Χάρης Σιγούρος: «Για να νιώσεις ευτυχισμένος, κάνε το χόμπι σου επάγγελμα» - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Χάρης Σιγούρος: «Για να νιώσεις ευτυχισμένος, κάνε το χόμπι σου επάγγελμα»

           Λίγα λόγια για τον Χάρη Σιγούρο           

Είναι ο Χάρης Σιγούρος και δηλώνει ερωτευμένος με τη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Από παιδί θυμάται, το πρώτο δώρο που τον ενθουσίασε, το οποίο ήταν μία compact φωτογραφική μηχανή με φιλμ. Από πολύ μικρή ηλικία τον ενθουσίαζε η διαδικασία να παγώνεις τη στιγμή στο χρόνο με ένα και μόνο κλικ και να την κρατάς για πάντα ζωντανή.

Η δική του ιστορία ξεκινά αρκετά χρόνια μετά, όταν παρακολούθησε μία συναυλία της αγαπημένης του Νατάσσας Μποφίλιου. Βλέποντας όλη αυτή τη θεατρικότητα και τις εναλλαγές στις εκφράσεις του προσώπου της, σκέφτηκε: «πως θα μπορούσα, να κρατήσω ζωντανή τη στιγμή;» και χωρίς δεύτερη σκέψη άρχισε να τραβάει φωτογραφίες.

Follow Χάρης Σιγούρος
Facebook: Facebook page
Instagram: Instagram page

Τι σημαίνει για εσένα φωτογραφία;
Δύσκολο να δοθεί μία απλή εξήγηση, ίσως το μόνο πράγμα που μπορεί να παγώσει το χρόνο και τη στιγμή που επιλέγουμε εμείς για πάντα μέσα στον χρόνο και που δε θα ξανασυμβεί ποτέ. Είναι κάτι μαγικό, αν το σκεφτούμε. Φωτογραφία για μένα είναι δημιουργία, τρόπος ζωής και έκφρασης. Ανέκαθεν είχα πρόβλημα συγκέντρωσης και έλλειψη παρατηρητικότητας. Ανακάλυψα ότι, κρατώντας τη φωτογραφική μου μηχανή, είναι σαν να κρατώ ένα μαγικό ραβδί, που με βοηθάει να είμαι στο παρόν με όλες μου τις αισθήσεις. Χάνω την αίσθηση της πείνας, της δίψας, της κούρασης, αλλά γεμίζω με μία απίστευτη ενέργεια, που με καθηλώνει και γίνεται εθιστική. Ζω το τώρα και εκφράζομαι με όλο μου το είναι.

Ποια είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Φωτογραφίζω ανθρώπους. Συναισθήματα, χαρακτήρες, σχέσεις μεταξύ ανθρώπων που διασταυρώνονται ή συνευρίσκονται. Πασχίζω, να απαθανατίσω μία μαγική στα μάτια μου στιγμή.

Με ποιο είδος/η φωτογραφίας ασχολείσαι και γιατί τα επέλεξες αυτά;
Δεν μένω σε ένα είδος φωτογραφίας. Τα χρησιμοποιώ όλα, ανάλογα με το τι θέλω να εκφράσω. Αν θες να διαλέξω κάποιο, αυτό είναι το πορτρέτο και αυτό γιατί ψάχνω μέσα από τα βλέμματα των άλλων, να δείξω εμένα. Είναι ο καθρέφτης μου με λίγα λόγια. Σε κάποιους το έχω πει και χαίρομαι, γιατί το αντιλαμβάνονται. Οπότε οτιδήποτε βλέπεις σε φωτογραφία, από ένα τοπίο μέχρι ένα πορτρέτο, είμαι εγώ. Μέσα από την πάλη με τις φάσεις και τις αντιφάσεις μου. Γενικά είναι ο ψυχολόγος μου, είναι το ''κάψιμό'' μου. Ευτυχώς είναι μια διαδικασία που δεν έχει τέλος, αφού συνέχεια μπορείς, να ανακαλύπτεις τρόπους και τεχνικές.

Κυκλοφορείς σχεδόν πάντα με μία μηχανή;
Αν δω μία μαγική στιγμή και δεν έχω τη φωτογραφική μου μηχανή, μου στοιχίζει, οπότε επιλέγω τις περισσότερες φορές, να την έχω μαζί μου.

Τι πρέπει να ξέρει ένας καλός φωτογράφος;
Ένας καλός φωτογράφος χρειάζεται διάφορα πράγματα, σίγουρα απολύτως απαιτούμενα είναι η άριστη γνώση της τέχνης της σύνθεσης (the art of composition), το φωτογραφικό ένστικτο και η φωτογραφική ματιά (να βρίσκει τις ωραιότερες γωνίες και προοπτικές για τη φωτογράφιση του τοπίου), να κατέχει τις τεχνικές επεξεργασίας στο Photoshop, να έχει δημιουργικό μυαλό και καλές, συνήθως πρωτότυπες ιδέες και τέλος, να ξέρει τη κάμερά του απ' έξω, καθώς και όλα τα τεχνικά ζητήματα, ώστε να πάρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατά τη λήψη. Όσο καλό Photoshop και να ξέρεις, αν η αρχική λήψη δεν είναι καλή, δεν σώζεται με τίποτα και φυσικά πέρα από τις οπτικές ιδιότητες, αν η φωτογραφία θεματικά είναι αδιάφορη, κανένα Photoshop και κανένα τρικ δεν την κάνει φωτογραφία της προκοπής. Και φυσικά, πάνω από όλα, πρέπει να είναι αποφασισμένος και υπομονετικός, γιατί η φωτογραφία είναι σαν το ψάρεμα, μεγάλο ρόλο παίζει η υπομονή, η επιμονή και οι συνθήκες. Το φως και οι συνθήκες φωτισμού παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη φωτογραφία.

Τι ξεχωρίζει τον ερασιτέχνη φωτογράφο από τον επαγγελματία;
Δε θα μπω σε αυτόν τον διαχωρισμό. Φωτογράφος μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Επαγγελματίας για εμένα θεωρείται αυτός που ζει από αυτό. Καλλιτέχνης όμως δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Ξέρω επαγγελματίες που για εμένα δεν είναι καλλιτέχνες. Έχω βαρεθεί να βλέπω αντιγραφές άλλων project σε επαγγελματικό επίπεδο. Οπότε για εμένα σημασία έχει ποιος είναι καλλιτέχνης, ποιος βγάζει ψυχή, ποιος στη τελική προτείνει πράγματα, άλλη ματιά, άλλη αισθητική, από την κόπια που βλέπω σε όλα. Οπότε εμένα με κατατάσσω σε αυτό. Που σημαίνει πως δύσκολα θα μπορώ να ζω κατεξοχήν από αυτό το επάγγελμα, γιατί δε μπορώ να μπω σε εκπτώσεις και νόρμες της αγοράς. Ούτε να τρέχω από πάρτι σε πάρτι για χαζό - δημόσιες σχέσεις. Προτιμώ, να καλύπτω αυτά που ''πετάνε'' οι άλλοι. Που μάλλον θα πρέπει να το κάνω. Το να είσαι καλός φωτογράφος και να ξεχωρίζεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να ανήκεις στην κατηγορία του επαγγελματία. Η διαφορά κάποιου που δηλώνει επαγγελματίας σε σχέση με κάποιον ερασιτέχνη, είναι πως ο επαγγελματίας δεσμεύεται ότι η δουλειά που θα παραδώσει στους πελάτες του, πρέπει να είναι αντάξια των προσδοκιών τους.

