Με τα έργα του προσεγγίζει, αναλύει, επεξηγεί σύνθετες μαθηματικές έννοιες - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Με τα έργα του προσεγγίζει, αναλύει, επεξηγεί σύνθετες μαθηματικές έννοιες


Αύριο 31/10/2018 θα ξεκινήσει μία συναρπαστική εκδρομή των μαθητών μας στην ομορφιά των μαθηματικών. Ο Ελβετός καλλιτέχνης Eugen Jost αντλώντας έμπνευση από μαθηματικές έννοιες έχει φιλοτεχνήσει μία σειρά από πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι προσφέρουν όχι μόνο αισθητική απόλαυση αλλά και ένα πρωτότυπο «μάθημα» μαθηματικών. Για τον καλλιτέχνη το παιχνίδι με τους αριθμούς, τα σύμβολα και τα σχέδια είναι πολύ σημαντικό. Τον ενδιαφέρουν τα μαθηματικά, η γεωμετρία και η ιστορία τους.

Με τα έργα του προσεγγίζει, αναλύει, επεξηγεί σύνθετες μαθηματικές έννοιες. Ο μαθηματικός Dr Peter Baptist, κάτοχος της έδρας μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Bayreuth, αναλαμβάνει την επιστημονική εξήγηση της τέχνης του Jost, ώστε οι εικόνες να γίνουν εργαλεία μάθησης και η τέχνη να τεθεί την υπηρεσία της διδασκαλίας.  Παρατηρώντας τα έργα του καλλιτέχνη θα δούμε τον «Κρυμμένο Πυθαγόρα» να διδάσκει το Πυθαγόρειο θεώρημα, «Το ταξί του Hardy» να ασχολείται με τον φαινομενικά βαρετό αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου, για να αποκαλύψει σταδιακά τη μαγεία του.


Με το έργο «Καλή τύχη» θα μυηθούμε στη θεωρία των πιθανοτήτων, ενώ με το έργο «Οι αριθμοί στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό μας» θα μάθουμε γιατί η σχεδιάστρια Coco Chanel έδωσε το Νο.5 στο διάσημο άρωμά της αλλά και ποια σχέση έχουν τα κλάσματα με το βαλς και το τάνγκο.  Σκεφτήκαμε ότι είναι μία μοναδική ευκαιρία να φέρουμε την έκθεση αυτήν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να τη φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας και να δώσουμε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους μαθητές να αισθανθούν με έναν διαφορετικό τρόπο τη μαγεία των αριθμών και της σκέψης.

Για τον Eugen Jost τα μαθηματικά είναι ένας τεράστιος κήπος με λουλούδια και μέσα από τους πίνακές του μας κάνει να ανακαλύπτουμε τα πιο όμορφα λουλούδια, που στολίζουν τον κόσμο, τη ζωή αλλά και την καθημερινότητά μας.  Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στα μαθηματικά, μιας και το 2018 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ως Έτος Μαθηματικών. Παράλληλα εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.


Αποφασίσαμε λοιπόν μαζί με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία να δώσουμε έναν εορταστικό τόνο σε αυτές τις δύο επετείους και να προσκαλέσουμε στο σχολείο μας τον ίδιο τον καλλιτέχνη Eugen Jost όπως και τον Dr Peter Baptist, για να κάνουμε μαζί τους τα εγκαίνια της πρωτότυπης αυτής έκθεσης με τίτλο «Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται» την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα απευθύνει χαιρετισμό ο Ανάργυρος Φελλούρης, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Πρόεδρος Ε.Μ.Ε.

Ο Eugen Jost και ο Dr. Peter Baptist θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μία ολόκληρη εβδομάδα μετά την έκθεση, ώστε στο πλαίσιο του πρωινού προγράμματος του σχολείου μας να συνεργαστούν με τους μεγαλύτερους μαθητές μας σε πρωτότυπα εργαστήρια μαθηματικής σκέψης και να τους προσφέρουν μία πολύτιμη εμπειρία.

Ελληνογερμανική Αγωγή
Δημητρίου Παναγέα
Παλλήνη Αττικής
Tηλ.: +30 210 8176700

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town