«Τα Πετεινά, πορτρέτα Αθήνα 2017»: έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος - Artistic Town

ΝΕΑ

Post Top Ad

www.artisticTown.gr

«Τα Πετεινά, πορτρέτα Αθήνα 2017»: έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει την πρώτη έκθεση φωτογραφίας του ποιητή Κώστα Ζαφειρόπουλου, με τίτλο Τα Πετεινά, πορτρέτα Αθήνα 2017. Η έκθεση εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30, και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου 2018. Στεγάζεται στο αίθριο του 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (και Κυριακές) από 09:00 έως 21:00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτρέτα και πλαισιώνεται από ηλεκτροακουστική σύνθεση του Κωστή Κηλύμη, γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη περίσταση. Στα πορτρέτα αυτά ο δημιουργός αποτυπώνει με ποιητική ευαισθησία τα εκφραστικά πρόσωπα ανθρώπων που βιώνουν δυσμενείς συνθήκες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο βλέμμα τους. Το βλέμμα αυτό φανερώνει τον εσωτερικό πόνο, την αγωνία και τα βιώματά τους, δίχως να απαιτεί τη συναισθηματική συμμετοχή των άλλων. Άλλωστε, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος έχει αντιμετωπίσει τα άτομα αυτά με απόλυτο σεβασμό, αποδίδοντάς τους την αξιοπρέπεια που δικαιούνται. Είναι άτομα που γνώρισε από κοντά και φωτογραφήθηκαν με τη συναίνεσή τους.

Η έκθεση ξεκινά με μια προεπισκόπηση της χαοτικής μεγαλούπολης, της Αθήνας, και συνεχίζει με τη φωτογραφία ενός πληγωμένου περιστεριού. Από το πετεινό του ουρανού, με ευρηματικό τρόπο, ο φακός του Ζαφειρόπουλου περνά στα «πετεινά» της πόλης, δηλαδή σε ανθρώπους που μαγνητίζουν τους θεατές με την αυθεντικότητα της όψης τους και την περιπέτεια του προσώπου τους. Μέσα από την αλήθεια που αποπνέουν τα πρόσωπα αυτά απευθύνουν τελικά στους θεατές μία έκκληση φιλοξενίας, όπως εύστοχα παρατηρεί ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, ο οποίος προγραμμάτισε και επιμελήθηκε την έκθεση.

Κώστας Ζαφειρόπουλος: Τα Πετεινά, πορτρέτα Αθήνα 2017
Ηλεκτροακουστική σύνθεση: Κωστής Κηλύμης
Διοργάνωση: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Αίθριο 4ου επιπέδου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εγκαίνια: Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30
Διάρκεια: 24 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 09:00-21:00 (και Κυριακές)
Είσοδος ελεύθερη

Πηγή: diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Artistic Town