Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021
Φωτογραφική δράση & εργαστήριο στους Δελφούς (11 - 13 Ιουνίου 2021)
Στο πλαίσιο των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021, με τη συνεργασία του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr) θα πραγματοποιηθεί φωτογραφική δράση και εργαστήριο με τίτλο: Αναζητώντας την Εύα και τον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς.
Υπεύθυνος εργαστηρίου ο Βασίλης Καρκατσέλης, εικαστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήριο φέρει τον τίτλο: Αναζητώντας την Εύα και τον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς.
Οι φωτογράφοι στο τριήμερο εργαστήριο καλούνται να βρουν και φωτογραφίσουν τα ίχνη που θα θωρήσουν πως απέμειναν στην πόλη των Δελφών. Καλούνται να εντοπίσουν –φωτογραφικά την Εύα και τον Άγγελο στους Δελφούς, με το πνεύμα τους μετουσιωμένο σε φως και σκιές, όπως αυτό ενυπάρχει παντού, αρκεί οι έχοντες καθαρά καρδία και νου, να μπορούν να το εντοπίσουν και να το μετουσιώσουν σε φωτογραφία!
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, αλλά η μετάβαση στους Δελφούς και η διαμονή επιβαρύνει τους συμμετέχοντες, καθώς η διοργάνωση δε μπορεί να εξασφαλίσει διαμονή λόγω περιορισμένων πόρων.
Οι Δελφοί έχουν κάμπινγκ και πολλά μικρά και όχι ακριβά ξενοδοχεία. Δεν υπάρχει ζήτημα μη εύρεσης δωματίων.
Δηλώσεις συμμετοχής στο mail: katselis@the.forthnet.gr.
Αναλυτικό πρόγραμμα της τριήμερης δράσης θα ανακοινωθεί, άμεσα, σε όσους ενδιαφέρονται και δηλώσουν συμμετοχή.
Τη δράση πλαισιώνει έκθεση φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη, στην Αίθουσα εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.
Η έκθεσή φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη, έχει τον τίτλο: «Ποιός Άγγελος- Ποιος Βασίλης, πορτρέτα του Άγγελου Σικελιανού σε περιπλάνηση, μία παρουσία στο δημόσιο χώρο».
Περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής από δύο ενότητες πολυμορφικού έργου, για τον Άγγελο Σικελιανό στη Θεσσαλονίκη.
Ο φωτογράφος, το 2016, σύστησε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον ποιητή, στους κατοίκους της πόλης. Τα γνωστά πορτρέτα του (ένα της νεότητας και ένα της ωριμότητας-τόσο διαφορετικά μεταξύ τους) αναστάτωσαν τη νέα (τότε) εποχή, ως στοίχημα, ως ερώτημα για τη σχέση μας με την ποίηση (κυρίως μέσω της φωτογραφίας του ποιητή), ως γρίφος και παιχνίδι ταυτόχρονα.
Η φωτογραφία που επιστρέφει στην κοινωνική πραγματικότητα ως φορέας μνήμης έγινε τότε και γίνεται τώρα το όχημα για επανεξέταση των σχέσεων βλέπω, ανακαλώ, ερευνώ. Η φωτογραφική εικόνα ως παγιωμένος χρόνος μίας κάποτε ζώσας πραγματικότητας μετατρέπεται (;) σε αλληλεπίδραση του εαυτού σε κάτι άλλο.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ντεκολάζ, στένσιλ και φωτογραφικά κατάλοιπα, μίας σειράς δράσεων σε δημόσιους χώρους της συμπρωτεύουσας, ως αυτόνομα έργα ΜΕΤΑ.
Τα μεταέργα αυτά, (αναπαραστάσεις αυτής της αλληλεπίδρασης) ενταγμένα στο σχετικό εργαστήριο που διοργανώνει ο καλλιτέχνης στους Δελφούς, επαναπροσδιορίζουν (με τις αβεβαιότητές τους) και το πώς μπορεί να λειτουργήσει η φωτογραφία στην κοινωνία, και το τι μπορεί να κάνει μία φωτογραφία καταγραφής, όταν πορεύεται πέραν της αναπαράστασης ή του κακώς νοούμενου ρεαλισμού.
Διάρκεια έκθεσης: Από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου 2021
Περιγραφή του ευρύτερου πλαισίου
Οι εκδηλώσεις αφιερώνονται στον Σικελιανό και το έργο του –και ενσωματώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης «Άγγελος Σικελιανός» στους Δελφούς- ενώ προσεγγίζουν και τον καθοριστικό ρόλο της Εύας Πάλμερ στο κοινό όραμά τους για τις Δελφικές Εορτές, καθώς και τη συνεισφορά της στην υλοποίησή τους.
Το ευρύτερο γενικό πρόγραμμα και πολλές άλλες πληροφορίες βρίσκεται στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://delphicheritage.eu
Εφόσον κάποιοι/ες επιθυμούν ας γραφτούν στο newsletter της ιστοσελίδας των ΗΔΠΚ ώστε να λαμβάνουν όλες τις νεότερες ανακοινώσεις.
Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021» εκτυλίσσονται από τις 11 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου, σε έξι περιοχές συνδεδεμένες με τον ποιητή, συγγραφέα και δραματουργό, Άγγελο Σικελιανό: (Δελφούς, Συκιά, Λευκάδα, Σαλαμίνα, Αίγινα και Αθήνα) και τελούν υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Σε αυτούς τους τόπους σχεδιάζεται τις εκδηλώσεις να συνοδεύει εκθεσιακό υλικό από το εργαστήριό μας. Τα αποτελέσματα αυτής της δράσης, σε μορφή ομαδικής φωτογραφικής έκθεσης, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα στην Άμφισσα και όπου αλλού μπορέσουμε, «διαφημίζοντας» έτσι το φεστιβάλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου