"Tο όχι δεν είναι αρκετό" | Κλάιν Ναόμι - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

"Tο όχι δεν είναι αρκετό" | Κλάιν Ναόμι

Αρ. σελίδων: 396

 Η έγκριτη δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και συγγραφέας Ναόμι Κλάιν έχει αφιερώσει δύο δεκαετίες στη μελέτη των πολιτικών σοκ, της κλιματικής αλλαγής και των εμπορικών επωνυμιών. Μέσα από τη μοναδική οπτική της γωνία, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ δεν είναι μια παρέκκλιση, αλλά η λογική κορύφωση των χειρότερων, των πιο επικίνδυνων τάσεων των τελευταίων πενήντα ετών, των συνθηκών που προκάλεσαν την άνοδο του εθνικισμού σε όλο τον κόσμο.

Δεν αρκεί, μας λέει, να αντισταθούμε, να πούμε «όχι». Η σημερινή ιστορική συγκυρία απαιτεί περισσότερα: ένα αξιόπιστο «ναι» που θα εμπνέει, έναν οδικό χάρτη για να ανακτήσουμε το έδαφος που χάσαμε εξαιτίας του οικονομικού λαϊκισμού και να αντιμετωπίσουμε όσους μας διαιρούν, ένα σχέδιο που θα χαράζει μια τολμηρή πορεία για να οδηγηθούμε στον δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο που θέλουμε και χρειαζόμαστε.

Αυτό το επίκαιρο βιβλίο αποτελεί ένα θετικό σοκ, καθώς μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, αλλά και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να θεραπεύσουμε συλλογικά τις κοινωνίες μας και τον πλανήτη.

Η εκλογή του Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ είναι μια επίφοβη κλιμάκωση σε έναν κόσμο αλλεπάλληλων κρίσεων. Το επικίνδυνο πρόγραμμά του (κατάληψη του κράτους από τις εταιρείες, αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, πολεμοκαπηλία και απόρριψη της κλιματικής επιστήμης προκειμένου να συνεχιστεί η φρενήρης εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων) θα προκαλέσει απανωτές καταστροφές και σοκ στην οικονομία, στην εθνική ασφάλεια και στο περιβάλλον.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά μια προσπάθεια ανάλυσης του πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη σουρεαλιστική πολιτική συγκυρία, με ποιους συγκεκριμένους τρόπους ενδέχεται να επιδεινωθούν τα πράγματα και πώς θα μπορέσουμε, αν διατηρήσουμε την αυτοκυριαρχία μας, να αντιστρέψουμε το σενάριο και να οδηγηθούμε σε ένα ριζικά καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town