Ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει
Lynda Benglis: In the Realm of the Senses
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Αθήνα
έως και 15 Μαρτίου 2020
Επιμέλεια David Anfam
Η έκθεση In the Realm of the Senses, σε επιμέλεια του διακεκριμένου συγγραφέα, κριτικού και ιστορικού τέχνης Δρ. David Anfam, εξερευνά το σύνολο της ιδιαίτερης και πολύπλευρης παραγωγής της Benglis στη διάρκεια των τελευταίων 50 χρόνων, από το 1969 έως σήμερα. Παρουσιάζονται 36 γλυπτικά έργα που απαρτίζουν μια αναδρομή στις διαφορετικές εικόνες, ιδέες και μεθόδους της Benglis. Επίσης, περιλαμβάνει τρία σημαντικά ιστορικά εκθέματα που γενναιόδωρα παραχώρησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Στα χαρακτηριστικά υλικά της Benglis συγκαταλέγονται το κερί, ο μπρούτζος, το αλουμίνιο, το μάρμαρο, το λατέξ, το κεραμικό και το γυαλί. Στα θέματα περιλαμβάνονται «fallen paintings» (όπως το εμβληματικό Baby Contraband), «knots», «lagniappes», «torsos», «pleats» και «fountains». Οπτικές συνομιλίες διαμορφώνονται ανάμεσα σε υφές (υγρή, κέρινη, μεταλλική), χρώματα και προσανατολισμούς (οριζόντια ρευστά σχήματα απέναντι σε κάθετα τοτεμικά γλυπτά). Έρχεται στο προσκήνιο η ακτινοβολία και ο επιβλητικός αισθησιασμός που διαποτίζουν το έργο της Benglis, όπως και έμμεσες αναφορές της στην Ελλάδα και ιδίως την αρχαία γλυπτική. Το έργο Fancy Work (1979) αντηχεί τις πτυχώσεις του χιτώνα της Νίκης της Σαμοθράκης (220-190 π.Χ.). Η Ελλάδα έχει υπάρξει μια μόνιμη μούσα στην πλούσια φαντασία της Benglis, όπως η ίδια έχει περιγράψει ως «παγωμένη χειρονομία».
Όπως σημειώνει ο επιμελητής David Anfam, «Η έκθεση In the Realm of the Senses τιμά μια καλλιτέχνιδα που ξεκίνησε ως πρωτοπόρος του Μετα-Μινιμαλισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξακολουθεί να δημιουργεί με ενθουσιασμό στον εικοστό πρώτο αιώνα. Στις αρχές του 1968, ο κριτικός και γκαλερίστας της Νέας Υόρκης Klaus Kertess επεσήμανε ότι ‘το δέρμα, η έλξη, ο αισθησιασμός’ ήταν ανάμεσα στις βασικές της ανησυχίες. Οι έντονες σωματικές αισθήσεις συνεχίζονται και σήμερα – καθώς η τέχνη της Benglis αλλάζει διαρκώς, ακροβατώντας με χάρη και τόλμη ανάμεσα στη στασιμότητα και την κίνηση, τη φύση και τη σάρκα».
Lynda Benglis: In the Realm of the Senses
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μέγαρο Σταθάτου, Αθήνα
Βασ. Σοφίας & Ηροδότου 1, Αθήνα
Διάρκεια: 22 Νοεμβρίου 2019 έως 15 Μαρτίου 2020
Εγκαίνια: 21 Νοεμβρίου 2019, 7μμ
Ωράριο λειτουργίας:
Δευ – Τετ – Παρ – Σαβ: 10:00 – 17:00
Πεμ: 10:00 – 20:00
Κυρ: 11:00 – 17:00
Τρίτη κλειστά
Σημειώσεις για τους συντάκτες
H Lynda Benglis (γεν. το 1941 στο Λέικ Τσαρλς της Λουϊζιάνα) έχει διακριθεί, από τη δεκαετία του 1960, για τις καινοτόμες ιδέες της που προβάλλονται σε τρεις διαστάσεις. Τα γλυπτά της είναι συγχρόνως παιχνιδιάρικα και ρεαλιστικά, οργανικά και αφηρημένα. Η Benglis ξεκίνησε την καριέρα της στην ακμή του Μετα-Μινιμαλισμού, ωθώντας τις παραδόσεις της ζωγραφικής και της γλυπτικής σε νέες κατευθύνσεις. Το έργο της περιλαμβάνει διαφορετικά υλικά, από κερί μελισσών, λάτεξ και αφρό πολυουρεθάνης μέχρι πρόσφατες καινοτομίες με γύψο, χρυσό, αεροποιημένα μέταλλα, γυαλί, κεραμικά και χαρτί. Σε όλο το έργο της, η Benglis διατηρεί τη γοητεία της διαδικασίας. Ρευστές μορφές, αισθησιακές επιφάνειες, έντονες αποχρώσεις και ερωτικά στοιχεία διαπερνούν την αφηρημένη και ταυτόχρονα προκλητική στάση της απέναντι στο σώμα και τη φύση.
