Αλεξάνδρα Κλάδη: «Η μουσική είναι η ζωή μου» - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Αλεξάνδρα Κλάδη: «Η μουσική είναι η ζωή μου»


           Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα Κλάδη           

Η Αλεξάνδρα Κλάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο. Σπούδασε μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Έκανε σπουδές στο τραγούδι και το πιάνο, ενώ ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά όργανα, όπως είναι το όμποε, το ακορντεόν, το μαντολίνο και η κιθάρα.

Αυτό που την κέρδισε όμως ήταν η σύνθεση και έτσι συνέχισε τις σπουδές της στη σύνθεση σύγχρονης μουσικής και τη μουσική για κινηματογράφο. Στα τραγούδια της είναι έντονες οι επιρροές από την επτανησιακή, την κλασική, την τζαζ και την ποπ μουσική, ενώ στιχουργικά φλερτάρει με την απλότητα και την αμεσότητα. Η ερμηνεία της είναι ανεπιτήδευτη, θέλοντας έτσι να εκφράσει τη σημασία της αυθεντικότητας που επιζητεί, να αποπνέουν τα τραγούδια της.

Η έντονη και πολύπλευρη δημιουργικότητά της δεν περιορίζεται μόνο στην τραγουδοποιΐα. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως καθηγήτρια μουσικής, διευθύνει την παιδική χορωδία του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, συγγράφει εκπαιδευτικά βιβλία μουσικής, παιδικά μουσικά παραμύθια, συνθέτει παιδικά μιούζικαλ, ενώ παράλληλα γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Οι μέρες της μοιράζονται ανάμεσα στη διδασκαλία, τη δημιουργία, τις ηχογραφήσεις και το performing. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη γιόγκα και τα μαθηματικά, ενώ είναι ενεργά ευαισθητοποιημένη με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ζώων και την οικολογία. Έχει ιδρύσει το Zero Waste Athens και τον εκδοτικό οίκο Μαγική Πυξίδα.

Follow Αλεξάνδρα Κλάδη
Facebook: Facebook page
Instagram: Instagram page

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Ζάκυνθο. Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη ζωή του νησιού και στη ζωή της Αθήνας που κατοικείς σήμερα;  
Έχω να ζήσω στη Ζάκυνθο από τα 18 μου. Σίγουρα η ζωή στο νησί θα έχει αλλάξει, από τότε που έμενα εκεί. Περνάω εκεί τις διακοπές μου, αλλά τις διακοπές δεν μπορείς να τις συγκρίνεις με τη μόνιμη διαμονή εκεί. Θα ήθελα να μένω στο νησί για τους πιο ανθρώπινους ρυθμούς του. Αντιλαμβάνομαι πόσο ''τσιτωμένους'' μας έχει η Αθήνα, όταν οδηγώντας στο νησί, τρελαίνομαι που σε άδειο δρόμο πηγαίνουν οι ντόπιοι με 40. Ακόμα, η ζωή στη Ζάκυνθο σου προσφέρει τη χαρά της φύσης, που στην Αθήνα είναι ανύπαρκτη. Αυτό μου λείπει πολύ. Το μεγάλο θετικό όμως της Αθήνας, που είναι και ο λόγος που μένω εδώ, είναι αυτή η παράξενη ορμή της, οι ασταμάτητες εκπλήξεις της, η ανωνυμία της, η πολυκοσμία της και η πολυπολιτισμικότητά της. Η Αθήνα είναι μια πόλη, που σε εμπνέει διαρκώς.

Πότε και πως προέκυψε η μουσική στη ζωή σου;     
Εντελώς τυχαία. Μου πήρε ο μπαμπάς ένα παιχνιδάκι, ένα πολύ μικρό αρμόνιο. Ήμουνα, δεν ήμουνα 10 χρονών. Από τότε η μουσική είναι η ζωή μου.    

Διδάσκεις μουσική και διευθύνεις την παιδική χορωδία του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Πόσο σημαντική είναι η επαφή σου με τους μαθητές;   
Όσο κουρασμένη και να είμαι, όσο δύσκολες και να είναι κάποιες μέρες, με το που μπω στην τάξη τα ξεχνάω όλα. Τους αγαπώ πολύ τους μαθητές μου. Νομίζω με αγαπούν και αυτοί. Οι απορίες τους και η προσπάθειά μου να τους εξηγήσω από τα πιο απλά έως τα πιο ειδικά θέματα, με έχουν κάνει απείρως καλύτερη μουσικό. Πόσα ''Aha moment'' έχω ζήσει μέσα στην τάξη, δεν μπορείς να φανταστείς. Είναι ωραίο πράγμα να είσαι δάσκαλος τελικά.


