Κρυφή Μνήμη - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Κρυφή Μνήμη


Mια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Στέφωση με τίτλο «Κρυφή Μνήμη» πρόκειται να παρουσιαστεί στη Διπλάρειο Σχολή της Αθήνας από τις 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των 85 χρόνων του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. 

Με αφετηρία τις μαθητικές σκηνές από το Αβερώφειο Γυμνάσιο, η Μαρία Στέφωση ξαναζωντανεύει το μύθο των Αλεξανδρινών στο ιστορικό σχολείο μέσα σε έναν άλλο επιβλητικό χώρο, φορτωμένο από μνήμες μαθητικές, στη Διπλάρειο Σχολή της Αθήνας. 

Σαν φιλόπονη ιστοριοδίφης, ανατρέχει στις φωτογραφίες του αιγυπτιώτικου ελληνισμού, σωσμένες στο πολύτιμο αρχείο του Ε.Λ.Ι.Α., αλλά και σε οικογενειακά άλμπουμ. Στο βλέμμα της, το φωτογραφικό αρχείο λειτουργεί ως σπινθήρας που πυροδοτεί νέες αφηγήσεις. 


Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Μυλωνάς, σημειώνει: «Αρχικά, μπορεί να δει κανείς την αγωνία της φωτογράφου να περισώσει τις εύθραυστες από το χρόνο φωτογραφίες, "θαμμένες" σε παλαιοκαιρισμένα άλμπουμ και στα "πίσω δωμάτια" της μνήμης∙ την αγωνία να αποκαλυφθούν από την σκόνη της λήθης και να βγουν στο φως.

Στην εύθραυστη ποιότητα του φωτογραφικού αντικειμένου, η Στέφωση βλέπει την ευθραυστότητα της ζωής.   Σε μια εποχή ψηφιακή, όπου η αμεσότητα και η ταχύτητα του κλικ διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στο συναίσθημα και την εικόνα, επιτάσσοντας την άμεση κατανάλωσή της, η δημιουργός μετατρέπει τα φωτογραφικά ντοκουμέντα σε μια αισθητική, βιωματική εμπειρία του παρελθόντος. 


Γι' αυτό και η "κρυφή μνήμη" δεν είναι θρήνος γι' αυτό που χάθηκε, ούτε νοσταλγία για το παρελθόν∙ είναι άνοιγμα σε έναν προσωπικό αναστοχασμό, όπου στο πρόσωπο των άλλων μπορούμε να αναλογιστούμε τη δική μας ζωή».

από 19/10 έως 26/10

ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ
Πλ.Θεάτρου 3
210-3240130.

Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 -15:00
Σάββατο - Κυριακή: 11:00 - 15:00
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, 19:30

Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town