Σωκράτης Σινόπουλος: Επτά μουσικοί συνεργάτες που επηρέασαν καθοριστικά τη μουσική μου προσωπικότητα - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

Σωκράτης Σινόπουλος: Επτά μουσικοί συνεργάτες που επηρέασαν καθοριστικά τη μουσική μου προσωπικότητα


Παίζω μουσική σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Έχω γνωρίσει πολλούς σπουδαίους μουσικούς και ήταν μεγάλη μου τιμή που στάθηκα δίπλα τους. Από όλους έμαθα και κάτι σημαντικό. Ανάμεσά τους ξεχωρίζω τους παρακάτω εφτά που πιστεύω ότι με επηρέασαν καθοριστικά.

Ross Daly
Έπαιξα δίπλα στον Ross για αρκετά χρόνια και από πολύ μικρή ηλικία τότε που όλα είναι πρωτόγνωρα και μοιάζουν μαγικά. Μαζί του έκανα τα πρώτα μου ταξίδια για συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και είχα την τιμή να παίξω δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς όπως ο Βασίλης Σούκας και ο Djamshid Chemirani. Ο Ross βεβαία υπήρξε κατ´ αρχάς δάσκαλός μου στη λύρα. Πιο πριν, είχα δασκάλους τον Γιάννη Τσιαμούλη στο τραγούδι και τη βυζαντινή μουσική και την Μαρία Γαλάνη με τον Βασίλη Γρατσούνα στην κιθάρα, όλοι τους σπουδαίοι και πολύ δοτικοί, αλλά στον Ross τελικά οφείλω το ότι έγινα μουσικός.

ΣαμίουΔόμνα Σαμίου
Υπήρξα πολύ στενός συνεργάτης της αείμνηστης Δόμνας Σαμίου για πάνω από είκοσι χρόνια. Πολλές οι συναυλίες, πολλές και οι ηχογραφήσεις. Κι εγώ πάντα δίπλα της. Από την πρώτη συνάντηση στο σπίτι της για την επιλογή τραγουδιών και συνεργατών μέχρι τις ηχογραφήσεις και τη μίξη του ήχου στο στούντιο. Δασκάλα μου κι αυτή με τον τρόπο της. Γνώρισα και εμβάθυνα στο ρεπερτόριο των ελληνικών μουσικών παραδόσεων παίζοντας μαζί της και δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς της δημοτικής μας μουσικής. Ανεκτίμητο όλο αυτό.

Derya Türkan
Φίλος στενός και αδερφός. Ο καθένας μας βρήκε στον άλλον το alter ego του όταν γνωριστήκαμε. Ήμασταν ούτε είκοσι χρονών. Στην Πόλη αυτός, στην Αθήνα εγώ, αλλά κατά τα άλλα Istanbul kemençe αυτός, πολίτικη λύρα εγώ, στα ίδια δηλαδή, ίδια ακούσματα ίδια ενδιαφέροντα. Έχουμε παίξει πολύ μαζί και έχουμε ηχογραφήσει δύο άλμπουμ με τελευταίο το "Γράμμα από την Πόλη ΙΙ" (Letter from Istanbul II / Kalan records, 2018)

Ara Dinkjian
Είχαμε κολλήσει τότε όλοι όταν ακούσαμε το πρώτο CD του Ara και των NightArk. Παίζαμε μερικά απ' τα κομμάτια του δίσκου στο μπαράκι του Βασίλη στα Εξάρχεια. Αργότερα, όταν ήρθαν ξανά στην Αθήνα οι NightArk με κάλεσε ο Ara να εμφανιστώ ως guest. Μεγάλη τιμή. Από τότε με καλεί σε συναυλίες με μικρότερα σχήματα, κάποιες φορές και με τον πατέρα του, τον Onnik που είναι σπουδαίος τραγουδιστής. Μοναδική περίπτωση ο Ara.

Jean Guihen Queyras
Ο Jean Guihen είναι ένας από τους σημαντικότερους βιολοντσελίστες σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά από όταν ηχογράφησε τις σουίτες του Μπαχ πριν από αρκετά χρόνια. Με γνώρισαν μαζί του οι πολύ καλοί φίλοι και εξαιρετικοί επίσης μουσικοί, ο Keyvan και ο Bijan Chemirani. Οι τέσσερίς μας ηχογραφήσαμε το άλμπουμ Thrace - Sunday morning sessions για τη Harmonia Mundi το 2016 και χάρη στον Jean Guihen, χάρη στο χώρο της κλασικής μουσικής στην οποία ανήκει δηλαδή, δίνουμε συναυλίες σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Κατά σύμπτωση μάλιστα, σήμερα 24 Σεπτεμβρίου που γράφω αυτές τις γραμμές, μόλις επέστρεψα στο ξενοδοχείο εδώ στο Τόκιο όπου βρίσκομαι ύστερα από συναυλία που είχαμε με τον Jean Guihen και τους Chemirani στο ολοκαίνουριο θέατρο Urayasu Concert Hall. Και επειδή ξαγρυπνώ λόγω jet lag, συνεχίζω:

Charles Lloyd
Με τον σαξοφωνίστα Charles Lloyd με γνώρισε η Μαρία Φαραντούρη όταν χρειάστηκε έναν μουσικό να γεφυρώσει την ελληνική μουσική με το κουαρτέτο του Lloyd εν όψει μιας συναυλίας στο Ηρώδειο πριν από μερικά χρόνια. Η συναυλία αυτή εκδόθηκε αργότερα από την ECM records. Εκπληκτική εμπειρία. Ακολούθησε το άλμπουμ Wild Man's Dance για την Blue Note records το 2015 και συναυλίες σε όλο τον κόσμο. Ο Lloyd αλλά και οι κορυφαίοι μουσικοί της αμερικάνικης τζαζ που έπαιζαν μαζί του με έκαναν να επαναπροσδιορίσω τη σχέση μου με τη σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική και πιστεύω λειτούργησαν καταλυτικά στις επιλογές μου όταν λίγο αργότερα προχώρησα με το δικό μου όραμα για τη μουσική που οδήγησε στη δημιουργία του κουαρτέτου και τις ηχογραφήσεις για την ECM.

Manfred EicherManfred Eicher
Εντάξει, ο ιδρυτής της θρυλικής εταιρείας ECM records δεν είναι επίσημα μουσικός με την έννοια του οργανοπαίκτη αλλά ως παραγωγός συμμετέχει και διευθύνει τις ηχογραφήσεις με σπάνια μουσική αντίληψη και αίσθηση. Εγώ και οι τρεις φίλοι μουσικοί που απαρτίζουν το κουαρτέτο, ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο, ο Δημήτρης Τσεκούρας στο μπάσο και ο Δημήτρης Εμμανουήλ στα τύμπανα, είχαμε τη χαρά και την τύχη να ηχογραφήσουμε μαζί του δύο φορές. Η πρώτη για το πρώτο μας άλμπουμ Eight Winds που εκδόθηκε το 2015 και η δεύτερη τον περασμένο Ιούλιο, για το δεύτερο άλμπουμ μας το οποίο προγραμματίζεται να εκδοθεί την προσεχή Άνοιξη. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που αυτός ο άνθρωπος μπορεί να εμπνεύσει έναν μουσικό να δώσει τον καλύτερο και τον πιο ειλικρινή εαυτό του καθώς και ο τρόπος που σκηνοθετεί ηχητικά ένα άλμπουμ.

"Σαγιονάρα" λοιπόν!
Σωκράτης Σινόπουλος
λυράρης

Ο Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του (Sokratis Sinopoulos Quartet) εμφανίζονται στο Underflow Record Store & Art Gallery την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στα πλαίσια του Tangents Concert Series.

Πηγή: www.mic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town