«Βάλ’ τους Χ»: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας τώρα και ψηφιακά - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

«Βάλ’ τους Χ»: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας τώρα και ψηφιακά


 «Βάλ’ τους Χ»: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας τώρα και ψηφιακά

Τρισδιάστατη ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Βάλ’ τους Χ: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας», ακριβώς όπως παρουσιάστηκε στο κοινό της Τεχνόπολης, για όσους την έχασαν αλλά και για όσους την είδαν «ζωντανά».


Η ιδέα για την καμπάνια «Βάλ’ τους Χ» είναι πολύ παλιότερη από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική Δικαιοσύνη. Για την ακρίβεια, είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την καταδίκη και την οριστική ήττα των νεοναζί στη χώρα μας και διεθνώς.


Συγκεκριμένα, η αρχική ιδέα ήταν να έρθει στο προσκήνιο η οργανωμένη ρατσιστική βία που συνδέεται με τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, εκεί ακριβώς όπου συμβαίνει: στον δρόμο. Αφού εντοπίστηκαν τα πιο σοβαρά περιστατικά, 50 Έλληνες δημιουργοί οπτικής εικόνας τα αποτύπωσαν, ο καθένας με τη δική του προσωπική ματιά, δημιουργώντας 100 συνολικά έργα.


Στη συνέχεια κάθε επίθεση με την αντίστοιχη εικόνα και περιγραφή τοποθετήθηκε πάνω στον χάρτη της Ελλάδας και ανέβηκε στον ιστότοπο valtousx.gr. Με ένα κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι το κάθε τοπωνύμιο είναι ένας τόπος αιματηρής επίθεσης – συχνά ατιμώρητης.


Από καμπάνια ψηφιακή εφαρμογή

Η διαδρομή του «Βάλ’ τους Χ» υπήρξε μακρά και πολύμορφη: από καμπάνια έγινε έκθεση, από έκθεση βιβλίο και τώρα 3D ψηφιακή παρουσίαση, online και ανοιχτή σε όλους και όλες, στη διεύθυνση https://valtousx.gr/360-virtual-tour/.


Η εφαρμογή προσφέρει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να αφουγκραστούν τα έργα σαν να ήταν μπροστά τους, να προβληματιστούν και να ζήσουν την όλη εμπειρία με απόλυτη ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας.


Μπορούν να περιηγηθούν σε τρισδιάστατο περιβάλλον στους χώρους της Τεχνόπολης και να σταθούν μπροστά από 100 επιθέσεις αποτυπωμένες σε 100 έργα, σε σκίτσα από τις απολογίες των καταδικασθέντων αλλά και σε σκίτσα εμπνευσμένα από την ημέρα της απόφασης. Μια διαρκής υπενθύμιση, μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα και μια δέσμευση ότι δεν μένουμε σιωπηλοί απέναντι στο τυφλό ρατσιστικό μίσος του νεοναζισμού.


Η ιδέα της καμπάνιας «Βάλ’ τους Χ: Ο μαύρος χάρτης της ρατσιστικής βίας», αλλά και όσων ακολούθησαν, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» και της «HumanRights360», ενώ η έκδοση του καταλόγου έγινε από τις εκδόσεις «Τόπος», ως ελάχιστη συμβολή στον πολυετή αγώνα των δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς όλα τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν σε αυτούς.


Δημιουργοί που συμμετέχουν

Στην έκθεση και στην έκδοση συμμετείχαν με έργα τους οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, Τάσος Αναστασίου, Ευάγγελος Ανδρουτσόπουλος, John Antono, Aspalax, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Bratimoto, Γιώργος Χαλκιάς, Chrispy Sift, Molly Crabapple, Σπύρος Δερβενιώτης, Vasco Gargalo, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Kanellos COB, Βάλια Καπάδαη, Λουίζα Καραγεωργίου, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Σταύρος Κιουτσούκης, Κώστας Κυριακάκης, Μιχάλης Κουντούρης, Άρης Λάμπος, Λέανδρος, Stephen Livanos, Πάνος Μαραγκός, Δημήτρης Μαστώρος, Γιώργος Μικάλεφ, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Δήμητρα Νικολαΐδη, No Budget Epics, Noir Captain, Αλεξία Οθωναίου, Γαβριήλ Παγώνης, Πανάγος, Παναγιώτης Πανταζής, Βαγγέλης Παπαβασιλείου, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Piotr, Kianoush Ramezani, Tjeerd Royaars, Soloup, Στέλλα Στεργίου, Maria Stoian, Tasmar, Σάββας «The Pack» Αμπατζίδης, Έφη Θεοδωροπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ξανθός Βενιζέλου, Λευτέρης Γιακουμάκης, Γεωργία Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town