Παράταση της έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο» - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Παράταση της έκθεσης «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο»


Η περιοδική έκθεση «Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο», που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, παρατείνεται έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, λόγω μεγάλης προσέλευσης.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 18.500 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να  θαυμάσουν την έκθεση που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Τήνιου γλύπτη (1938).

Η έκθεση, που εντάσσεται στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνει αυθεντικά σχέδια και έργα σε γύψο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ). Την έκθεση εμπλουτίζει αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη συλλογή του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη, ενώ παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, τριάντα πέντε σχέδια του Χαλεπά, τα οποία ανήκουν στον ιδιώτη Νικόλαο Δούκα.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς ήταν και παραμένει μια κορυφαία μορφή στην νεότερη ελληνική Τέχνη. Τα έργα του -εκ των οποίων περισώθηκαν περίπου 150- είναι κλασικά στη σύλληψή τους, ενώ η γεωμετρικότητά τους προϊδεάζει νεοτερικές τάσεις.

Εκείνο, πάντως, που μπορεί να εκτιμήσει και ο πιο ανίδεος παρατηρητής των γλυπτών του Χαλεπά είναι η εκφραστικότητα των προσώπων και των σωμάτων. Από αυτή την άποψη, ο καλλιτέχνης στέκεται ισάξιος ενός Ροντέν.

Από την άλλη πλευρά, αυτά που έλεγαν οι νεοτεριστές καλλιτέχνες και τεχνοκριτικοί του μεσοπολέμου -πως ήταν πρωτοπόρος σαν τον Πικάσο και τους κυβιστές και άλλα όμοια- μοιάζουν μάλλον υπερβολικά. Το γιατί ειπώθηκαν αυτές οι υπερβολές, θα πρέπει μάλλον να το αποδώσουμε στην προσπάθεια των νεοτεριστών να εδραιώσουν τη δική τους στροφή προς την ψυχανάλυση, τον υπερρεαλισμό και όλες τις παρόμοιες καλλιτεχνικές τάσεις μέσα από το παράδειγμα του «αναρρώσαντος φρενοβλαβούς» Χαλεπά.

Πάντως, η νεοελληνική γλυπτική βρήκε την κορυφαία έκφρασή της στο έργο του, που εξελίχτηκε αργότερα σε έναν εντελώς προσωπικό δημιουργό μοναδικής ποιότητας.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) / 10:00-17:00 (από 16/10).

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town