10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

10 συναυλίες που δεν χάνουμε αυτή την εβδομάδα

«Το σπήλαιο»
Τραγουδιστές, εικαστικοί, περφόρμερ –ανάμεσά τους και ο Blaine L. Reininger, ιστορικό στέλεχος των Tuxedomoon–, συμπράττουν σε μια σύγχρονη ανατρεπτική όπερα-περφόρμανς με κυβερνο-πανκ αισθητική, η οποία προκύπτει από «Το σπήλαιο», το αλληγορικό κείμενο του Πλάτωνα. Λίγο πριν ταξιδέψει για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η καταιγιστική παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς κατά τη θριαμβευτική της ευρωπαϊκή περιοδεία, φιλοξενείται για δύο μόνο βραδιές (9-10/10) στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής. Είναι μια όπερα για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics σε σύλληψη, λιμπρέτο, σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου και μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση του Τηλέμαχου Μούσα.

Τόλης Βοσκόπουλος
Η μεγάλη συναυλία για τα 60 χρόνια του Τόλη Βοσκόπουλου που αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών γίνεται στο Ηρώδειο στις 9 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη. Όλες οι μεγάλες επιτυχίες που τραγούδησε ο Τόλης Βοσκόπουλος θα ακουστούν σε μια συναυλία όπου συμμετέχουν εξαίρετες χορωδίες και οι σολίστ Μανώλης Καραντίνης (μπουζούκι) και Θανάσης Βασιλόπουλος (κλαρίνο).

Οι φίλοι του Αντώνη Τουρκογιώργη
Στο «Gagarin 205», την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου γίνεται η μεγάλη συναυλία οικονομικής στήριξης στον Αντώνη Τουρκογιώργη που κάνουν οι φίλοι του Ελένη Βιτάλη, Βαγγέλης Γερμανός, Γλυκερία, Χρήστος Δάντης, Νίκος Ζιώγαλας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Χρήστος Θηβαίος, Χρήστος Κυριαζής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Κώστας Μπίγαλης, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.ά.

«Το Άξιον Εστί»
Το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάζεται από μια καλλιτεχνική dream team, όχημα της οποίας είναι η Καμεράτα, στο Μέγαρο Μουσικής (12/10). Το Άξιον Εστί διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου, έχοντας στους ρόλους του λαϊκού τραγουδιστή τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του ψάλτη τον Δημήτρη Πλατανιά και του αφηγητή τον Νίκο Καραθάνο. Το έργο θα ακουστεί χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση – όπως ακριβώς γράφτηκε για να παιχτεί αρχικά. Στο πρώτο μέρος θα ακούσουμε σε πρώτη εκτέλεση το δραματοποιημένο συμφωνικό έργο «Αποκάλυψη – Ωδή στον Μπετόβεν» του Μίκη Θεοδωράκη.

Agathe Jazz Quartet
Η Agathe Iracema έχει γαλλοβραζιλιάνικη καταγωγή και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραγουδιστικά ταλέντα στη σύγχρονη γαλλική τζαζ σκηνή. Μετά από προτροπή της μεγάλης τραγουδίστριας Sheila Jordan, η Agathe ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια από κοντά την μεγάλη τζαζική παράδοση συνδυάζοντάς την με την ιδιαίτερη αισθαντικότητα του γαλλικού chanson ενώ, παράλληλα, η βραζιλιάνικη καταγωγή της την φέρνει κοντά και στην bossa nova. Την εξαιρετική αυτή τραγουδίστρια και το γκρουπ της θα απολαύσουμε στο «Half Note» (12-15/10) στην πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μας.

Μιχάλης Σιγανίδης
Ένας εντελώς ιδιοσυγκρασιακός μουσικός, κοντραμπασίστας της τζαζ, μετρ του δημιουργικού κολάζ και της λούπας, συνοδοιπόρος των Χειμερινών Κολυμβητών κ.λπ. ο Μιχάλης Σιγανίδης συναντά τον Evan Parker, εμβληματικό σαξοφωνίστα της σύγχρονης τζαζ, αλλά και την Σαβίνα Γιαννάτου και άλλους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του. Ο Σάμιουελ Μπέκετ συμβαδίζει με τον Μίλτο Σαχτούρη, οι μουσικοί μπαίνουν σε βιτρίνες και ο Εκθεσιακός Χώρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών γίνεται σαν την Red-Light District του Άμστερνταμ! Το κοινό κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους επί τρεις ημέρες (12-14/10), επηρεάζοντας το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα σε μια ζωντανή μουσική installation που φέρει τον τίτλο «Who[’s] Is Who[on]».

Trisomie 21
Παλιό, ιστορικό cold wave σχήμα που δημιούργησαν στις αρχές των ’80s οι αδελφοί Herve και Philippe Lomprez, ακολούθησε μια θαυμάσια πορεία ποιητικής electronica σε όλη τη διάρκεια εκείνης της, εκ των πραγμάτων, post-punk δεκαετίας. Οι T21 συνέχισαν επεκτείνοντας και διευρύνοντας την ηχητική τους παλέτα, φτιάχνοντας μουσικές που αγκάλιαζαν τζαζ και σινεματικά πεδία – φτάνοντας κάποια στιγμή σε ένα τέλος, που φάνηκε οριστικό με το «Black Label» του 2009. Όμως πέρυσι κυκλοφόρησαν το «Elegance Never Dies», κομμάτια του οποίου θα ακούσουμε σίγουρα στο «Temple» (12/10).

«Βάτραχοι»
Με αφορμή τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη, η Opera Chaotique συνεργάζεται με το Merlin Puppet Theater και παρουσιάζει μια ανατρεπτική παράσταση μουσικού θεάτρου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής (13-14/10). Η υπόθεση έρχεται στο σήμερα και γίνεται μια συναρπαστική ιστορία με μουσικές αλχημείες, σκοτεινές μπαλάντες, σουρεαλιστική φαντασία, μαύρο χιούμορ και κουκλοθέατρο, όπου ο Διόνυσος συναντά στο ταξίδι του τον Έντγκαρ Άλαν Πόε, τον Μπουκόφσκι, τον Ρεμπό και το πνεύμα του Τομ Γουέιτς να περιπλανιέται στα βερολινέζικα καμπαρέ!

Crippled Black Phoenix
Εύκολα μπορεί κανείς να δώσει τον χαρακτηρισμό «σούπερ γκρουπ» στους Crippled Black Phoenix αν αναλογιστεί πόσοι σπουδαίοι μουσικοί (από άλλα γκρουπ) έχουν περάσει – ή είναι – στις τάξεις τους. Η ουσία όμως πίσω από τους CBP είναι ότι αποτελούν την εξελικτική διαδικασία προς την πλήρη rock progressiveness που έθεσε σε κίνηση πριν από 14 χρόνια ο Justin Greaves και, μέσα από έρευνα και πειραματισμούς στην ευρεία post-rock γκάμα, αποτυπώνεται τόσο ξεκάθαρη και αισθητικά πλήρης στο ολόφρεσκο άλμπουμ του γκρουπ, «Great Escape». Φυσικά, και απολαυστικότατη για όσους θέλουν την μουσική τους ταξιδιάρικη και φευγάτη – αφήνοντας τις όποιες ρυθμομελωδικές γκρούβες να περνούν πρώτα από το μυαλό και μετά από το σώμα. Οι CPB έρχονται εδώ ξανά – και παίζουν στο «Temple» (13/10).

«Πόλεμος και ειρήνη Ι»
«Πόλεμος και ειρήνη» είναι ο θεματικός κύκλος που παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με αφορμή τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε τρεις συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής. Με τον μαέστρο Φρανκ Στρόμπελ, βαθύ γνώστη της 7ης τέχνης, να διευθύνει την πρώτη από αυτές (14/10) με έξοχα δείγματα κινηματογραφικής και συμφωνικής μουσικής σε μια βραδιά που θα κορυφωθεί με την ερμηνεία του σάουντρακ και προβολή του εμβληματικού φιλμ «Shoulder Arms» του Τσάρλι Τσάπλιν.



Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό μουσικής:

Trisomie 21 
Συναυλίες
Το δημιούργημα των αδερφών Hervé και Philippe Lomprez, ένα από τα σημαντικότερα cold wave σχήματα, για πρώτη φορά live στην Αθήνα. Μαζί τους οι Qual

Χώρος
Temple
Ιάκχου 17, Γκάζι,
Τηλ: 6979417274
Στις 12/10
Ημέρες / ώρες: Παρ. 8.30 μ.μ.Είσ.: € 20. Προπώληση: www.viva.gr, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης,


Crippled Black Phoenix 
Συναυλίες
Η επιστροφή του εξαιρετικού post rock γκρουπ στην Ελλάδα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του έβδομου στούντιο άλμπουμ του «Great escape»

Χώρος
Temple
Ιάκχου 17, Γκάζι,
Τηλ: 6979417274
Στις 13/10
Ημέρες / ώρες: Σάβ. 9 μ.μ.Είσ.: € 23. Προπώληση (€ 20, 18): www.viva.gr, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης,

Οι φίλοι του Αντώνη Τουρκογιώργη 
Συναυλίες
Συναυλία στήριξης στο ιστορικό μέλος των Socrates με τους Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Βαγγέλη Γερμανό, Χρήστο Δάντη, Νίκο Ζιώγαλα, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιάννη Ζουγανέλη, Χρήστο Θηβαίο κ.ά.

