«Η Ώρα της Ελλάδας»: Έκθεση αρχειακού υλικού στην Ελληνοαμερικανική - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

«Η Ώρα της Ελλάδας»: Έκθεση αρχειακού υλικού στην Ελληνοαμερικανική


Με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, το Hellenic American University | Hellenic American College και το Greek America Foundation σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) παρουσιάζουν την έκθεση “The Hour of Greece” (“H Ώρα της Ελλάδας”). Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αντιμέτωπη με την ιταλική εισβολή που ακολούθησε το «Όχι» της 28η Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα, παρά την συντριπτική διαφορά των αριθμών, όχι μόνο αμύνθηκε αλλά αντεπιτέθηκε και νίκησε. Το γεγονός αυτό ένωσε τον ελληνικό λαό ενώ συνέβαλε στη δημιουργία δεσμών αποδοχής και σεβασμού για όλους τους Έλληνες εκ μέρους των Συμμάχων. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η νίκη μιας μικρής, ουδέτερης, χώρας που αντέδρασε στην επίθεση ενός τεράστιου στρατού εντυπωσίασε και επηρέασε την ευρύτερη κοινή γνώμη.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό (εφημερίδες, γελοιογραφίες, φωτογραφίες κ.ά.) της ιδιωτικής συλλογής του ομογενούς Gregory Pappas, η οποία εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η “The Hour of Greece” επιχειρεί να αναδείξει την απήχηση στις ΗΠΑ της νίκης της Ελλάδας στην αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φωτίζοντας, παράλληλα, τη σημαντική συνδρομή των Αμερικανών στην επούλωση των δεινών του πολέμου. Για την συγκεκριμένη έκθεση, το υλικό της συλλογής Pappas εμπλουτίστηκε και συμπληρώθηκε με σχετικά τεκμήρια από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ώστε να αναδειχθούν καλύτερα οι σχέσεις των λαών Ελλάδας και Αμερικής εκείνη την εποχή.

Info
The Hour of Greece ( εως και 20 Δεκεμβρίου 2019)
Επιμέλεια έκθεσης: Λουΐζα Καραπιδάκη
Ιστορικός σύμβουλος: Γιάννης Ν. Γκλαβίνας

Διάρκεια έκθεσης: εως και 20/12/2019

Γκαλερί Κέννεντυ & Χατζηκυριάκος-Γκίκας (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη

Εικόνα: «Η Ώρα της Ελλάδας»: Έκθεση αρχειακού υλικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town