνωση εμβληματικών έργων του παρελθόντος, εδώ του Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Η παράσταση «Δον Κιχώτης, Βιβλίο 2ο, κεφ. 23ο», σε μινιμαλιστική φόρμα, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κι εκεί, μόλις επέστρεψε για λίγες παραστάσεις.

Στον Δον Κιχώτη, έργο συγχρόνως μεταφυσικό και βαθιά πολιτικό, ένας άντρας ξεκινάει μια πορεία έχοντας τη μεγάλη ματαιοδοξία να μείνει στην ιστορία κι αυτό είναι που πυροδοτεί τη σχέση του με μεγάλες αναμετρήσεις. Μετατρέπεται έτσι σε αιώνιο σύμβολο δύναμης, ένας κατεξοχήν ονειροπόλος. Ο Δον Κιχώτης, κατά την Μπίρμπα, «είναι ο ήρωας της χίμαιρας. Βεβαιώνεται για τις μεγάλες ιδέες και αναγκάζεται να αναμετρηθεί μαζί τους, γιατί έτσι μόνο μπορεί να συνδεθεί με αυτές. Η ηθική του Κιχώτη υπερβαίνει το συμβατικό άλγος. Δεν τον ενδιαφέρει πόσο θα καταστραφεί».


Ο Άρης Σερβετάλης που έχει κάνει άλματα ως ηθοποιός, από την εποχή που έπαιζε στο «Ουπς! Μια παράσταση κόμικς» της Ομάδας Θέαμα του Γιάννη Κακλέα μέχρι το «2» και τη «Μήδεια 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου επιβεβαιώνει με την παρουσία του στην παράσταση αυτή πως το σωματικό θέατρο είναι ένας εκφραστικός δρόμος που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και είναι πράγματι εξαιρετικός σ’ αυτό. Στο σκηνικό εγχείρημα της Μπίρμπα χωρίς να μιλά (η παράσταση έχει ελάχιστα λόγια στα γερμανικά) κρατά το βασικό ρόλο και κατεβαίνει κρεμασμένος σε ένα σκοινί, ενώ βρίσκεται σε ενύπνια κατάσταση.

«Στο 23 ο κεφάλαιο του 2ου βιβλίου, ο Δον Κιχώτης, ως τραγικό πρόσωπο κι ενσαρκωτής μιας γνήσιας εσωτερικότητας, συλλαμβάνεται να διαγράφει μια κατακόρυφη πορεία προς το εσωτερικό της σπηλιάς του Μοντεσίνου· προς τα βάθη των φαντασιακών αναμετρήσεων. Έχοντας παραμερίσει κάθε κοινό φόβο κι αψηφώντας τον κίνδυνο του καταποντισμού, εισέρχεται σ’ έναν τόπο εμπειρίας εκουσίως με την αμφίεση του περιπλανώμενου ιππότη, όπως εισέρχεται το παιδί σ’ ένα περιβάλλον που διέπεται από τους ιδιόμορφους κανόνες παιχνιδιού». Προλαβαίνετε να δείτε την παράσταση μέχρι την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Πηγή: www.athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town