Η αγάπη σου για τη μουσική ήρθε ποτέ σε σύγκρουση με την αγάπη σου για τη συγγραφή;
Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η μία αγάπη τροφοδοτεί την άλλη.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σου επιρροές και με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες, να συνεργαστείς στο μέλλον; 
Από τις κλασικές μου σπουδές έχω όλη την ιστορία της μουσικής ως πεδίο αναφοράς. Στο κομμάτι που ετοιμάζω τώρα για παράδειγμα, έχω χρησιμοποιήσει τις τεχνικές της αναγεννησιακής αντίστιξης. Ακούω όσο περισσότερα πράγματα μπορώ, για να διευρύνω τους ορίζοντές μου και να αναπτύξω περαιτέρω τη μουσική μου γλώσσα. Η ποπ, η ηλεκτρονική, η τζαζ και η alternative σκηνή, είναι ίσως από τις πιο αγαπημένες μου. Θα ήθελα να γνωρίσω νέους συνεργάτες, που να με εμπνεύσουν με το ταλέντο τους και τις ιδέες τους. Δεν θέλω να μένω στάσιμη, οπότε ψάχνω ανθρώπους που θα με πάνε σε μονοπάτια άγνωστα σε μένα.

Το 2017 κυκλοφόρησε ο δίσκος σου με τίτλο «Σαμπουάν». Πες μας λίγα λόγια για αυτόν τον δίσκο.  
Το «Σαμπουάν» είναι το ημερολόγιο μιας 30άρας. Η δεκαετία των 30 είναι πολύ όμορφη. Την απολαμβάνω πολύ περισσότερο από αυτή των 20 και ελπίζω η επόμενη δεκαετία να είναι ακόμα καλύτερη. Σε αυτόν τον δίσκο αποφάσισα να μιλήσω με αφοπλιστική ειλικρίνεια, για όσα με απασχολούσαν. Είναι πολύ προσωπικός δίσκος. Αν κάποιος τον ακούσει, θα νιώθει ότι καθόμαστε δίπλα δίπλα και τα λέμε σαν φιλαράκια, που γνωρίζονται από πάντα.


Είσαι ενεργά ευαισθητοποιημένη με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα των ζώων και την οικολογία. Πες μας περισσότερα για αυτό.
Είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που μαζεύουν αδέσποτα, που τα φροντίζουν, που πάντα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου τους έχουν τροφή και νερό για τα ζώα. Έχω μια γάτα στην Αθήνα, την Bjork και πολλά σκυλιά και γάτες στο πατρικό μου. Τη φιλοζωία την κληρονόμησα από τον μπαμπά μου. Αποφάσισα να γίνω vegetarian και μετά vegan, καθώς και zero waster. Ίδρυσα την κοινότητα Zero Waste Athens, η οποία ασχολείται με το θέμα του περιορισμού, έως την εξάλειψη των αποβλήτων. Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καθημερινή μου στάση απέναντι στους ανθρώπους προσπαθώ να είναι αντάξια των πεποιθήσεών μου. Πιστεύω πολύ στην ελευθερία του ατόμου και στα ίσα δικαιώματα. Έτσι, από όποια θέση και αν βρίσκομαι, προσπαθώ να προωθώ αντιλήψεις που προχωρούν τον κόσμο μπροστά και τον κάνουν πιο ελεύθερο.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου τα επόμενα χρόνια;
Έχω πολλούς στόχους που θέλω να πετύχω, τα χρόνια που έρχονται. Ένας πολύ σημαντικός στόχος είναι να μπορώ να ζω περισσότερο από την τέχνη μου και λιγότερο από τη διδασκαλία. Επιθυμώ ακόμα να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο και να επενδύσω στην προσωπική μου ζωή, αλλά αυτό που θέλω πιο πολύ, είναι να μάθω να απολαμβάνω περισσότερο την καθημερινότητά μου.

Αλεξάνδρα μου, για το τέλος θα θέλαμε, να μας μιλήσεις για τα επόμενα μουσικά σου σχέδια.
Ετοιμάζω συναυλία μαζί με την παιδική μου χορωδία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 19:00, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Φίλιππος Νάκας.

Αλεξάνδρα μου, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη, που μας παραχώρησες. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town