Αντιπολεμικό και αντιφασιστικό το 2o Σπούτνικ Festival στη Θεσσαλονίκη - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Αντιπολεμικό και αντιφασιστικό το 2o Σπούτνικ Festival στη Θεσσαλονίκη

"Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε" - Το 2ο φεστιβάλ του περιοδικού "Σπούτνικ" στη Θεσσαλονίκη είναι γεγονός και έρχεται στο πάρκο Ξαρχάκου στη ΧΑΝΘ στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου

Την Παρασκευή (28.9.18) ανοίγει τις πύλες του το 2ο Σπούτνικ Festival στη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να αφήσει το στίγμα του ως ένα πολιτικό και πολιτισμικό γεγονός. Με κεντρικό σύνθημα «Stand for Peace. Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε», το περιοδικό «Σπούτνικ» και ο κοινωνικός χώρος Ετεροτυπία, μετατρέπουν για τρεις ημέρες το πάρκο Ξαρχάκου σε χώρο πολιτισμού και πολιτικού διάλογου, σε χώρο που "προτάσσει την αλληλεγγύη και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών».

Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, παραστάσεις, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο, κουζίνες και πολυάριθμες δράσεις θα πλημμυρίσουν για τρεις ημέρες τον κήπο των εποχών, συμβάλλοντας σε μια όμορφη γιορτή ειρήνης.

Από το φεστιβάλ δεν θα λείπουν φυσικά οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δομές αλληλεγγύης, τα εγχειρήματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, οι άνεργοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, αλλά και κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί να δώθεί χώρος σε νέους και νέες να δημιουργήσουν, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν στους επισκέπτες διόδους εναλλακτικής ψυχαγωγίας και προβληματισμού.

«Επιδίωξή μας είναι να γίνουν υλική πράξη η συλλογική δραστηριότητα, η πολιτική συμμετοχή, η ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό και στην ψυχαγωγία» τονίζουν οι διοργανωτές και γι' αυτό τον λόγο επέλεξαν το φεστιβάλ να έχει ελεύθερη είσοδο, να είναι δηλαδή ανοιχτό και συμμετοχικό.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, πέρα από το πολυδιάστατο πολιτιστικό πρόγραμμα, προγραμματίζονται συζητήσεις, που θα ξεκινάνε στις 5.30 το απόγευμα, για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη χώρα και την Ευρώπη συνολικά.

Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η δράση διάφορων φασιστοειδών στοιχείων στη Θεσσαλονίκη, η αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη θεματική του φεστιβάλ. Έτσι, η εναρκτήρια συζήτηση, της Παρασκευής, θα έχει θέμα «Θεσσαλονίκη, πόλη πολυπολιτισμική - Θεσσαλονίκη πόλη δημοκρατίας», με ομιλητές τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νίκος Πουλατζάς Μιχάλη Μπαρτσίδη και τον δημοσιογράφο Άκη Σακισλόγου. «Εξετάζουμε τις όψεις του φασιστικού - εθνικιστικού φαινομένου που αναδύεται εκ νέου και αναζητούμε μέσα από την πολυπολιτισμική ταυτότητα και τη δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση της πόλης τα εργαλεία για να αντιπαλέψουμε το αυγό του φιδιού που εκκολάπτεται» τονίζουν οι διοργανωτές.

Το κεντρικό πολιτικό θέμα που θα συζητηθεί το Σάββατο είναι «Τα ανοιχτά μέτωπα του πολέμου στη Μέση Ανατολή και το διαρκές αίτημα της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών». Θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος. «Δεν είμαι Μαρξιστής» είναι το θέμα της συζήτησης για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ και ομιλητής θα είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς.

Μουσικές και εκδηλώσεις για όλα τα γούστα

Επειδή όμως φεστιβάλ χωρίς χορό και τραγούδι δεν γίνεται, το 2o Σπούτνικ Festival έρχεται φέτος ανανεωμένο, με παραστάσεις χορού, stand-up comedy, λαϊκά γλέντια και μουσικές για όλα τα γούστα. Με δύο live stages και και πολλές μπάντες, αγγίζουμε ένα ευρύ φάσμα, από παραδοσιακούς ήχους μέχρι swing, ροκ, ροκ εν ρολ, afro-blues, reggae και ska μουσικές.

Την Παρασκευή στο ρεμπέτικο στέκι θα εμφανιστούν ο Δημήτρης Μυστακίδης και η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη. Στη σκηνή Sputnik θα ανεβούν οι Άκης Μαρούταν, the Banksters, Blend Mishkin Roots Evolution και SKG’s Dub Alliance.

Το Σάββατο στη λαϊκή σκηνή θα έχει γλέντι με τη Βάσω Βασιλειάδου και το σχήμα Λαϊκότροπον, ενώ στη Sputnik η έναρξη θα γίνει με την αντιπολεμική παράσταση χορού «Turbulences» και θα ακολουθήσουν οι Paranaue & Dançauê, Dynamind big band BAiLdSA και οι Koza Mostra.

Τέλος, την Κυριακή τη σκυτάλη στη λαϊκή σκηνή θα πάρει η Λιζέτα Καλημέρη και θα ακολουθήσει ποντιακό γλέντι με τις Χριστίνα και Αθηνά Κυριακίδου. Η σκηνή Sputnik θα φιλοξενήσει αρχικά stand-up comedy με τους Ήρα Κατσούδα και Ανδρέα Πασπάτη και στη συνέχεια θα εμφανιστούν οι Perle Music, Γιώργος Φωκάς and the Folks, The Speakeasies Swing Band και η ομάδα Swing Academy.

5 - 7 Οκτωβρίου το τρίτο ταξίδι του "Σπούτνικ" στην Αθήνα

Το Σπούτνικ Festival 2018 «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» θα διεξαχθεί στο Άλσος Στρατού (Γουδή, πλησίον Μετρό Κατεχάκη) στις 5, 6 και 7 Οκτωβρίου με χορηγούς επικοινωνίας, την «Αυγή», τον ρ/σ Στο Κόκκινο και το left.gr.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town