Στις ατομικές εκθέσεις της περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων οι Lynda Benglis: Face Off, Kistefos-Museet, Γιέβνακερ, Νορβηγία (2018), Lynda Benglis: Bodies, Matter and Soul, International Museum of the Baroque, Πουέμπλα (2016/2017), Lynda Benglis, Aspen Art Museum (2016), LyndaBenglis: Water Sources, Storm King Art Center, Μάουντενβιλ, Νέα Υόρκη (2015), Lynda Benglis, The Hepworth Wakefield, Δυτικό Γιορκσάιρ, Αγγλία (2015), Lynda Benglis: Figures, The SCAD Museum of Art, Σαβάνα, Γεωργία (2012) και μια μεγάλη ταξιδιωτική ρετροσπεκτίβα που οργανώθηκε από το Irish Museum of Modern Art, Δουβλίνο (2009). Έργα της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις συλλογές των: The Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, Solomon R. Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη, Dallas Museum of Art, Museum of Contemporary Art, Σικάγο, Museum of Contemporary Art, Λος Άντζελες, The Albright-Knox Art Gallery, Μπάφαλο, Tate, Λονδίνο, National Gallery of Victoria, Μελβούρνη, Hokkaido Museum of Art, Ιαπωνία.
Μεταξύ άλλων διακρίσεων, η Benglis έχει λάβει την υποτροφία Guggenheim Fellowship και δύο εθνικές χορηγίες για την τέχνη (National Endowment for the Arts) των Η.Π.Α. Φέτος, η The New YorkTimes έγραψε ότι η Benglis «επαναπροσδιόρισε τη γλυπτική τη δεκαετία του 1960».
Ο David Anfam είναι εκτελεστικός διευθυντής της Art Exploration Consultancy Ltd στο Λονδίνο και Senior Consulting Curator του Clyfford Still Museum στο Ντένβερ. Στα βιβλία του Δρ. Anfam περιλαμβάνονται τα Abstract Expressionism (Thames & Hudson, 1990), Mark Rothko: The Works on Canvas - A Catalogue Raisonné (Yale University Press, 1998) και Anish Kapoor (Phaidon Press, 2009). Από το 1990 ο Anfam έχει συνεισφέρει κείμενα σε περισσότερους από εβδομήντα καταλόγους εκθέσεων, ανάμεσά τους οι Edward Hopper (Tate Modern, 2004), David Smith: A Centennial(Solomon R. Guggenheim Museum, Νέα Υόρκη, 2006) και Pier Paolo Calzolari (White Cube, Λονδίνο, 2018). Ο Anfam έχει παραδώσει διαλέξεις διεθνώς σε ιδρύματα όπως το The Museum of Modern Art, Νέα Υόρκη, The State Hermitage Museum, Αγία Πετρούπολη και Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin, Βερολίνο. Πιο πρόσφατα, επιμελήθηκε την έκθεση AbstractExpressionism (Royal Academy of Arts, Λονδίνο, 2016-17), τη μεγαλύτερη ανασκόπηση του είδους της που έγινε ποτέ στην Ευρώπη.
Ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Οργανισμός κοινής ωφέλειας ΝΕΟΝ ιδρύθηκε το 2013 από το συλλέκτη και επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλο. Ο ΝΕΟΝ φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας να αφυπνίσει, να συγκινήσει, να παρακινήσει. Συγχρόνως, επιδιώκει να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης της πόλης και της καθημερινότητας του πολίτη. Να συμβάλει στην αποκατάσταση της σχέσης του πολίτη με τη λειτουργία και τα δρώμενα της πόλης του.
Ο ΝΕΟΝ δεν περιορίζεται σε ένα μόνον χώρο. Έδρα του είναι ολόκληρη η πόλη, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον. Είναι ένας ζωντανός και ενεργός συνομιλητής με την κοινωνία, τους θεσμούς και το κοινό.
Ο ΝΕΟΝ υλοποιεί τους στόχους του μέσα από εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις και συζητήσεις, προγράμματα χορηγιών και υποτροφιών και τη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Ο ΝΕΟΝ συμπράττει με θεσμικούς φορείς πολιτισμού και ενισχύει τη δραστηριότητα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάδοση της σύγχρονης τέχνης. Ο ΝΕΟΝ επιδιώκει να αναδείξει τον πολιτισμό ως βασικό μοχλό προόδου και ανάπτυξης.
Το εισιτήριο στηρίζει το έργο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου