Η δίκη των 7 του Σικάγου - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Η δίκη των 7 του Σικάγου


Μια πολύκροτη δίκη που συνέβη στο Σικάγο του 1969 και κράτησε 5 μήνες είναι το θέμα της ταινίας που σκηνοθετεί ο βραβευμένος με όσκαρ για το «The social network» σεναριογράφος Ααρον Σόρκιν.


ΔΙΑΡΚΕΙΑ 129'


ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ


Υπόθεση

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο το καλοκαίρι του 1968, οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στους δρόμους για το Βιετνάμ πήραν μεγάλες διαστάσεις. Η κυβέρνηση του Λίντον Τζόνσον έδωσε το σήμα για πλήρη καταστολή και η αστυνομική βία προκάλεσε εξέγερση που μετέτρεψε το Σικάγο σε γης Mαδιάμ για πέντε ολόκληρες μέρες. Οι οργανωτές της διαδήλωσης κατηγορήθηκαν πως συνωμότησαν και υποκίνησαν την εξέγερση και η δίκη που ακολούθησε είναι μία από τις πιο διαβόητες στην ιστορία των ΗΠΑ.


«Πραγματική επανάσταση είναι μόνο η πολιτιστική επανάσταση»

«Η Δίκη των 7 του Σικάγου», η δεύτερη μόλις ταινία – ντεμπούτο το 2017 με το «Molly’s game»- που σκηνοθετεί ο πρωτίστως σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν είναι ένα καυστικό πολιτικό θρίλερ που αφηγείται τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης. Η επιλογή του δημιουργού να δώσει κινηματογραφική ζωή σε ένα πρότζεκτ που εύκολα θα μπορούσε να χαθεί στην ξύλινη πολιτική καταγγελία και το προβλέψιμο μελό δικαιώνεται απόλυτα. Ο Σόρκιν αφηγείται μια ιστορία με αμέτρητους χαρακτήρες -πλην των επτά, υπάρχει ένας γραφικός δικαστής, ένας ευφυής εισαγγελέας και μια πληθώρα δευτεραγωνιστών που βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην υπόθεση- καλογραμμένους διαλόγους, υπόγειο χιούμορ, ακόμη και δυνατές ανατροπές (παρά την γνωστή ιστορία) που θυμίζουν τα κορυφαία δικαστικά έπη του αμερικανικού σινεμά των 60ς.


Εκεί όμως που το φιλμ ξεχωρίζει είναι στις πικάντικες λεπτομέρειες που συνδέουν την «πολιτική» δίκη με το κλίμα της εποχής. Απέναντι λοιπόν στην ρομαντική διάθεση των χίπις και το δίκαιο του αντιπολεμικού κινήματος, στέκεται ένα αδυσώπητο και γελοίο πολιτικό σύστημα που κατασκευάζει ενόχους για να δικαιολογήσει τη δικιά του αποτυχία. Ο Σόρκι ξαναγράφει τους κανόνες του είδους σατιρίζοντας ανελέητα άπαντες. Η ταινία ακούγεται ήδη ότι μπορεί να παίξει δυνατά στα επερχόμενα Όσκαρ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε η σατυρική γραφή του Σόρκιν που βρίσκει στο πρόσωπο του Σάσα Μπάρον Κοέν – υποδύεται τον στρατευμένο κωμικό Άμπι Χόφμαν- τον ιδανικό εκφραστή της θα είναι σίγουρα δύο από τις υποψηφιότητες.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τίτλος:The trial of the Chicago 7

Σκηνοθεσία:Ααρον Σόρκιν

Σενάριο:Ααρον Σόρκιν

Παίζουν:Σάσα Μπάρον Κοέν, Εντι Ρεντμέιν, Τζέρεμι Στρονγκ, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Γιάχια Αμπντούλ-Μάτιν ΙΙ, Mαρκ Ράιλανς, Τζον Κάρολ Λιντς


Διάρκεια:129'

Χώρα:ΗΠΑ

Έτος:2020

Διανομή:Odeon


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town