Χώρος
Gagarin 205 Live Music Space
Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
Τηλ: 2114112500, 6947927547
Στις 10/10
Ημέρες / ώρες: Τετ. 9 μ.μ.Είσ.: € 12. Προπώληση (€ 10): www.viva.gr, 11876, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης

«To σπήλαιο» 
Κλασσική Μουσική & Φεστιβάλ
Μια σύγχρονη, ανατρεπτική όπερα του Τηλέμαχου Μούσσα και της Έλλης Παπακωνσταντίνου για 4 φωνές, σαντούρι, πιάνο και live electronics με το ODC Ensemble, στο οποίο συμμετέχει και ο Blaine L. Reininger

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115,
Τηλ: 2107282333
Από 9/10 Eώς 10/10
Ημέρες / ώρες: Τρ. 9, Τετ. 10/10, 9 μ.μ.Είσ.: € 15, 10, 7 (μειωμ.). Προπώληση: 2107282333, www.megaron.gr, Public

Agathe Jazz Quartet 
Συναυλίες
Η εντυπωσιακή Agathe Iracema με τις γαλλο-βραζιλιάνικες ρίζες, φλερτάρει με την bossa μέσα από τον αυθορμητισμό της τζαζ για πρώτη φορά στη χώρα μας

Χώρος
Half Note Jazz Club
Τριβωνιανού 17, Μετς
Τηλ: 2109213310
Από 12/10 Eώς 15/10
Ημέρες / ώρες: Παρ., Σάβ. 10.30 μ.μ., Κυρ., Δευτ. 9.30 μ.μ.Είσ.: € 30, 25, 20. Προπώληση: www.viva.gr, 11876, Reload, Seven Spots, Ευριπίδης,

Μιχάλης Σιγανίδης 
Συναυλίες
«Who[’s] is who[on]»: ο ιδιότυπος συνθέτης και μουσικός συναντά τον εμβληματικό σαξοφωνίστα της τζαζ Evan Parker αλλά και τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του. Μπέκετ, Σαχτούρης, μουσικοί σε βιτρίνες και κοινό που κυκλοφορεί ελεύθερα ανάμεσά τους, επηρεάζοντας έτσι το ηχητικό και το αισθητικό αποτέλεσμα.

Χώρος
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
Τηλ: 2109005800
Από 12/10 Eώς 14/10
Ημέρες / ώρες: Παρ., Σάβ., Κυρ. 9 μ.μ.Είσ.: € 18-5. Ισχύουν ειδικές τιμές. Προπώληση: ταμεία Στέγης, 2109005800, www.sgt.gr

«Το Άξιον εστί» 
Κλασσική Μουσική & Φεστιβάλ
Οι μουσικοί της Καμεράτας, με διευθυντή τον Γιώργο Πέτρου, παρουσιάζουν την αυθεντική πρώτη εκδοχή του έργου (1964) χωρίς ηλεκτρική ενίσχυση στο συμφωνικό και το λυρικό μέρος. Με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου (τραγουδιστής), Νίκο Καραθάνο (αφηγητής) και Δημήτρη Πλατανιά (ψάλτης)

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
Τηλ: 2107282333
Στις 12/10
Ημέρες / ώρες: Παρ. 12/10, 8.30 μ.μ.Είσ.: € 35-9. Ισχύουν ειδικές τιμές. Προπώληση: 2107282333, www.megaron.gr, Public

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 
Κλασσική Μουσική & Φεστιβάλ
«Πόλεμος και Ειρήνη Ι» με έργα Gustav Holst, Maurice Jarre, Jerry Goldsmith, Maurice Ravel, Charlie Chaplin, Charlie Chaplin - Carl Davis (μουσική για την ταινία «Ο Σαρλό στα χαρακώματα», με παράλληλη προβολή της). Διευθύνει ο Frank Strobel

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής - αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αμπελόκηποι
Τηλ: 2107282333
Στις 14/10
Ημέρες / ώρες: Κυρ. 14/10, 7.30 μ.μ.Είσ.: € 30-5. Ισχύουν ειδικές τιμές. Προπώληση: 2107282333, www.megaron.gr, Public

«Βάτραχοι» 
Κλασσική Μουσική & Φεστιβάλ
Μουσικό θέατρο με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη. Ερμηνεύουν η Opera Chaotique, η Ομάδα Κουκλοθεάτρου Merlin, ο Σταύρος Παργινός (τσέλο) και η Λητώ Μεσσήνη (υψίφωνος)

Χώρος
Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή
Λεωφ. Συγγρού 364, Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
Τηλ: 2130885700
Από 3/5 Eώς 4/5
Ημέρες / ώρες: Παρ. 3. Σάβ. 4/5, 8.30 μ.μ.Είσ.: € 15, 12, 8 (φοιτ.). Προπώληση: ταμεία ΚΠΙΣΝ, 2130885700, www.nationalopera.gr, www.ticketservices.gr, Public

Πηγή: www.athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town