Τι είναι πιο σημαντικό για σένα; Το κάδρο, το φως ή το θέμα σε μία λήψη;
Η γεωμετρία. Που είναι όλα τα παραπάνω μαζί. Η αισθητική και η ποιότητα που πηγάζει από τη θεώρηση που έχει κανείς στα πράγματα και τη ζωή γενικά. Και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου άγχος, όταν καλύπτεις φωτογραφικά ένα γεγονός;
Βασικά το άγχος μου είναι, να είμαι πάντα στην ώρα μου και καταλήγω να είμαι εκεί πολύ πιο νωρίς. Δεν θέλω να με απασχολεί κάτι άλλο. Για αυτό φροντίζω να έχω χρονικό περιθώριο, αντίστοιχα και ο άλλος, γιατί όλο αυτό βγαίνει στη δουλειά και ειδικά σε αυτόν που φωτογραφίζω. Έχω αφήσει στη μέση φωτογράφιση, όταν διαπίστωσα κάτι τέτοιο. Γενικά πιστεύω στη χημεία και πάντα πρώτα συζητάω με κάποιον, πριν γίνει το οτιδήποτε. Να δούμε αν ταιριάζουν τα χνώτα μας. Δεν κάνω κάτι, για να το κάνω, σε όλα στη ζωή μου.

Ποια είναι για σένα, τα τρία εκείνα στοιχεία που θα ξεχώριζαν έναν καλό φωτογράφο από τους άλλους του είδους;
Δε μπορώ να πω, ότι μόνο τρία είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν έναν φωτογράφο να ξεχωρίσει. Η φωτογραφία θεωρείται τέχνη, αλλά στην ουσία αποκτά τη μορφή τέχνης, όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο και την κατάλληλη τεχνογνωσία από την πλευρά του φωτογράφου. Μερικά από τα βασικά στοιχεία που κάνουν έναν φωτογράφο να ξεχωρίζει, είναι ότι πρέπει να ξέρει να εκμεταλλεύεται το φως, να ξέρει να διαβάζει το φως, να το κατανοεί και να το διαχειρίζεται, να ξέρει να καδράρει, να γνωρίζει καλά τον εξοπλισμό του και να γνωρίζει το κομμάτι της επεξεργασίας στα διάφορα προγράμματα επεξεργασίας, όπως είναι το Photoshop, το Lightroom και άλλα, αν μιλάμε για ψηφιακή φωτογραφία. Έχω κουραστεί να ακούω ερωτήσεις και απόψεις του τύπου «επεξεργάζεσαι τις φωτογραφίες σου;» ή «οι παλιοί φωτογράφοι ήταν πραγματικοί φωτογράφοι, τότε δεν υπήρχε Photoshop», κάτι που δεν στέκει, πρώτον γιατί στο φιλμ και στον σκοτεινό θάλαμο μπορείς να κάνεις σχεδόν, οτιδήποτε μπορείς να κάνεις και στο Photoshop στο κομμάτι της επεξεργασίας, απλά με πιο αργό ρυθμό και δεύτερον όταν μιλάμε για ψηφιακή φωτογραφία το κομμάτι της επεξεργασίας στον υπολογιστή είναι αυτό που τη συμπληρώνει. Ακόμα και η καλύτερη δυνατή τεχνικά και εικαστικά λήψη με την καλύτερη μηχανή και φακό δεν είναι αρκετή, για να δώσει το οπτικό αποτέλεσμα, που μπορεί να έχει η ίδια φωτογραφία ύστερα από μια πολύ καλή επεξεργασία. Είναι κάτι που δε μπορεί να αμφισβητηθεί σε καμία περίπτωση, όταν έχουμε να κάνουμε με ψηφιακή φωτογραφία.

Χάρη μου, τι, θα ήθελες ιδανικά, να συμβεί στην επαγγελματική σου ζωή σε λίγα χρόνια από τώρα;
Η αλήθεια είναι, πως δεν είχα ποτέ φιλοδοξίες. Ήθελα πάντα μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας να εκφράζομαι, να δημιουργώ και να προβάλλω κάτι που δε θα είναι απλά μια αποτύπωση, αλλά αυτό που βλέπει ο άλλος στο κάδρο μου, να τον αφορά με έναν περίεργο και συμβολικό τρόπο, που να μην μπορεί να το αρνηθεί, από την πλευρά που βρίσκεται κοινωνικά και οικονομικά.

Πάμε να γνωρίσουμε τον Χάρη και μέσα από τη δουλειά του:

           Kαλλιτέχνες           
























           Πρόσωπα           










           Ελεύθερο θέμα           













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town