Λίγα λόγια για τη Μαριλένα Αναστασιάδου
Η Μαριλένα Αναστασιάδου είναι φωτογράφος. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Ελληνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης του Λυκούργου Σταυράκου και έχει κάνει σεμινάρια φωτογραφίας στην Ακαδημία Leica της Αθήνας, ενώ έχει παρακολουθήσει και σεμινάρια (shape n' light) με καταξιωμένους φωτογράφους του εξωτερικού, όπως είναι οι: Chris Knight, Lindsay Adler, Greg Moment και άλλοι. Τα σεμινάρια ήρθαν αργότερα στην πορεία της, μέσα από την ανάγκη της να εξελιχθεί. Στον τομέα της φωτογραφίας είναι κυρίως αυτοδίδακτη, με πολύ διάβασμα και πολλές βουτιές σε βαθιά νερά.
Έχει εργαστεί ως φωτογράφος στον τύπο, στο θέατρο, σε προσωπικά portfolio, σε αφίσες, σε εξώφυλλα cd, σε εξώφυλλα περιοδικών, σε μυστήρια γάμων, σε βαπτίσεις και άλλα. Προσπαθεί να δημιουργήσει όμορφες και μοναδικές εικόνες μέσω της χρήσης φυσικού και πρόσθετου φωτός. Η ίδια θεωρεί ότι η φωτογραφία είναι κάτι μαγικό, γιατί ακριβώς έχει να κάνει με το φως και με το πάγωμα του χρόνου. Σταματάει ο χρόνος σε μια λήψη και αποτυπώνεται. Στην πραγματικότητα όπως λέει και ίδια, αυτή η αποτύπωση είναι πως βλέπει τον κόσμο μέσα από το φακό της κάμερας της και με αυτό τον τρόπο το μοιράζεται.
Διαγωνισμοί που έχει διακριθεί:
• Image + Tech expo Awards 2018 Best of Greece (Portraits).
• Image + Tech expo Awards 2017 Best of Greece (Landscape - Nature).
• B' βραβείο σκηνοθεσίας Λυκούργος Σταυράκος.
Εκθέσεις που έχει συμμετάσχει:
• Επιλογή φωτογραφίας από το κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για
την ομαδική φωτογραφική έκθεση της περιμέτρου του #snfcc fence.
Follow Μαριλένα Αναστασιάδου
Instagram: Instagram page
Ποιο είναι το κίνητρο που σε ώθησε, να ασχοληθείς με την τέχνη της φωτογραφίας;
Έχω σπουδάσει σκηνοθεσία και έχω δουλέψει για χρόνια και σαν μηχανικός κινηματογράφου, επομένως η μετάβαση δεν ήταν δύσκολη. Παρ' όλα αυτά η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ήταν εκείνη που με ώθησε να κοιτάξω σε αυτήν τη κατεύθυνση και θα την ευχαριστώ πάντα γι' αυτό.
Υπάρχουν πολλά είδη φωτογραφίας, ωστόσο εσύ σε πιο κλείνεις περισσότερο;
Στα πορτραίτα κυρίως, αλλά και στα τοπία, γιατί και στα δύο βρίσκω το άγγιγμα του Θεού, την ομορφιά και τη διαφορετικότητα.
Ψηφιακός αισθητήρας ή φιλμ;
Και τα δύο. Θεωρώ ότι το καθένα έχει τη δική του θέση και ουσία στο χώρο και στο χρόνο.
Ποια χαρακτηριστικά θεωρείς σημαντικά, για να είναι μία φωτογραφία ''καλή'';
Πέρα από την τεχνική, θεωρώ ότι το χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη στο αντικείμενο που αποτυπώνεις. Όσο ρομαντικό ίσως και αν ακούγεται αυτό. Πρέπει να αγαπάς κατά την ταπεινή μου άποψη, οτιδήποτε φωτογραφίζεις. Είτε τον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου ή εκείνο το τοπίο, είτε ακόμα και κάποια φρούτα πάνω σε ένα τραπέζι. Γιατί αυτή η αγάπη είναι που θα μεταμορφώσει την εικόνα και θα την ξεχωρίσει. Όπως και το κάθε τι στη ζωή μας βέβαια. Και φυσικά η γνώση στη σωστή διαχείριση του φωτός. Άρα αγάπη και φως.
Υπάρχει κάποιος/α φωτογράφος που θαυμάζεις;
Πάρα πολλοί φωτογράφοι. Είναι απίστευτο και ευχάριστο το πόσοι ταλαντούχοι φωτογράφοι υπάρχουν και στο παρελθόν αλλά και τώρα και μου αρέσει να τους μελετάω επισταμένα. Κάποιοι από αυτούς είναι οι: Gemmy Woud Binnendijk, Chris Knight, Henri Cartier Bresson, Brassai, Annie Leibovitz, Mikko Lagerstedt, Ansel Adams και άλλοι.
Έχεις σπουδάσει και σκηνοθεσία. Θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά;
Δεν μου αρέσει να αποκλείω δρόμους ή πόρτες που μπορεί να ανοίξουν. Έτσι κι αλλιώς το σπούδασα, γιατί το αγαπάω. Οπότε γιατί όχι; Ίσως κάποια στιγμή. Όμως προσωρινά στη φωτογραφία αναπνέει και ξεκουράζεται η δημιουργικότητα μου.
Πως ονειρεύεσαι το μέλλον σου στη φωτογραφία τα επόμενα χρόνια;
Με μεγαλύτερη γνώση και πράξη. Και θα ήθελα επίσης, να μπορώ να φτιάχνω εικόνες που κάνουν τους άλλους ανθρώπους όταν τις κοιτούν, να νιώθουν κάτι.
Μαριλένα μου, για το τέλος θα θέλαμε, να δώσεις μία συμβουλή στους νέους φωτογράφους, που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φωτογραφία.
Θεωρώ ότι είναι νωρίς για να δίνω συμβουλές. Αν έπρεπε να πω κάτι, θα ήταν σίγουρα να παρατηρούν, να αφουγκράζονται , να διαβάζουν ή να ψάχνουν πολύ και μετά να τα κάνουν στην πράξη, να ξέρουν ότι δεν έχει σημασία πάντα ο ακριβός εξοπλισμός και αν κάποιος βρεθεί να τους υποτιμήσει ή μειώσει, αντί να κάνουν ένα βήμα πίσω, εκείνοι να πηγαίνουν δύο βήματα μπροστά.
Μαριλένα μου, σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνέντευξη, που μας παραχώρησες.
Πάμε να γνωρίσουμε τη Μαριλένα Αναστασιάδου και μέσα από τη δουλειά της:
Καλλιτέχνες
Ελεύθερο θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου