Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (Ο.Π.Ι.ΒΟ.), σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Μαγνησιώτες στα ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας: μια άγνωστη ιστορία» το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023 και ώρα 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Δημ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, κτήριο Δελμούζου, 3 ος όροφος), στον Βόλο. Η εκδήλωση αυτή της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Βόλου ακολουθεί χρονικά και θεματικά την πρώτη της εκδήλωση το 2018 που είχε ως θέμα τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία τη δεκαετία του 1940. Ορισμένοι και ορισμένες από τους κρατούμενους και κρατούμενες σε αυτούς τους χώρους εγκλεισμού βρέθηκαν στη συνέχεια στα ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Η ιστορία των Ελλήνων που εκτοπίστηκαν σ’ αυτά τα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έχει μείνει μέχρι πρόσφατα στα αζήτητα της ιστορικής έρευνας. Οι επιζώντες είναι πλέον ελάχιστοι και λίγοι έχουν καταθέσει τις αναμνήσεις τους προφορικά ή γραπτά. Στην εκδήλωση αυτή, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) παρουσιάζει εντυπωσιακό πρωτότυπο υλικό σχετικά με το θέμα αυτό. Η παρουσίαση είναι δομημένη γύρω από τις προφορικές μαρτυρίες έξι πρώην ομήρων (τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών) με καταγωγή από τη Μαγνησία. Βασίζεται επίσης σε φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τα προσωπικά αρχεία των μαρτύρων, από το μητρώο του Εθνικού Συνδέσμου Ομήρων Στρατοπέδων Γερμανίας και από τις σχετικές αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Τμήμα Μαγνησίας). Οι μαρτυρίες φωτίζουν συχνά απροσδόκητες πτυχές των εμπειριών των εκτοπισμένων, ξεκινώντας από το ταξίδι προς το Τρίτο Ράιχ και καταλήγοντας στην επιστροφή τους σε μια πατρίδα που ήδη ετοιμαζόταν για έναν αδελφοκτόνο εμφύλιο.
Γιατί επικράτησε για δεκαετίες σιωπή για τους Έλληνες των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας του Ράιχ; Ποια ήταν η υποδοχή που τους επιφύλαξε η πατρίδα στο γυρισμό τους; Αναγνωρίστηκαν και αποζημιώθηκαν από το ελληνικό κράτος; Υπήρξε ενδιαφέρον από την ελληνική βιβλιογραφία για τους έγκλειστους αυτών των στρατοπέδων;
Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία στοχεύει να δώσει απαντήσεις η εκδήλωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου