Εκθεση φωτογραφίας: Τα ξεχασμένα αρνητικά μιας δεκαετίας - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Εκθεση φωτογραφίας: Τα ξεχασμένα αρνητικά μιας δεκαετίας


Η σκαπάνη στις στρώσεις της προσωπικής ιστορίας ανασύρει θραύσματα που αναγεννώνται σε νέο φως. Στην περίπτωση του φωτογράφου Αλεξ Παπαϊωάννου, η ενότητα που παρουσιάζει αυτήν την περίοδο με τον τίτλο «Ξεχασμένα αρνητικά, 1978-1988», στον ωραίο χώρο της γκαλερί The Box, δημιουργεί μαυρόασπρες διαθλάσεις στον χρόνο και γεννά ένα νέο είδος, ένα υβρίδιο, που το φέρνει στη ζωή η τόλμη και η διάθεση πειραματισμού με την προσωπική κληρονομιά.

Ο Αλεξ Παπαϊωάννου, με μακρά εμπειρία από την παραμονή του στη Σουηδία, «φέρει» ένα ίχνος που δεν εντάσσεται εύκολα, λανθάνει και θάλλει κατά περίπτωση. Ανέσυρε παλιά αρνητικά και σε συνδυασμό με μεικτά ψηφιακά μέσα, δίνει σπαράγματα μιας ιδιότυπης φωτογραφικής αυτοβιογραφίας. Είναι μία παλινδρόμηση αλλά και μία εκτίναξη.

Ο Αλεξ Παπαϊωάννου ανιχνεύει τον κόσμο. Δεν καταγράφει, ούτε μυεί. Δημιουργεί κοιλότητες μνήμης και ψευδαίσθησης. Είναι αυτό που γράφει ο φωτογράφος Βασίλης Γεροντάκος, στον κατάλογο, ότι δηλαδή, ο Αλεξ Παπαϊωάννου δεν αρκείται στο περίβλημα, «θέλει να το σπάσει, όπως ένα έμβρυο για να φτάσει στον κόσμο». Και ο κόσμος του είναι δίνες και παραληρήματα, σε ήρεμες θυρίδες φωτός και λεπίδες σκότους. Επικρατεί σιγή σε συνθήκες αόρατου βρασμού. Ενας κόσμος σε σύθαμπο, στο όριο της αφάνειας.

​​The Box
Δορυλαίου 12
πλ. Μαβίλη.

Έως και 13/10/2018

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town