Ειρήνη Γεωργοπούλου un - de - re / σχηματίζονται - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Ειρήνη Γεωργοπούλου un - de - re / σχηματίζονται


Η Αίθουσα Τέχνης Καππάτος , οδός Αθηνάς 12, Μονάρακι, Αθήνα, παρουσιάζει από την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, 20:00 - 24:00 , έως τις  24 Νοεμβρίου 2017 την έκθεση
Ειρήνη Γεωργοπούλου un - de - re / σχηματίζονται
Η πρώτη προσωπική έκθεση της Ειρήνης Γεωργοπούλου στην Ελλάδα με τίτλο « un - de - re / formed » αποτελείται από πολλαπλές ενότητες γλυπτών, σχεδίων και επιτόπιων εγκαταστάσεων.

Οργανικά φόρμες και απρόσμενοι τόποι δημιουργούν ασυνήθιστα μετα-φυσικά περιβάλλοντα και άχρονα τοπία που αποκωδικοποιούν και κόβουν τον γνωστό μας κόσμο με τη χρήση φυσικών υλικών, σκληρών και μαλακών υφών, χρωμάτων και διαφανειών, του σκοταδιού και του φωτός. Μέσα από ένα συγκρότημα άμορφων μορφών, η καλλιτέχνης προτείνει μια νέα σχέση μεταξύ της παρουσίας και της απουσίας, του τόπου και του μη τόπου, της κίνησης, της στάσης και του χρόνου, του παρόντος και του χρόνου. Ο θεατής καλείται να περιηγηθεί στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, στις αντανακλάσεις και τις σκιές, να βρει την ιδική θέση του και να συνδέσει τα νέα μέρη με τις δικές του ιστορίες.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12: 00-20: 00, Σάββατο 12: 00-15: 00.

Ειρήνη Γεωργοπούλου

Στη νεώτερη σειρά έργων της, η Ειρήνη Γεωργοπούλου χρησιμοποιεί μια ποικιλία μεθόδων και υλικών για να δημιουργήσει μια αίσθηση εύθραυστης αρμονίας. Μέσα από μια προσέγγιση πολλαπλών στρωμάτων, προκαλεί μια ανυπόμονη ισορροπία τοποθετημένη κάπου μεταξύ της στάσης και της αλλαγής. Αυτό επιτυγχάνει εν μέρει με τη δημιουργία διαμετρικά αντίθετων δυνάμεων - πιθανότητα και έλεγχος, σκιά και φως, ευελιξία και ακινησία, ρευστότητα και ακαμψία - που υποδηλώνουν έναν κόσμο σε μια σταθερή κατάσταση ροής.

Μια τέτοια αίσθηση συνεχιζόμενης κίνησης θα αποτελέσει μία από τις θεμελιώδεις αρχές στον καθορισμό της σύγχρονης εποχής, που θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις τόσο στην τέχνη όσο και στην επιστήμη τον τελευταίο αιώνα. Η έμφυτη ελαστικότητα της ύλης και τα απείρως λεπτά κβαντικά συστατικά της ενέργειας αποκαλύπτονται μέσα από τις κατά τα άλλα αόρατες δυνάμεις που διαμορφώνουν τον φυσικό κόσμο - πρέπει μόνο να σκεφτούμε τη βραχώδη κυκλαδική ακτογραμμή, για παράδειγμα, γλυπτή με την πάροδο του χρόνου από τα κύματα και τον άνεμο λευκασμένο λευκό οστούν κάτω από αιώνια συνεχή ηλιακή ακτινοβολία.

Αυτές οι φόρμες παρέχουν μια αναγνωρισμένη έμπνευση για τον καλλιτέχνη, ωστόσο φαίνεται να υπάρχει πολύ περισσότερο στο παιχνίδι εδώ από μια άμεση αναπαραγωγή των υπαρχόντων «εξωτερικών» στοιχείων. Ο καλλιτέχνης κοιτάζει προς τα μέσα τόσο όσο κάνει στον κόσμο που την περιβάλλει. Έχει απομονώσει διάφορες τοπολογίες και σχηματισμούς, χειριζόμενος τα μέσα της επιλογής της με ποικίλα μέσα.

Οι μέθοδοι της είναι επίπονες και απαιτούν μια στενή δέσμευση μεταξύ του καλλιτέχνη και του υλικού του - χύτευση του υγρού γύψου για να το χειριστεί σε επιθυμητή μορφή, προωθώντας το σε σχήμα μέσω της χρήσης οπλίων και πόλων υποστήριξης, αγωνιζόμενων συνεχώς τόσο ως προς τη βαρύτητα όσο και ως προς τον χρόνο.

Μια τέτοια σωματικά επίπονη διαδικασία δεν είναι χωρίς κίνδυνο, καθώς ο καλλιτέχνης μπορεί να εξασκήσει τόσο πολύ τον έλεγχο της τελικής μορφής και μειώνεται αποτελεσματικά στην εργασία του «τυφλού», καθώς βασίζεται στο ένστικτό της για να την καθοδηγήσει στην εμφάνιση αυτών των δύσκαμπτων, σφαιρικών μεγαλοειδών . Φέρουν τα σημάδια της δικής τους κάνοντας σαν τις ουλές, μια υπενθύμιση της στούντιο-δεσμευμένη αντίληψή τους.

Η τελευταία παραγωγή του Γεωργόπουλου αποτέλεσε επομένως μια αντανάκλαση ενός πολύ ευρύτερου 'topos', ενώ εξακολουθεί να σχετίζεται με τη διαδικασία της δικής του παραγωγής. Οι γενετικές δυνατότητες του στούντιο και του κόσμου εξομοιώνονται με την υπόσχεση της απεριόριστης δημιουργίας, της ιδανικής κατάστασης στην οποία ανήκει η τέχνη.

George Micallef Eynaud

Τρ.-Παρ. 12:00 - 20:00, Σάβ. 12:00 - 15:00
Αθηνάς 12
Μοναστηράκι
Τ: +30 210 3217931 F: +30 210 3212745

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town