Το Artistic Town παρουσιάζει τον σύγχρονο εικαστικό και στοχαστή Γιάννη Πέτρου - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Το Artistic Town παρουσιάζει τον σύγχρονο εικαστικό και στοχαστή Γιάννη Πέτρου


           Λίγα λόγια για τον Γιάννη Πέτρου           

Ο Γιάννης Πέτρου γεννήθηκε το 1977 στη δυτική Αθήνα. Επιρροές καταβολών από τη Μάνη και την Κωνσταντινούπολη. Πέτρα κ πολιτισμός. Άγριο τοπίο, λιτότητα και το μεγαλείο της ευθυτένειας, διανθισμένο από μυρωδιές και πολύχρωμες εικόνες Ανατολής. Γεννήτορες. Πατέρας Μάνη, μητέρα Πόλη.

Από τις πρώτες περιγραφές που έχει από τους μεγαλύτερους, είναι πως ως νήπιο ακόμη, μάζευε πολύχρωμα αντικείμενα και συνέθετε γεωμετρικά σχήματα σαν παζλ. Μεγαλώνοντας γύρω στα 5 του χρόνια, πήρε στα χεράκια του κηρομπογιές και ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Αρχικά αφηρημένα μοτίβα. Κατόπιν με μολύβια κάμωνε έργα παραστατικής ζωγραφικής, αποτυπώνοντας πιστά οτιδήποτε έβλεπε γύρω του και του κινούσε την περιέργεια. Μία παλιά κομότα, ένα σαλόνι εποχής rococo, ένα περίτεχνο βάζο. Μία ανθοσύνθεση γιορτινή.

Στο σχολείο η καλλιτεχνική του ανησυχία ασφυκτιούσε υπό την κλασικότροπη αλλά μέτρια δυναμική της εκπαιδευτικής δομής στην τάξη των καλλιτεχνικών, οπότε κάπου εκεί στην εφηβεία μπροστά στον ανύπαρκτο τότε επαγγελματικό προσανατολισμό στη χώρα μας, πάγωσε η εικαστική του απόδοση. Το 1999 αποφοίτησε από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και προχώρησε επαγγελματικά ως αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού.

Γύρισε τον πλανήτη και γνώρισε διαφορετικές κουλτούρες, άλλο ένα πολιτισμικό παζλ που εμφωλεύοταν μέσα του, ταξίδια που γέμιζαν το νου και τον ψυχισμό του, εικόνες ενωμένες με συναισθήματα. Κάπου εκεί γύρω στα 30 του χρόνια, γνώρισε τον δάσκαλο του στη ζωγραφική Γιάννη Νομικό, καθηγητή της σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης.


Το μείγμα στη παλέτα της ζωής του, εκρηξιογόνο. Καταβολές, χρώμα, διδασκαλία δυτικών προδιαγραφών και νεωτερισμών, ταξίδια, έκρηξη χρωμάτων μέσα από το ρεύμα ζωγραφικής του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Παρότρυνση διδασκάλου, σπουδή στη Νέα Υόρκη, προσωπική δουλειά και πειραματισμοί στη διαδρομή της αυτογνωσιακής αναζήτησης και τοποθέτησης του στο χώρο της εικαστικής δημιουργίας.

Με ορμή και γνώση ξεκίνησε με αφοσίωση σχεδόν μοναχισμού να δημιουργεί, μετά τη σπουδή στο σχέδιο και την ιστορία της τέχνης, τα πρώτα έργα του στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Συμβατικά αλλά και αντισυμβατικά υλικά, λάδια, ακρυλικά τέμπερες, κεριά, αποστάγματα φρούτων και βοτάνων. Το αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος απέναντι στην πτώση, τη ρουτίνα, το πεπερασμένο. Στην καταπίεση που δημιουργεί τάση φυγής, από την πραγματικότητα που βαλτώνει, παρά εξελίσσει.

Ως εξπρεσιονιστής τον ενδιαφέρει η προέκταση του πραγματικού. Η ψυχολογική και δραματική χρήση του χρώματος, τα θερμά χρώματα και τα ψυχρά χρώματα. Το τραύμα και το βίωμα σε ένα γαϊτανάκι που ο πόνος και η λύτρωση δεν διανύουν μεγάλη απόσταση χώρο - χρονικά. Στις συγκεκριμένες διαστάσεις του καμβά διαδραματίζεται μία μάχη ανάμεσα στο υποσυνείδητο, το συνειδητό και το υπερσυνειδητό. Ελευθερία, διαχωρισμός επιρροών από επιλογές.

Μετά την εντρύφηση του στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό με οδηγό την τεχνογνωσία και αφού συμπλήρωσε έναν υπέρ επαρκή όγκο εικαστικής απόδοσης και έργων, ήρθαν οι προτάσεις για έκθεση της δουλειάς του με απαρχή την γνωστοποίηση μερικών έργων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαφορετικοί χώροι, πολλές ομαδικές εκθέσεις στην αρχή και ατομικές στην συνέχεια. Αρχικά τα αφηρημένα του ξένιζαν το κοινό, κατόπιν η ορμή, η αποδοχή και το αγκάλιασμα.


Κομβική προσωπική εμπειρία η έκθεση ζωγραφικής στο Σύνταγμα στα πλαίσια του Metro Stages Project, όπου εξέθεσε 15 έργα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και η επισκεψιμότητα ξεπέρασε τους 30.000 θεατές σε μία εβδομάδα. Η εμπειρία και η βιωμένη διάδραση παιδιών και ενηλίκων μπροστά στις αφηρημένες αποδόσεις του ήταν έως και συγκλονιστική. Τον πλησίαζαν και τον ρωτούσαν πως γίνεται η κάθε σύνθεση, κυρίως όμως του έλεγε ο καθένας και από μία ιστορία που διέκρινε να διαδραματίζεται μέσα στα έργα του. Στην αφαίρεση ο καθένας βλέπει και κάτι διαφορετικό.

Κατόπιν η εμπλοκή του στο ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων πτέρυγα Μαριάννας Βαρδινογιάννη, όπου με ομάδα ψυχολόγων στα πλαίσια προγράμματος θεραπευτικής ζωγράφικης, γινόταν διερεύνηση της επίδρασης ειδικά του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στον ψυχισμό των παιδιών με νεοπλασίες. Εμπειρία πολύτιμη με επιστημονικές προεκτάσεις.

Κατόπιν, δεκάδες συμμετοχές σε εκθέσεις και προγράμματα αλληλεγγύης, πρωτοβουλίες για τοποθέτηση έργων τέχνης όπως το Νοσοκομείο Άγιος Σάββας και το Νοσοκομείο Μεταξά, όπου εκτίθενται μόνιμα έργα του, όπως και έργα τέχνης σε περιβάλλοντα όπου η αδυναμία των συνανθρώπων μας σε οποιοδήποτε πεδίο, συναντά το χρώμα και το σχέδιο σε έναν καμβά. Σε κάθε πόλεμο και επανάσταση η τέχνη είναι μπροστάρης μα και οχυρό.

Κάπου εκεί μπαίνει τα τελευταία χρόνια και η συγγραφή στη ζωή του, όταν ακόμη και η περάτωση ενός έργου τέχνης δεν του απέδιδε τη λύτρωση που αποζητούσε το σύστημα της εσωτερικής του αναζήτησης και το πινέλο έδωσε την σκυτάλη σε ρωγμές του χρόνου, στην πένα.

Δοκίμια, ποίηση, οχήματα απόδοσης στοχασμών του σε μία γέφυρα του χρώματος και του μελανιού, όπου τον οδηγεί στην πραγμάτωση του οράματος του για το κάμωμα μιας αλυσίδας αγάπης στην ουσία της ζωής, που είναι η ανθρώπινη επαφή και το μοίρασμα. Σε μια εποχή που οι ταμπέλες και η κατηγοριοποίηση και ο έλεγχος δεσπόζουν στις σχέσεις εξουσίας και όχι της αλληλεγγύης.

Είναι ο Γιάννης ο Πέτρου, εικαστικός ζωγράφος που με όχημα ασφαλές και γρήγορο την καλή τέχνη της ζωγραφικής, αναζητεί με εγρήγορση την αφύπνιση.


Follow Γιάννης Πέτρου
Facebook: Facebook profile

Eκθέσεις που έχει συμμετάσχει:

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Τime of art gallery».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «ROOT ART SPACE».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Ελλήνο - Γαλλικός σύνδεσμος».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Πρόγραμμα - Metro stages - ΣΤΑΣΥ».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Αίθουσα Κωνσταντίνος Καβάφης».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Galleria Acatras del Mercado».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Guerra Art gallery».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Horton gallery».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Νοσοκομείο Μεταξά project».

• Συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής «Στήριξη ομίλου εθελοντών (αγκαλιάΖΩ)».

Πάμε να γνωρίσουμε τον Γιάννη Πέτρου και μέσα από τη δουλειά του:
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town