Η Λίμνη των Κύκνων The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Η Λίμνη των Κύκνων The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater

 


Η Λίμνη των Κύκνων

The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater

Κάνε κράτηση

Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών,  «Η Λίμνη των Κύκνων» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ανεβαίνει σε Hi definition πολυκάμερη μαγνητοσκόπηση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το φημισμένο The Moscow Ballet – Russian Ballet Theater, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δυνάμεις του κλασικού χορού της Μόσχας.


Η Λίμνη των Κύκνων, η πιο συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού, είναι το μπαλέτο, το οποίο διαχρονικά συναρπάζει και γοητεύει το κοινό (παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου του 1877 στο θέατρο Μπολσόι και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να συναρπάζει τον κόσμο). Την ίδια στιγμή αποτελεί την υπέρτατη πρόκληση στην καριέρα των χορευτών, αφού οι δεξιοτεχνικές ικανότητες και ο λυρισμός που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη ερμηνεία του, είναι σχεδόν πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Παράλληλα, πρόκειται για ένα αυτόνομο μουσικό έργο μεγάλων ερμηνευτικών απαιτήσεων, με αγαπημένες μελωδίες που αιχμαλωτίζουν και σαγηνεύουν τις αισθήσεις.


Το Russian Ballet Theater, που διαπρέπει παγκοσμίως με τη συγκεκριμένη παράσταση, ιδρύθηκε το 2000 και αμέσως καθιερώθηκε ως ένα διαρκώς εξελισσόμενο συγκρότημα χορού. Υιοθετώντας τις παραδόσεις της κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου, περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του σχεδόν όλες τις παραστάσεις του χρυσού αιώνα του ρωσικού μπαλέτου όπως τα έργα «Λίμνη των κύκνων», «Η ωραία κοιμωμένη», «Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Μπαγιαντέρα», «Δον Κιχώτης» κ.ά. Από την εποχή της ίδρυσής του, περιόδευσε με μεγάλη επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου: Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μάλτα, Καναδά, Μεξικό, Κίνα, Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία, Ισπανία, Πορτογαλία. Το συγκρότημα συνεργάζεται με επιφανείς καλλιτέχνες διαφόρων ομάδων, μεταξύ αυτών και των Θεάτρων Μπολσόι, Μαρίνσκι, Στανισλάβσκι.


ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ


Σκηνή πρώτη


Οι Κήποι του Παλατιού


Η ιστορία ξεκινά στους κήπους του παλατιού με τη βασιλική οικογένεια και τους χωρικούς που χορεύουν γιορτάζοντας τα εικοστά πρώτα γενέθλια του πρίγκιπα Ζίγκφριντ. Η σύντομη είσοδος της βασίλισσας, της μητέρας του Ζίγκφριντ, σταματά για λίγο τη διασκέδαση καθώς ανακοινώνει στον γιο της ότι μεγάλωσε πια κι ότι πρέπει ν’ αναλάβει και ν’ αντιμετωπίσει τις ευθύνες του: σύντομα θα γίνει βασιλιάς. Το επόμενο βράδυ, στο


χορό του παλατιού, θα πρέπει να επιλέξει τη σύζυγό του ανάμεσα στις ομορφότερες αρχοντοπούλες του βασιλείου. Μετά την αποχώρηση της βασίλισσας, το γλέντι ξαναζωντανεύει και οι καλεσμένοι συνεχίζουν το χορό μέχρι το ηλιοβασίλεμα.


Τότε, οι καλεσμένοι δίνουν τις ευχές τους στον πρίγκιπα και αρχίζουν σιγά-σιγά ν’ αποχωρούν. Ο Ζίγκφριντ και οι φίλοι του, έχοντας παρατηρήσει ένα κοπάδι κύκνων που πετούσε στον ουρανό, αποφασίζουν να βγουν για κυνήγι στο δάσος.


Σκηνή δεύτερη


Η Λίμνη


Το φως του φεγγαριού αστράφτει πάνω στη λίμνη και η ομίχλη σκεπάζει το δάσος. Μια σατανική μορφή, μισή πουλί και μισή άνθρωπος, κάνει την εμφάνισή της. Είναι ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ που, μόλις αντιλαμβάνεται ότι ο Ζίγκφριντ πλησιάζει, κρύβεται. Η ομίχλη αραιώνει και εμφανίζεται ο Ζίγκφριντ, μαγνητισμένος από το μαγευτικό τοπίο. Βλέπει τους κύκνους που πλέουν στη λίμνη και τους σημαδεύει με το τόξο του, όμως είναι ανήμπορος να ρίξει το βέλος του. Ο αρχηγός των κύκνων τον πλησιάζει αργά. Ο πρίγκιπας κοιτάζει έκπληκτος τον κύκνο που αλλάζει μορφή μπροστά στα μάτια του. Αν και κινείται με τη μοναδική χάρη των κύκνων, έχει μεταμορφωθεί σε γυναίκα. Ο Πρίγκιπας μαθαίνει ότι είναι η Οντέτ, η βασίλισσα των κύκνων, και ότι η λίμνη σχηματίστηκε από τα δάκρυα της μητέρας της, πριν από πολύ καιρό, όταν ο κακός μάγος φυλάκισε την κόρη της στο σώμα ενός κύκνου. Τώρα, η Οντέτ επανέρχεται στην ανθρώπινη μορφή της από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή. Η Οντέτ εξηγεί στον Ζίγκφριντ ότι μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να την σώσει. Μόνο ένας άντρας που θα την παντρευτεί και θα της είναι για πάντα πιστός μπορεί να λύσει τα μάγια, αν όμως αυτός ο άντρας την προδώσει δεν θα της δοθεί δεύτερη ευκαιρία να γίνει άνθρωπος ξανά. Ο πρίγκιπας της ομολογεί τον κεραυνοβόλο έρωτά του και υποστηρίζει ότι ο άντρας που θα λύσει τα μάγια είναι ο ίδιος. Ξαφνικά, εμφανίζεται ο Ρόθμπαρτ. Ο Ζίγκφριντ τον απειλεί με το τόξο του, όμως η βασίλισσα των κύκνων τον σταματά επειδή φοβάται ότι αν σκοτωθεί ο μάγος τα μάγια δεν θα λυθούν ποτέ. Ο Πρίγκιπας προσκαλεί την Οντέτ στο χορό και της υπόσχεται ότι θα διαλέξει εκείνη για σύζυγό του, αλλά η Οντέτ του εξηγεί ότι τα μάγια δεν της επιτρέπουν να φύγει από το δάσος. Εκείνη τη στιγμή, εμφανίζεται ένα σμήνος κύκνων. Ο Πρίγκιπας παρατηρεί γοητευμένος το όμορφο θέαμα. Καθώς αρχίζει να χαράζει, η Οντέτ και οι κύκνοι ετοιμάζονται να φύγουν. Ο Ρόθμπαρτ ξεπροβάλλει και στέλνει τους κύκνους πίσω στη λίμνη, ενώ τραβά την υπνωτισμένη Οντέτ προς το μέρος του. Εκείνη προσπαθεί να ξεφύγει, όμως η δύναμη του Ρόθμπαρτ είναι μεγάλη κι έτσι η Οντέτ μεταμορφώνεται αργά σε κύκνο. Ο Ζίγκφριντ μένει μόνος.


ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ


Σκηνή πρώτη


Η Αίθουσα Χορού του Παλατιού


Ο χορός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ, γνωρίζοντας ότι πρέπει να διαλέξει σύντροφο, σκέφτεται μόνο την Οντέτ. Οι υποψήφιες νύφες του βασιλείου παρατάσσονται μπροστά του και καθεμία χορεύει μαζί του. Ξέροντας ότι πρέπει να διαλέξει σύζυγο και μη βλέποντας την Οντέτ, η καρδιά του γεμίζει απόγνωση. Τη στιγμή που η μητέρα του ετοιμάζεται να τον ρωτήσει για την απόφασή του, φτάνουν δύο ξένοι. Ο άνδρας ισχυρίζεται ότι είναι βαρόνος όμως έχει μια ύποπτη ομοιότητα με το μάγο. Ο άνδρας αυτός


συνοδεύεται από την κόρη του, την Οντίλ, η οποία φαίνεται δελεαστικά γνώριμη στον πρίγκιπα και τον σαγηνεύει. Ο Ζίγκφριντ δεν καταλαβαίνει ότι ο άνδρας είναι ο μάγος που έχει μεταμορφώσει την κόρη του έτσι ώστε να μοιάζει στην Οντέτ για να τον παγιδέψει. Καθώς χορεύουν, ο πρίγκιπας γοητεύεται όλο και περισσότερο και παραδίνεται στο αιθέριο αυτό πλάσμα, νομίζοντας ότι είναι η Οντέτ. Ξαφνικά, ακούγεται μια φωνή από


μακριά που ταράζει τον ενθουσιασμό του . Η βασίλισσα των κύκνων εμφανίζεται στο παράθυρο και προσπαθεί να πλησιάσει τον Ζίγκφριντ ικετεύοντάς τον σιωπηλά να


μην την ξεχάσει. Ο Ρόθμπαρτ, που την έχει δει, διατάζει την κόρη του να αποσπάσει την προσοχή του Πρίγκιπα. Εξαπατημένος, ο Ζίγκφριντ ζητά το χέρι της Οντίλ και εκείνη δέχεται. Τότε, ένας κεραυνός πέφτει με θόρυβο και το σκοτάδι απλώνεται παντού. Η μοίρα του Ζίγκφριντ σφραγίστηκε. Ο Ρόθμπαρτ, με μεγάλη του χαρά, αποκαλύπτει στον Πρίγκιπα το λάθος του. Ο Ζίγκφριντ δείχνει τρομοκρατημένος, ενώ η Οντίλ γελώντας εις βάρος του πετά με αηδία το μπουκέτο που της χάρισε στο πάτωμα και εξαφανίζεται μαζί με το μάγο. Κλαίγοντας, ο Ζίγκφριντ αποχαιρετά τη μητέρα του και τρέχει στο δάσος για να βρει την αληθινή του αγάπη.


Σκηνή δεύτερη


Η Λίμνη


Η νύχτα είναι απελπιστικά σκοτεινή. Οι κύκνοι, που περιμένουν τη βασίλισσά τους, χορεύουν θλιμμένοι στην ομίχλη. Η Οντέτ, με το σώμα να τραντάζεται από τους λυγμούς, κάνει επιτέλους την εμφάνισή της. Ξέρει πως έχασε την ευκαιρία της για την αγάπη και τη


ζωή. Οι ξαφνικές αστραπές φοβίζουν τους κύκνους που στριμώχνονται σε μικρές ομάδες για να ανακουφίσουν ο ένας τον άλλον. Ο Ζίγκφριντ τρέχει προς το μέρος τους ψάχνοντας απεγνωσμένα ώσπου βρίσκει την Οντέτ και της εξηγεί ότι ο μάγος τον εξαπάτησε. Η Οντέτ του απαντά ότι η μοναδική της ευκαιρία για να βρει την ευτυχία είναι ο θάνατος. Τότε, εμφανίζεται ο Ρόθμπαρτ που αψηφά τον Ζίγκφριντ και του λέει ότι τα πλάσματα αυτά ορίζονται από τη δύναμή του. Ο μάγος προσπαθεί να χωρίσει τους ερωτευμένους, αλλά ο πρίγκιπας δεν τον αφήνει να πιάσει την Οντέτ. Καθώς οι κύκνοι πετούν στον ουρανό και η Οντέτ ετοιμάζεται να πέσει στη λίμνη δακρύων της μητέρας της, ο πρίγκιπας Ζίγκφριντ υπόσχεται ότι θα την ακολουθήσει για να βρεθούν αιώνια ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town