Μια πλούσια συλλογή έργων γάλλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα φιλοξενήσει από τις 27 Οκτωβρίου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Η έκθεση με τίτλο « Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη», περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα Γάλλων καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους ερασιτεχνών, τους οποίους ο Μεγάλος Πόλεμος έφερε στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, και τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν στο Τελλόγλειο ίδρυμα το Σάββατο 27 Οκτωβρίου στις 7μμ, παρουσία μάλιστα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Για την έκθεση μίλησαν η γενική γραμματέας του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών και υπεύθυνή της Αλεξάνδρα Γουλάκη -Βουτυρά, καθώς και ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Christophe Chantepy. Ο ίδιος τόνισε ότι οι Γάλλοι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται στην έκθεση, υπήρξαν ως επί το πλείστον κάτοικοι της Γαλλικής εξοχής, καθώς και Γάλλοι υπήκοοι από πολλές και διαφορετικές χώρες. Η παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη και η αλληλεπίδραση με τον πολιτιστικό της κόσμο, υπήρξε για αυτούς ένα μεγάλο σοκ, καθώς η Θεσσαλονίκη φάνταζε στα μάτια τους σαν ένας τόπος εξωτικός, μην έχοντας έρθει σε επαφή ποτέ ξανά με ξένους πολιτισμούς αλλά και έναν πολυποίκιλο πολιτιστικά αστικό τόπο.
Στην έκθεση, αναδύεται μέσα από τα έργα μια εικόνα της Θεσσαλονίκης ως μιας πόλης πολύχρωμης, ζωντανής, και ιδιαίτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Στο Τελλόγλειο θα εκτεθούν τα πρωτότυπα έργα, κατά πλειοψηφία τους εικαστικά, όπως ακουαρέλες, λάδια, και μια σειρά από καρτ ποστάλ, με τα τελευταία να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αντανακλούν έντονα και την ψυχολογική κατάσταση των στρατιωτών κατά τη διάρκεια του πολέμου. Στην πρόσθια πλευρά τους απεικονίζουν φωτογραφίες ή έργα ζωγραφικής, ενώ στην άλλη τους όψη καταγράφονται τα μηνύματα των στρατιωτών.
Οι δημιουργοί καταπιάνονται με θέματα όπως η σχέση της Στρατιάς με τον πολιτισμό, η τοπιογραφία της πόλης, το πλούσιο αρχαιολογικό της υπόβαθρο, αλλά και η τραγικότητα του πολέμου, βιωμένη μέσα από τη δική τους ξεχωριστή ματιά. Μεταξύ άλλων στα έργα τους απεικονίζονται αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία, αλλά και στιγμές της καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης, σκηνές από τη ζωή στα περίχωρα, όπως και ενδυμασίες και στολές τόσο των Θεσσαλονικέων όσο και των Γάλλων. Μια σημαντική λεπτομέρεια για τα έργα, σύμφωνα με την Κυρία Γουλάκη-Βουτυρά, είναι ότι παρότι φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, μεταξύ των ετών 1915-1918, ο ίδιος ο πόλεμος δεν εμφανίζεται παρά σε ελάχιστα από αυτά. Οι δημιουργοί θέλησαν να επικεντρωθούν περισσότερο στη σχέση τους με τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωής της πόλης, παρά στη φρίκη του πολέμου.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Φεβρουαρίου 2019.
Πηγή: www.makthes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου